Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donje Trudovo
  • 11.09.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Istorija sela zarasta u trnje i kleku

Jedinstvene ostatke kamene ograde koju je pre skoro dva veka podigao knez Miloš kako bi Srbiju sačuvao od nadolazeće kuge prekriva korov mada bi mogli da budu deo turističke ponude. Trudovo je danas na umoru, a ima sve uslove za bavljenje seoskim turizmom i proizvodnju zdrave hrane.

Foto: Željko Dulanović
  • 897
  • 87
  • 0

Knez Miloš je pre 182 godina gradio kamene ograde prema Otomanskoj carevini da bi Srbiju zaštitio od kuge, a ostaci ovog jedinstvenog zida i danas se mogu videti u Trudovu kod Nove Varoši. Mada je, koliko se zna, ta ograda jedino ovde sačuvana i mogla bi da bude deo turističke ponude, za njene ostatke malo ko zna van sela. Zid koji je svedok istorije sela i bitisanja na ovim prostorima, danas zarasta u trnje i kleku, i ukoliko se na njegovoj zaštiti nešto ne uradi, od njega ubrzo neće ostati ni traga. 

Trudovačkih ostataka Miloševe kamene brane od kuge nema u turističkim prospektima. U zemljama koje više drže do sebe i svoje istorije ova ograda bi međutim bila turistička atrakcija i donosila selu solidne prihode. 

Selo zaobilaze turisti 

Selo Donje Trudovo je visoko u brdima iznad Zlatarskog jezera. Guste četinarske šume, prostrani planinski pašnjaci, bistri potoci i netaknuta priroda, mame svojom lepotom, ali u ovo bespuće osim onih što moraju, retko ko drugi svrati. Do raskrsnice sa magistralom za more u Kokinom Brodu više je od 20 kilometara, ali je put na samom prilazu selu bez asfalta i pun uspona. Zbog toga selo zaobilaze turisti, mada bi u njemu imali šta vide. 

Donje Trudovo danas ima tek nešto više od 70 žitelja, a slično brojno stanje je i susednom Gornjem trudovu. Meštani se uglavnom bave stočarstvom i proizvodnjom krompira. Po ceo dan su u polju, na radu i kažu da nemaju vremena za jadikovanje. 

Kamenim zidom protiv nadolazeće kuge 

A i kameni zid koji je ovde podignut 1837. godine kao brana od nadlolazeće kuge, njihovi preci zidali su bez gunđanja, kulukom, jer se sa knezom, zbog njegove preke naravi, nije bilo šaliti. Zid se proteže kroz krš, sadašnjom međom između sela Donje i Gornje Trudovo na desnoj obali Tisovice i liči na običnu ogradu od naslaganog kamena kakvu meštani u ovom kraju podižu oko svojih imanja.

"Kada je kuga najozbiljnije ugrozila Srbiju, knez Miloš je naredio da se duž cele granice postavi ograda od plota, proseka ili na način koji najbolje odgovara terenskim uslovima. Narod je, uplašen strahom od kuge, podigao graničnu ogradu bez roptanja, a njeno održavanje kulukom bilo mu je stalni teret ," navodi Novak Živković u knjizi "Užički neimari".

Selo Trudovo

Razdvojeni u dve države 

Zbog granica koja je iscrtana padinom Prisoja posle Drugog hatišerifa 1833, meštani Donjeg i Gornjeg Trudova su sve do balkanskih ratova 1912. godine živeli razdvojeni u dve države.

"Kamen iz ograde meštani su poslednjih decenija mleli u frakciju za zidanje kuća, tako da joj danas ili nema traga ili se vide samo temelji. A naši stari su pričali da su zbog ograde na granici nekada imali mnogo problema. Tako je, kažu, mladoženja iz Topalovića u Donjem Trudovu morao sa svatovima da jaše po mladu više od pet sati preko Javora gde je bila carinarnica, mada je od svoje kuće mogao iz ruke da baci kamen u njeno dvorište u susednoj Debelji ," kaže Jordan Džekulić iz Gornjeg Trudova.

Pre šest decenija Zlatarsko jezero potopilo put

Mada joj danas u Prisoju skoro nema ni traga, knjazova kamena ograda između dva Trudova kao da nikada nije ni srušena. Meštani su sve do proletos do komšija u susednom selu mogli jedino pešice, planinskom stazom zaraslom u trnje. Sada ih spaja makadamski put, pa jedni drugima mogu lakše u goste ili na ispomoć u seoskim poslovima.

"Naše pretke je razdvajala granice i kameni zid, a nama je pre šest decenija Zlatarsko jezero potopilo put i odseklo nas od sveta, pa smo do prvih komšija iz Gornjeg Trudova putovali i do 60 kilometara, obilazno preko Nove Varoši. Zbog toga smo platili ko je koliko mogao, da buldožerom prokrčimo stari rabadžijski put između dva sela. Do komšija u susednom Gornjem trudovu sada putujemo svega tri kilometra makadamom," kaže Drago Topalović iz Donjeg Trudova.

Mladi otišli u grad za boljim životom 

Dva Trudova su danas na umoru, kao i većina drugih planinskih sela u ovom delu Srbije. Mladi su otišli u grad za boljim životom, a na ognjištima su ostali uglavnom stari, vezani za rodnu kuću i zavičaj. 

"Nekad je samo kod nas u Donjem Trudovu  Zadruga otkupljivala i po 1.000 jagnjadi godišnje, mnogo zlatarskog sira, krompira, šumskih plodova. Sada je to svedeno na minimum. Više nema ko da radi i obrađuje imanja, a zbog loših puteva godinama su nas zaobilazili i nakupci. Najteže je kada uzaveje sneg. Put uglavnom sami čistimo traktorskim vozama, a opština nam daje naftu," kažu meštani.


Tagovi

Kamena brana Knez Miloš Donje Trudovo


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.