Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekomerni turizam
  • 21.04.2023. 15:00

Nema kuća za domaće, gostima gužva: Južni Tirol uveo zabrane u turizmu

Došli su do granice resursa, imali su problema sa saobraćajem, a stanovnici poteškoća u pronalaženju mesta za život.

Foto: Depositphotos/RudiErnst
  • 123
  • 34
  • 0

U italijanskoj regiji Južni Tirol (Alto Adige) planiraju stati na kraj velikom broju posetioca tako što će sprečiti prekomerni turizam. 

Taj je severni deo Italije poznat po stenovitim vrhovima, glacijalnim jezerima i tipičnim tirolskim gradićima. Privlači veliki broj ljudi pa je tako ta regija prošle, 2022. godine imala 34 miliona noćenja, piše CNN

Zato su taj broj odlučili ograničiti na onaj iz 2019., a zabranjeno je otvaranje novih smeštaja. Tada je broj registrovanih kreveta bio nešto ispod 230.000. Vlasnici preduzeća sada imaju rok do 30. juna da prijave nadležnima koliko su gostiju zapravo smestili te godine. Konačni broj označiće granicu koja u budućnosti ne sme da se pređe.

Regija je poznata i po voćarstvu (Foto: Depositphotos/Fotoember)

Gužva u saobraćaju, manjak stambenog prostora

"Došli smo do granice resursa, imali smo problema sa saobraćajem, a stanovnici poteškoća u pronalaženju mesta za život", rekao je Arnold Šuler, koji je odgovoran za turizam u pokrajini. On je predložio novi zakon dodavši da žele da garantuju kvalitet života i lokalnom stanovništvu i gostima, što je postalo sve teže tokom poslednjih deset godina.

"Turisti ovde dolaze da planinare i da vide lepa mesta, a ne da se nađu u saobraćajnoj gužvi", rekao je.

S druge strane, nema dovoljno stambenog prostora za domaće stanovništvo.

"Sve je teže pronaći stan ili kuću jer je toliko smeštaja pretvoreno u turistički", rekao je dodavši da su kao rezultat toga porasli troškovi izdavanja.

Zakon, koji je stupio na snagu u septembru 2022., sprečava bilo koga da otvori novi smeštaj (uključujući Airbnb) ili doda više soba bez dopuštenja lokalnih vlasti.

Turizam u EU 

Eurostat je nedavno objavio podatak kako je u 2019., poslednjoj godini pre nego što je pandemija Covid-19 snažno pogodila ovaj sektor, bruto dodata vrednost (BDV) koju direktno generiše turizam iznosila procenjenih 572 milijarde evra ili pet odsto ukupnog BDV-a u ekonomiji EU. 

Hrvatska je jedina država članica EU kojoj više od deset odsto ekonomije zavisi od turizma. Konkretnije, čak 11,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno 11,3 odsto BDV-a u ekonomiji dolazi iz ovog sektora. 

Posle Hrvatske, najviše od njega zavise Portugal, a slede Španija, Italija i Austrija. 

Poređenja radi, poljoprivredna industrija EU-a je u 2021. stvorila procenjenu BDV od 189,4 milijarde evra, a poljoprivreda doprinela s 1,3 odsto BDP-a. 


Tagovi

Turizam Južni Tirol Zabrana Stambeni prostor BDV BDP Hrvatska Prekomerni turizam Arnold Šuler


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃