Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turistička atrakcija
  • 21.11.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Kosjerić, Srbija

Kinezi vole srpske svadbe: Za sljedeću godinu rezervisali ih 100

Sve više Kineza dolazi u Gostoljublje, turističko etno selo, kod Kosjerića, da bi se vjenčali na tradicionalni srpski seoski način. U prethodnom periodu bilo je dosta svadbi, a već za sljedeću godinu Kinezi su rezervisali oko 100 svadbi.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 227
  • 15
  • 0

Svadbe bez matičara, ali sa svim srpskim običajima, ideja su Željka Sredića iz Gostoljublja (susjedna Srbija, op.ur.).

Želja mu je bila da sačuva običaje stare srpske svadbe te se obratio svim udruženjima u Kosjeriću i turističkoj agenciji. Oni su rado prihvatili i tradicionalna srpska svadba je postala turistička ponuda u agencijama koje rade za kinesko tržište.

"Ideja je da Kinezima dočaramo srpsku svadbu sa svim običajima, ali da i oni u njoj učestvuju," kaže Željko.

Srpska svadba kao turistička ponuda

Mladić ni 25 godina, a već se deset puta ženio 

Kinezi - turisti dolaze u grupama od 16 do 32 osobe. "Kada dođu kod nas, prvo se dogovaramo, dijelimo uloge i objašnjavamo pravila. Biraju se mlada i mladoženja, a ako nemaju mladoženju, onda mi ovdje imamo momke za to. Tako su se neki, iako nemaju ni 25 godina, ženili i više od pet puta sa Kineskinjama, a jedan mladić ima čak desetak. Imaće ih još toliko u narednom periodu. Ti mladići, naše "mladoženje" su uglavnom studenti", kaže Željko.

Poslije odabira mlade i mladoženje, dijeli se uloga čauša, djevera, a svatovima se daju srpske nošnje.

"Kinsekinja koja se prijavi za mladu ide sa jednom grupom u kuću, a druga grupa ide u mladoženjinu kuću. Mladu u nošnju ili vjenčanicu, šta odabere, oblače djeveruše, a to su dvije do tri Kineskinje i dvije do tri naše djevojke. Za to vrijeme iz mladoženjine kuće kreću svatovi. Pješače oko pola kilometra, prati ih muzika. Uglavnom dva harmonikaša i pjevaju se svadbarske pjesme. U stvari žene iz KUD-a pjevaju izvorne pjesme", pojašnjava Željko. 

Veselje na "turističkoj" svadbi

Kineske mlade je često sramota da poljube mladoženju

Da bi ušli u mladino dvorište, treba prvo da iz puške obore jabuku (umjesto puške pukne petarda). Poštuju se i pravila "kupovine" mlade. Zatim, mlada izlazi iz kuće, oprašta se sa roditeljima, poljubi mladoženju u obraz.

"Ove kineske mlade je često sramota da poljube mladoženju. Nakon poljupca ide se do česme, mlada se umije i razbije čašu. Kočijom mladoženja vodi mladu svojoj kući. Za to vrijeme barjaktari, ako su im djeveruše ukrale barjake, moraju da ih otkupe. Pred mladoženjinom kućom mlada baca sito i jabuku, a u kuću ulazi preko puške i ispod ruke. I na kraju se lomi prijateljski kolač, kreće ručak i igraju se kola. Imamo ovdje dva naša lokalna harmonikaša koji odlično sviraju", kaže Željko.

Svaki običaj mora da se ispoštuje, inače ništa od vjenčanja

Piletina i čajevi umesto svadbarskog kupusa i rakije 

Ručak se uglavnom sastoji od sarmica, piletine, salate, voća, piju se voćni sokovi i čajevi. To nije baš po srpskom običaju, ali gostima iz Kine ne prijaju svadbarski kupus, domaća pogača ili sir, što su im do skoro služili, a i rakija im je mnogo jaka.

Željko je dodao da Kinezima više znači gestikulacija, akcija, nego tekst i riječi, jer sve to bi bilo teško prevesti na njihov jezik. Kineski turisti za ovakav užitak od dva do tri sata plaćaju po 25 evra.

Kako izgleda ova nova vrsta vjenčanja pogledajte u foto galeriji.


Tagovi

Sprska svadba Kinezi Željko Sredić Gostoljublje Etno selo Mlada Mladoženja Nošnja Običaji Izvorne pjesme Prijateljski kolač Željko Sredić


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]