Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lipicanaca
  • 20.07.2022. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Kaoci, Srbac

Lipicanac u mom selu kao putujuća manifestacija - zna se gdje će biti naredna

Cilj ove manifestacije jeste da promoviše značaj uzgoja lipicanskih konja i uopšte konjarstva, ali i da selima u Srpskoj i BiH da jednu novu iskru i uljepša seosku svakodnevnicu

Foto: Milijan Erbez
  • 135
  • 18
  • 0

Na domak Srbaca u selu Kaoci proteklog je vikenda, točnije u subotu, održana prva manifestacija pod nazivom "Lipicanac u mom selu" u organizaciji "Udruženja uzgajivača lipicanaca" u Republici Srpskoj.

Domaćin je bio član Udruženja, Milan D. Petković, a zvanice je ugostio na svom imanju, bolje reći etno gazdinstvu, zvanom Salaš Popa Teše.  Ovom je događaju prisustvovalo 14 članova Udruženja i 20-ak gostiju, iz BiH, Hrvatske i Slovenije. 

Putujuća manifestacija

Cilj ove manifestacije jeste da promoviše značaj uzgoja lipicanskih konja i uopšte konjarstva, ali i da selima u Srpskoj i BiH da jednu novu iskru i uljepša seosku svakodnevnicu. Manifestacija je zamišljena kao putujuća i cilj je da ju članovi organizuju u svojim selima svake godine.

Već je na Skupštini Udruženja dogovoreno da naredna bude u selima naše žitnice, u Semberiji. Domaćin će biti Grozdan Vidić ispred KK Semberija, koji je i predsjednik Skupštine Udruženja uzgajivača lipicanaca.

Nakon pozdravnih riječi, održana je promocija poštanske markice "Pošta Srpske" sa likom lipicanskog konja kao i "stručna besjeda" o nematerijalnoj kulturnoj baštini u službi očuvanja tradicije, o čemu je govorio Vladimir Đukanović iz Muzeja Republike Srpske i Tanja Kuruzović, iz Pošte Srpske koja je prisutnima rekla nešto više o dizajnu poštanski marki.

Vožnja kočijama

U okviru manifestacije je otvorena i izložba pod nazivom "Tradicija uzgoja lipicanaca" nakon čega je uslijedila vožnja kočijama do hrama Svete Marije Magdalene u Kaocima i nazad.

Obuka za ocjenjivače u oktobru

Bio je to veoma sadržajan dan, pun aktivnosti, a razgovaralo se i o stručnim stvarima. Gosti iz Slovenije i Hrvatske su naglasili da se mora dobiti priznanje od nadležnog Ministarstva i obezbjediti status organizacije za uzgoj u skaldu sa EU normama. Takođe, rečeno je da se što prije treba uvesti red u vođenje matičnih knjiga, te da Udruženje mora da ima obučene ocjenjivače konja. U vezi sa tim, sekeratar Udruženja, Dragan Kesić je obavjestio prisutne da je pripremljen Uzgojni program i svi papiri koji su neophdoni za dobijanje statusa Organizacije za uzgoj te da će uskoro biti izrađen zahtjev prema resornom ministarstvu. Predviđeno je i da tri predstavnika Udruženja već u oktobru prisustvuju prvoj obuci za ocjenjivače, koja će biti održana u Sloveniji. 

Veoma bitno je spomenuti i da se u tom mjesecu očekuje uvrštavanje Tradicije uzgoja lipicanskog konja na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Prema riječima Đukanovića, riječ je o zajedničkoj nominaciji 9 zemalja. Takođe, on navodi da upravo ovakve manifestacije, kao što je "Lipicanac u mom selu" i jeste način da se iskoriste benefiti tog budućeg statusa u UNESCO. Upravo u tom smjeru, kao podrška toj inicijativi, je i izdavanje poštanske marke

Na skupštini Udruženja se razgovaralo i o budućim te projektima prekogranične saradnje, posebno sa kolegama iz Hrvatske. U vezi sa tim, a kako bi pojačali svoje kapacitete, potpisan je sporazum o saradnji sa Erbez Consulting.  


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Konj predstavlja životinju o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja, primitivnim... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Salaš Popa Teše Milan D. Petković Lipicanci Grozdan Vidić Vladimir Đukanović Uzgoj lipicanaca


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.