Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • U srcu prirode
  • 26.02.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Lukavac

Milo Selo od male farme podno Ozrena do turističke destinacije

Za sada su posjetiocima na raspolaganju šadrvani, sportski tereni s raznim sadržajima, bicikla, a u skorijem periodu planirano je i obogaćivanje sadržaja izletišta

Foto: Milo Selo
  • 1.049
  • 73
  • 0

Farma Milo Selo, okružena netaknutim prirodnim bogatstvima, izvorima vode i zelenilom, idealno je mjesto za odmor i uživanje s porodicom i prijateljima. Smještena je u podnožju planine Ozren, u Milinom selu na parceli od 25 hektara, na pet kilometara od Modračkog jezera u Lukavcu.

Priča o ovoj farmi, koja sada postaje i turistička destinacija, je počela 2016. godine, kada se pojavila želja za proizvodnjom domaće, zdrave, na tradicionalan način proizvedene hrane, koja je na današnjem tržištu, nažalost, zastupljena u oskudnim količinama.

"Za početak smo kupili parcelu i krenuli u adaptaciju zemljišta, što je bio izazovan posao jer zemljište na obroncima planine Ozren nije obrađivano 20 godina. Nabavili smo stado od 150 koza, sagradili staju, čime smo započeli s organskom proizvodnjom na otvorenom i organskim bavljenjem kozarstvom", kaže Jasmina Džambić, marketing menadžerica ovog sela.

Prirodan uzgoj povrća 

Iste godine, postavljeni su i prvi plastenici u koje su vrijedni farmeri zasadili prve količine domaćeg povrća, ne koristeći bilo kakve pesticide i dodatke osim prirodnog đubriva dobivenog upravo na farmi.

"Godinu kasnije, 2017. smo posvetili marketinškoj promociji naše farme, ono što možemo reći po tom pitanju jeste da su tada za nju znali samo građani iz okolnih gradova, a danas smo prepoznati u cijeloj BiH", dodaje Džambić.

Bogat sadržaj za posjetioce

Razvijanjem je u ponudu uključen i slatki program, a predjele farme krasi i 150 košnica za proizvodnju meda. Ambijent za pčele je idealan, jer prirodno okruženje, planinski čist zrak i prostrani šumski i livadski predjeli stvaraju odlične uvjete za proizvodnju najkvalitetnijeg livadskog meda.

"Te, 2018., smo pokrenuli i ruralni turizam na našoj farmi, sagrađeni su prvi šadrvani i izletište. Mnogo ljubavi, truda i sredstava je uloženo, ali vrijedilo je svega što danas Milo Selo pruža svojim posjetiteljima i kupcima", kaže Džambić zadovoljno.

Za sada su posjetiocima na raspolaganju šadrvani, sportski tereni s raznim sadržajima, bicikla, a u skorijem periodu planirano je i obogaćivanje sadržaja izletišta.

Najmlađe posjetioce najviše zanimaju životinje

"Posjetitelji naše farme su različitih dobnih skupina, od najmlađih do najstarijih. Osim pojedinačnih posjeta često organizujemo posjete mališanima iz vrtića, škola. Najmlađima su glavna zanimacija životinje koje imamo na farmi (koze, jarčevi, magarci, ovce, koke…), a stariji se interesuju za proizvodni proces i pogled na tradicionalne životne navike kakve su praktikovali naši preci", priča Jasmina.

Lokacija je odlična i za team building-e, edukacije i radionice i slične evente u prirodi, što je sve popularnije u posljednje vrijeme.

"Naši građani su u velikoj mjeri svjesni svih koristi i ljekovitosti koje kozji proizvodi i proizvodi proizvedeni u organskom režimu imaju za zdravlje čovjeka. Potražnja za kozjim proizvodima iz dana u dan je sve veća, naročito zbog svih posljedica koje je kod stanovništva izazvala pandemija Covid-19", dodaje ona.

Mjesto gdje se možete stopiti s prirodom

Milo Selo je, kako kažu, mjesto za odmor duše i tijela, koje građanima vraća zdrave životne navike – što i jeste ideja od početka. Ovo nije urbana lokacija već mjesto gdje se možete stopiti s prirodom, tako da ono što ga izdvaja od drugih su mogućnosti i osjećaj koji pruža, od konzumiranja potpuno zdravih proizvoda, tradicionalnih i proizvedenih po organskom principu proizvodnje do uživanja u čarima prirode i svježem planinskom zraku.

Samostalno preduzeće

Od 2021. godine Milo Selo je d.o.o. i posluje kao samostalno preduzeće, do tada je farma djelatnost obavljala kroz podružnicu u sklopu kompanije "Imel" Lukavac. U svojoj ponudi pored kvalitetnog kozjeg mlijeka nude i kozje sireve, sirutku i jogurt. Bave se i plasteničkom proizvodnjom povrća i uzgojem autohtonog voća te preradom voća i povrća, proizvode čajeve, prirodnu kozmetiku i pčelinje proizvode.

"Moramo istaći da Milo Selo konstantno osluškuje tržište te nerijetko u svoju ponudu ubacuje nove zdrave proizvode. Naše proizvode možete pronaći direktno na farmi Milo Selo ili u lokalnim trgovinama", kaže Džambić.

No, oni koji nisu u mogućnosti posjetiti farmu, željene proizvode mogu i naručiti na svoju adresu, putem broja telefona 061 175 258, Facebook stranice ili web shopa.


Fotoprilog


Tagovi

Milo Selo Farma Turizam Jasmina Džambić Ozren Modračko jezero


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.