Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svojevsrna atrakcija
  • 09.10.2022. 16:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Idriz Halilović plijeni pažnju gdje god stigne - lovac "na starinski način"

On je pčelar, lovac, ljubitelj svih vrsta životinja i čuvar bosanske tradicije. Izdvaja svoju ljubav prema konjima, a do sada je promijenio oko 500 njih

Foto: Sakib Smajlović
  • 125
  • 13
  • 0

Idriz Halilović iz srebreničkog naselja Petriča, u svoj rodni gradi vratio se prije 20 godina i bio je prvi poslijeratni mujezin u tek obnovljenoj Bijeloj džamiji. Od djetinjstva je veliki zaljubljenik pčela, svih vrsta životinja, ali i čuvar bosanske tradicije i po tome je poznat u srebrenčkoj regiji.

Svojom pojavom, obavezno na konju, privlači pažnju kako sugrađana, tako i turista. Tako je on ovdje svojevrsna atrakcija i čuvar bosanske tradicije. 

Poljoprivrednik, lovac i pčelar           

Živi s majkom, bavi se poljoprivredom i stočarstvom. Halilović je veliki zaljubljenik životinja. Pored kokoški, gaji sve vrste ptica, lovačke pse, koji proizvode štenad. Strastveni je lovac i pčelar.

Kaže, da najviše voli konje, a ta ljubav datira od njegove petnaeste godine. Do danas je, kaže, promijenio više od 500 konja.

Isključivo lovi zečeve i lisice

Ističe kako je lovac "na starinski način". U lov ide na konju, a ne kao "ovi danas sa džipovima". Isključivo lovi zečeve i lisice, jer za to, kazuje ima dobro dresirane kerove. Kada se umori, slijedi odmor i kafa koja u džezvi provri na žaru.

Iako je džamija od njegove kuće udaljena oko hiljadu metara, Halilović na džumu i bajramske namaze često odlazi na konju, obučen u tradicionalnu nošnju. Jašući u bijeloj košulji, čakširama, jelekom i fesom na glavi, kroz svoje naselje Petriča i Efendići, on privlači pažnju svih koji ga zateknu, turista, građana i džematlija koji redovno dolaze u Čaršijsku džamiju.

Svoj život

"Živim svojim životom ne mareći šta će ko drugi kazati. Narod me zna, da tako živim. Nošnja je šivena i ručni je rad, a prsluče je od mog đeda Idriza po kojem sam dobio ime i staro je oko 50 godina. A volim dobre i lijepe konje", s zadovoljstvom priča Halilović.

Tradicionalni bosanski suhi sir najbolje prave Miričanke - kako?

Osim što se bavi raznim zanimanjem, Halilović je i dobar muzičar. Lijepo pjeva sve izvorne pjesme, svira šargiju, violinu i saz. Većina ljudi, svih nacionalnosti, s kojima se druži, imaju preko 70 godina. Bavi se kalemljenjem autohtonog voća i ruža, kako bi ih sačuvao od zaborava.


Fotoprilog


Tagovi

Idriz Halilović Pčelar Lovac Poljoprivrednik Tradicija


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.