Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjički sport
  • 30.07.2020. 15:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Nebesko brdo kod Ćuprije otvoreno za turiste i ljubitelje konjičkog sporta i streličarstva

Porodica Milosavljević iz sela Paljane kod Ćuprije konje čuva od 90-ih godina prošlog veka, a njihovi konji učestvovali su i osvajali nagrade na domaćim takmičenjima. Neki od tih konja sada služe za obuku jahača.

Foto: Jelena Lukić
  • 2.617
  • 1.382
  • 0

Imanje "Nebesko brdo" u selu Paljane kod Ćuprije je prava oaza u prirodi gde turisti mogu da prenoće, uživaju u prirodi, druže se sa životinjama, nauče da jašu i gađaju lukom i strelom, probaju domaće specijalitete ili pešače stazom kroz šumu do manastira Ravanica. Vlasnik imanja i istoimenog konjičkog kluba Slaviša Milosavljević kaže da mu je ideja bila da spoji prirodu i ljubav prema životinjama.

U ovom Konjičkom klubu nedavno je počela sa radom škola jahanja. Šestogodišnja Barbara Jović iz Ćuprije i osmogodišnja Elena Cerović iz Paljana su najmlađe polaznice škole jahanja. Kažu da vole konje, da ih se ne plaše, da su već posle nekoliko časova naučile osnove rekreativnog jahanja i da im je želja da postanu džokeji kada porastu.

Ljubav prema konjima od malena

Instruktor jahanja Bojana Despotović (22) je pre oko mesec dana došla iz Beograda kako bi svoju ljubav prema konjima i jahanju prenela na sve one koji žele da se oprobaju u ovom sportu.

Bojana Despotović želi da prenese ljubav prema jahanju, svima koji žele da probaju

"Radim sa konjima 12 godina, od moje desete, a od moje druge godine jašem. Imala sam samo deset meseci kada sam bila u parku sa mamom i videle smo konja, ona me je stavila na konja i mislim da se tada rodila ljubav prema ovim plemenitim životinjama. Moj posao je da obučim decu i odrasle da jašu, da im prenesem svoje znanje", kaže Despotovićeva.

Internacionalna obuka

Naša sagovornica svima preporučuje jahanje, pre svega, zbog boravka u prirodi i druženja sa konjima.

"Zbog cele ove situacije sa virusom korona mislim da je mnogo bolje boraviti u prirodi gde smo svi opušteni. Mi ovde na imanju imamo različite životinje, od ptica do konja i magaraca. Uskoro ćemo uzeti i vijetnamsko prase. Ljudima je lepo ovde."

Bečejski konjički klub osvaja titule, ali potrebni bolji uslovi treniranja i motivirajuće nagrade

Bojana je posao instruktora jahanja učila u Beogradu, a jedno vreme je boravila u Nemačkoj i Italiji gde je pomagala drugarici koja jaše u Italiji. Kaže da je zadovoljna uslovima gde sada radi.

"Ja ovaj posao radim isključivo iz ljubavi. Ljubav prema konjima je neopisiva. Kakav god problem da imam, u štali sa konjima zaboravljam na sve probleme", ističe Despotovićeva.

Uskoro i konjičko streličarstvo

Ona preporučuje 30 časova jahanja tokom kojih se stiču osnovna znanja o opremi, pojahivanju i sjahivanju, sigurnom upravljanju u hodu, kasu i galopu, kao i pravilnom stavu jahača. Na imanju "Nebesko brdo", osim jahanja, ljubitelji prirode i sporta mogu se baviti i sreličarstvom. Udruženje streličara "Hiron" iz Ćuprije nudi, svima koji dođu na ovo imanje, dobru zabavu.

"Ovde ljudi mogu napraviti svoje prve korake u tradicionalnom streličarstvu koje podrazumeva gađanje u metu bez pomagala. Mi ovde realizujemo razne aktivnosti sa konjičkim klubom. Takođe, ovde se svake godine, osim ove zbog korone, održavaju Dani gljiva. To je manifestacija koja okuplja gljivare iz čitave Srbije pa čak i inostranstva. Prošle godine imali smo goste iz Grčke i Hrvatske. Planiramo uskoro i konjičko streličarstvo, znači gađanje sa konja", kaže predsednik asocijacije "Hiron" Zaviša Kumbrić.

I poni za najmlađe

Porodica Milosavljević konje čuva od 90-ih godina prošlog veka.

Brdski konj više nije ekstremno ugrožena vrsta - ima 283 grla u 8 država

"Moj otac Radiša ih je čuvao do 2000. godine, a onda sam ja preuzeo brigu o konjima. Osim konja, čuvamo i magarce, pse, a uskoro nama stižu i dve ptice - mišari kojima su krila oštećena. Takođe nam stiže još jedan konj za jahanje, pa će ih biti četiri u školi jahanja, a stiže i jedan poni za one najmlađe posetioce", naglašava Slaviša Milosavljević.

Tamo gde Sveti Sava miri zavađenu braću

Slaviša kaže da su njegovi konji - engleski galoperi osvajali prva mesta na takmičenjima širom Srbije.

"Osnova svega je ljubav prema životinjama i prirodi. Osim što možete da naučite da jašete, da se bavite streličarstvom, ovde možete da boravite nekoliko dana, jer imamo šest soba kapaciteta oko 20 ležajeva, zatim možete da jedete domaće specijalitete i organsku hranu, da berete pečurke ili pešačite kroz šumu jer postoji obeležena pešačka staza do manastrira Ravanica duga sedam kilometara."

Inače, kaže Milosavljević, imanje i konjički klub su dobili ime po okolnom brdu gde je, po legendi, kod reke Mirosave Sveti Sava izmirio zavađenu braću Stefana i Vukana, a ovde se nalaze i Nemanjini izvori odakle se Ćuprija snabdeva vodom za piće.


Tagovi

Nebesko brdo Zaviša Kumbrić Streličarstvo Škola jahanja Jahanje konja Konjički sport Poni Bojana Despotović Slaviša Milosavljević


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]