Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etno selo
  • 14.01.2023. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Kuća dobrih susreta na proljeće prima prve posjetioce

Bit će to centralno mjesto za usavršavanje mladih iz BiH, Evrope i svijeta te najveće etno selo u Podrinju

Foto: Sakib Smajlović
  • 399
  • 136
  • 0

U naselju Pale, desetak kilometar od Srebrenice, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, na proljeće će biti otvoren multifunkcionalni centar "Kuća dobrih susreta".

Na ovoj je lokaciji prošle godine postavljeno šest montažni kućica, koje su opremljene za smještaj i boravak posjetilaca, a završeni su radovi na izgradnji sportskog terena, pored kojeg će biti i bazen za kupanje, a tu su i voćnjaci kao i površine za proizvodnju povrća.

Zajednički projekt

Kuća dobrih susreta je projekt Fondacije "Kuća dobrih tonova" iz Sarajeva i Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) "Emaus" iz Potočara kod Srebrenice, a finansijer je Fondacija "Hilti" iz Lihtenštajna. Izvršni direktor domaće fondacije Namir Porić, za "Agroklub", kaže da će ovdje biti centralno mjesto usavršavanje i obrazovanja mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta.

Centar na Palama prostire se na površini od 28 dunuma

"Osim lijepo uređenih smještajnih kapaciteta, u centru je  urađena velika sala za edukacijske projekte, sastanke, druženja i zabave. Tu će se nalaziti sportski tereni i ostali sadržaji za odmor. Centar će biti otvoren za sve posjetioce širom svijeta", pojasnio je Porić. 

Voćnjaci i plantaže

Osim građevinskog tima na izgradnji montažnih i drugih pratećih objekata ovog centra radilo je 25 učenika i profesora zanatske struke iz Austrije i isto toliki učesnika prošlogodišnjeg Međunarodnog kampa mira MFS "Emmaus" iz Potočara.

Centar na Palama prostire se na površini od 28 dunuma. Osim smještajnih i sportskih objekata, ima i plantažu voća i površine za uzgoj povrća za potrebe restorana. Centar će prehrambene artikle otkupljivati i od mještana pala, Milačeviča, Šušnjara i drugih okolnih mjesta. Osim kuće dobrih susreta, ovdje će biti i najveće etno selo u Podrinju i šire. 

Tajan čuva od bosanskog ljiljana do jabukovače Forest Creeka

Pored stalno angažiranih radnika, radove na velikoj plantaži izvode posjetioci ovog Centra i učesnici MFS-ovog Međunarodnog kampa mira, koji se svake godine organizira u julu mjesecu i na kojem učestvuje oko 100 volontera iz cijelog svijeta

Pomoć Srebrenici    

Direktorica Fondacije "Hilti" iz Lihtenštajna Beatrix Beatig-Staud, navela je da je zadovoljna je što su na ovom centru zajedno radili mladi volonteri iz cijelog svijeta, koji su učestvovali na Međunarodnom kampu mira.

Istakla je da ovo neće biti jedini projekt njene fondacije u Srebrenici.


Fotoprilog


Tagovi

Etno selo Kuća dobrih susreta Voćnjaci Plantaže Sportski tereni Emmaus Namir Porić Hilti Beatrix Beatig-Stau


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.