Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jedinstven proizvod
  • 31.01.2022. 12:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kiseljak

Kiseljačka pogačica - zakuha se kiseljakom, a premaže domaćim kajmakom

Danas ako svratite ili putujete kroz Kiseljak dvije stvari su nezaobilazne: pekare i izvori kisele vode. Kiseljačke pogačice uskoro bi mogle biti stavljene i na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine

Foto: Kenan Mujagić
  • 1.358
  • 49
  • 1

Haaaaj, Kiseljak, Kiseljak, svaki momak veseljak, kiseljačke djevojčice rumene k’o jabučice…” tako je u svojoj narodnoj pjesmi o malom bosanskohercegovačkom gradiću u srcu BiH pisao Jozo Penava. Iako pekar po struci, Jozo taj posao nikad nije radio, i posvetio se muzičkom stvaralaštvu.

Danas, ako svratite ili putujete kroz ovaj bh. gradić dvije stvari su nezaobilazne: pekare i izvori mineralne/kisele vode po kojoj i nosi ime. U pekarama se spremaju tradicionalne jedinstvene kiseljačke pogačice s kajmakom, dok je u obližnjem gradskom parku javni izvor kisele vode poznate kao kiseljak.

Šta je čini posebnom

Tako jednostavno, a tako jedinstveno, najlakše se opisuju pogačice, čija ih receptura i način spravljanja čine posebnim. One su pravi gastronomski brend zbog kojeg mnogi i dolaze u Kiseljak. Prilikom spremanja tijesta, mijesi se mineralnom vodom, nakon čega se peče na visokim temperaturama. Kada budu spremne premažu se domaćim kajmakom.

Lopare počele brendiranje sira zarca, autohtonog majevičkog proizvoda

Višegodišnja tradicija pripreme ovih specijaliteta veže se za male tradicionalne obrtničke pekare u kojima se i danas prodaju. Jednostavna receptura prenosila se, a i danas se prenosi, s koljena na koljeno, s djedova na očeve, pa na sinove. Gotovo svaka pekara u Kiseljaku pravi ovo pecivo, a dobar glas o njima koji privlači slučajne prolaznike ili one koji maksuz dođu, te nepresušni izvori kiseljaka, garantuju budućnost ovom jedinstvenom proizvodu.

Uskoro na UNESCO-ovoj listi 

U narodu kažu da Kiseljačani cijene pogačice k'o Sarajlije burek i ćevape. Ne postoji sličan proizvod, sa specifičnim načinom pripreme gdje se koriste obližnji izvori mineralne vode i domaći kajmak za jedinstven ukus. Tradicija i brend koji već postoji, odlični su temelji da se ovaj proizvod i na neki način zaštiti.

Na nedavno održanom Adventu i novogodišnjim praznicima u ovom gradu, pored kuhanog vina i drugih specijaliteta, svoje mjesto je našlo i ovo pecivo. Irena Mrnjavac, organizatorica Adventa otkrila je da već postoje planovi i ideja kako je zaštititi.

Proizvode škripavac i sir iz mješine i tako nastoje revitalizovati selo

"Obavili smo razgovore s Federalnim ministarstvom kulture da probamo našu pogačicu staviti na UNESCO listu nematerijalne baštine. Nadamo se da ćemo uspjeti pokrenuti taj proces čim prije“, rekla je Mrnjavac.

Kiseljačke pogačice, ali i pekari koji ovu tradiciju održavaju i nastavljaju to zaslužuju, jer nije to samo obični pekarski proizvod, one imaju ukus tradicije i ljubavi, a vaše je samo da odaberete četvrtinu, polovicu ili čitavu.


Povezana biljna vrsta

Kiselica

Kiselica

Engleski naziv: Sonel | Latinski naziv: Rumex acetosa L. var. hortensis Dierb.

Kiselica je višegodišnja biljka snažnog i razgranatog korijena koji prezimljuje, a u proljeće se na skraćenoj stabljici razvije rozeta lića. Lišće je kopljastog oblika, dugo 10 –... Više [+]

Tagovi

Kiseljak Kiseljačke pogačice UNESCO Irena Mrnjavac


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.