Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Put meda i sira
  • 08.09.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Žabalj

Med i sir: Žabalj je nova turistička api-destinacija

Proizvodnja nije ograničena samo na sir i med, nego je teritorija opštine Žabalj bogata i drugim brojnim delikatesima.

Foto: Turistička organizacija opštine Žabalj
  • 165
  • 50
  • 0

Konferencija "Perspektive razvoja pčelarstva u Srbiji - sinergija pčelarstva i turizma" održana je u Čurugu, u organizaciji Udruženja "Bačka pčela" iz Čuruga i Turističke organizacije opštine Žabalj, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, prenosi Dnevnik.

Uloga pčelara je da čuvaju prirodu

Predsednik Udruženja "Bačka pčela" Slobodan Pinjo profesionalno se bavi pčelarstvom više od 15 godina, ima oko 250 košnica i kaže da je uloga pčelara da čuvaju prirodu.

"Jedna od glavnih tema je sve veća potreba za pčelinjim proizvodima, turista je sve više u našoj opštini, a mi imamo ozbiljan potencijal da to još više unapredimo", kaže Pinjo.

Sve veća je potreba za pčelinjim proizvodima, kaže Pinjo.

Udruženje, čiji je on predsednik, okuplja pčelare iz cele opštine Žabalj, oko 70 njih. Osnovano je u Čurugu, jer se tu nalazi najveći broj košnica, a u celoj opštini ih ima više od 2.000. Od sledeće godine će započeti neke nove projekte, kao što je pošumljavanje, ali u planu su i drugi ozbiljni poduhvati.

Domaće, sa dugom tradicijom

Proizvodnja sira na teritoriji opštine Žabalj ima dugu tradiciju i predstavlja nešto što je domaće, sigurno, kvalitetno i što svakog od nas podseća na zdravu hranu, stoji na sajtu Turističke organizacije opštine Žabalj. Danas je ta opština poznata po različitim vrstama mlečnih prerađevina i sireva, proizvedenih na tradicionalan način - sitni, mladi, rolovani, dimljeni, sa raznim dodacima, kao i tvrdi trajni sirevi.

Sirevi se proizvode od kravljeg i kozijeg mleka, tako da sve zajedno čini široku lepezu ukusa, koja zadovoljava i najveće gurmane.

Opština Žabalj je poznata po različitim vrstama mlečnih prerađevina i sireva

Još jedna stvar kojom se diče meštani opštine Žabalj su posebni klimatsko-geografski uslovi sa bogatom florom korisnom za pčele, od livada, ratarskih kultura do voća. Baš zbog toga, proizvodnja nije ograničena samo na sir i med, nego je teritorija bogata i drugim brojnim delikatesima.


Tagovi

Bačka pčela Turistička organizacija Žabalj Api-turizam Api-destinacija Slobodan Pinjo Med Sirevi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva