Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastro i seoski turizam
  • 11.10.2019. 18:00
  • Pirotski okrug, Dimitrovgrad

Opština Dimitrovgrad uspešno razvija gastro i seoski turizam

Opština Dimitrovgrad uspešno razvija gastroturizam i teži ka tome da postane jedna od veoma posećenih i traženih turističkih lokacija u našoj zemlji.

Foto: Depositphotos/sliper84/ilustracija
  • 257
  • 32
  • 0

Iako ima manje od deset hiljada stanovnika, Dimitrovgrad je jedna od malih opština u našoj zemlji koja je na dobrom putu da razvije sve svoje turističke potencijale i postane jedna od traženih turističkih destinacija. Tome doprinosi geografski položaj ove opštine koja se nalazi na granici Srbije sa Bugarskom te joj je prestonica Bugarske veoma blizu, kao i to što zauzima važan položaj na istočnom kraku Koridora 10.

Vodič za bavljenje seoskim turizmom - 11 ključnih saveta

Najveći broj posetilaca je u toku vikenda

Ova opština najveću posećenost beleži u toku vikenda, a najveći broj turista je upravo iz Bugarske. Osim ukusa starih recepata domaće kuhinje, posetiocima Dimitrovgrad ima još mnogo toga da ponudi.

Turistički potencijal te opštine ogleda se i u kulturnom i istorijskom, ali i poljoprivrednom pogledu. Sela u okolini Dimitrovgrada poseduju očuvanu arhitekturu. Takođe, divlja priroda kanjona reke Jerme, Vlaške i Greben planine na jugu i Stare planine na severu, kao i tradicionalna poljoprivredna gazdinstva, doprinose razvoju turizma u ovom delu istočne Srbije.

Ovaj deo Srbije je takođe poznat i po tome što se u tom mestu radi na očuvanju starih ugroženih rasa domaćih životinja. Naime, pre 17 godina više od 20 gazdinstva priključilo se programu gajenja ovih životinja. Neke od njih su domaći brdski konji, balkanski magarac, karakačanska, pirotska, bardoka ovca, balkanska koza.

Upravo zbog očuvanja genetičkih resursa, ova opština je svoju teritoriju proglasila Parkom agrobiodiverziteta pre sedam godina.

"Cilj odluke bio je da se aktivnim učešćem Opštine organizuje institucionalna podrška očuvanju autohtonih rasa, što bi dovelo do uspostavljanja veze između onih koji čuvaju ove domaće životinje, preduzetnika u turizmu i Opštine i do stvaranje održive turističke ponude. Opština Dimitrovgrad je već prepoznatljiva kao teritorija na kojoj se čuvaju autohtone rase i održava Međunarodni sajam agrobiodiverziteta i seoskog nasleđa. Našli smo rešenje da se ta saradnja unapredi i podigne na znatno veći nivo koji bi obezbedio turistički proizvod u okviru seoskog turizma," navodi tadašnji većnik za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu životne sredine Aleksandar Igov.

Nenad Ordić državni posao zamenio seoskim turizmom

Organizovanjem mreže farmi razvio bi se turizam u toku cele godine

On dodaje da bi turisti mogli da posećuju ovaj deo Srbije u toku cele godine ukoliko bi se organizovala mreža farmi, a da bi to, ujedno, dobrodošlo i poljoprivrednicima koji bi, na taj način, mogli da ostvare dodatnu zaradu.

"Prihodi koji bi došli od turizma obezbeđivali bi održivost poljoprivrednih gazdinstva koja se bave čuvanjem ovih niskoproduktivnih rasa. Umrežavanjem farmi autohtonih rasa stvorio bi se turistički sadržajan program koji bi gostima pružio nesvakidašnju ponudu i obezbedio turističku prepoznatljivost opštine. Farme bi mogle turistima da ponude proizvode dobijene od autohtonih rasa, a hrana proizvedena od mleka i mesa sa farmi prestavljala bi specifičnu gastronomsku ponudu, verujem jedinstvenu na teritoriji Srbije. Svoje mesto mogli bi da nađu i proizvodi od vune, kože", poručuje Igov.

Igov dodaje da Park agrobiodiverziteta nije razvijen u potpunosti i da bi trebalo još da se radi na tome. Ocenjuje da bi, ukoliko bi se taj park oživeo, mogle da zažive i planinarne aktivnosti i takođe bi se, kroz taj projekat, promovisao i zdrav život i važnost prirode.

Da se u tom kraju radi na sprovođenju zdravog života, dokazuje porodica Ivanov koja, između ostalog, uzgaja i balkanskog magarca čije mleko plasira na tržište. Kupcima porodica Ivanov omogućava da prisustvuju muži i na licu mesta vide da je zaista u pitanju magareće mleko.

"Počeli smo uzgoj autohtonih rasa 2005. godine. Krenuli smo tada sa balkanskom kozom, karakačanskom ovcom i balkanskim magarcem. Danas, osim jagnjadi karakačanske ovce, tržištu nudimo magareće mleko. Kupcima nudimo uvek mogućnost da dođu na farmu i prisustvuju muži, kako bi bili uvereni da to što kupuju zaista jeste magareće mleko," kaže Sergej Ivanov.

Porodica Ivanov ima u planu da u budućnosti razvije i agroturističke sadržaje iznad Dimitrovgrada, a sve u cilju da najmlađim posetiocima omogući da provode vreme sa životinjama.

"Magarci su izuzetno strpljive i prijateljski nastrojene životinje koje bukvalno traže od gostiju da im posvete pažnju, guraju se kako bi ih neko pomazio," objašnjavaju članovi ove porodice.

Za očuvanje autohtonih rasa stočari imaju podršku Nastavne baze za planinsko stočarstvo koju je beogradski Fakultet veterinarske medicine otvorio 2013. godine. Uz pomoć sredstava Svetske banke renoviran jedan ruiniran objekat u selu Gornji Krivodol, najistočnijem naselju na karti Srbije.

Krivodol je selo sa svega petoro stanovnika. Njih svake godine u toku leta poseti dosta studenata sa Univerziteta u Beogradu, kao i studenti iz Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Austrije, Nemačke koji u letnjim mesecima obavljaju praksu u ovom selu i upoznaju se sa specifičnostima staroplaninskog stočarstva, piše Danas.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Dimitrovgrad Gastroturizam Seoskiturizam Aleksandar Igov Sergej Ivanov


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.