Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNWTO
  • 04.01.2023. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Кrupa na Vrbasu na listi najboljih turističkih sela na svijetu

Ukupno 136 sela kandidiralo je na razmatranje 57 država članica UNWTO-a, a svaka je mogla nominirati najviše tri sela za izdanje 2022. godine

Foto: Screenshot/YouTube
  • 143
  • 76
  • 0

Кrupa na Vrbasu našla se na svjetskoj listi najboljih turističkih sela na svijetu. Riječ je o ruralnim destinacijama koje prihvataju turizam kao pokretač razvoja i novih mogućnosti za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promovišući vrijednosti i proizvode zasnovane na zajednici.

Inicijativa odaje priznanje selima za njihovu posvećenost inovacijama i održivosti u svim aspektima - ekonomskim, društvenim i ekološkim s fokusom na razvoj turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Svjetska mreža

Ukupno 136 sela kandidiralo je na razmatranje 57 država članica UNWTO-a, a svaka je mogla nominirati najviše tri sela za izdanje 2022. godine. Za najbolja je izabrano njih 32 iz 18 zemalja. Još 20, među kojima je i bh. selo Krupa na Vrbasu, će ući u program, a svih 52 će također postati dio Svjetske mreže najboljih turističkih sela kreirane 2021. godine koja od ovog datuma okuplja 115 sela sa pet kontinenata.

Mreža pruža brojne pogodnosti uključujući obuku na licu mjesta i online, razmjenu dobrih praksi i međunarodno prepoznavanje i svijest o brendu.

Izabrano 14 najljepših sela u Bosni i Hercegovini

Ovaj, vodeći projekat UNWTO programa Turizam za ruralni razvoj, ima za cilj osigurati smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju, borbu protiv depopulacije, napredovanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i mladih, unapređenje inovacija i digitalizacije, poboljšanu povezanost, infrastrukturu i slično. Promoviše upravljanje na više nivoa i partnerstva i aktivno uključivanje i osnaživanje zajednica.

Dodjela nagrada

Inicijativa za najbolja turistička sela uključuje tri stuba:

  • Prepoznaje sela koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma sa akreditiranim kulturnim i prirodnim dobrima, koja čuvaju i promoviraju ruralne i društvene vrijednosti, proizvode i stil života i imaju jasnu predanost inovacijama i održivost u svim njenim aspektima - ekonomskom, socijalnom i ekološkom.
  • Program nadogradnje koristi brojnim selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za priznanje. Ona dobijaju podršku UNWTO-a i njegovih partnera u poboljšanju elemenata oblasti identifikovanih kao praznine u procesu evaluacije.
  •  Globalna mreža pruža prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti. Uključuje stručnjake i partnere iz javnog i privatnog sektora koji se bave promocijom turizma za ruralni razvoj.

Kopletnu listu najboljih turističkih sela pogledajte ovdje. Ceremonija dodjele nagrada održat će se u AlUli, Saudijska Arabija, od 27. do 28. februara 2023. uzastopno s prvim prezentacijskim sastankom UNWTO mreže najboljih turističkih sela.


Tagovi

Кrupa na Vrbasu Najbolja sela UNWTO Ruralni turizam


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕