Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bratunac
  • 25.12.2022. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Husref Hasanović gradi selo za koje vjeruje da će biti turistički hit

Bit će izgrađen kamin za spravljanje tradicionalnih jela, dva pogona za preradu, kao i sušara za sušenje mesa

Foto: Sakib Smajlović
  • 180
  • 37
  • 0

Naselje Mihaljevići, na lijevoj obali rijeke Drine u Bratuncu, dobit će prelijepo etno selo s muzejskom postavkom, za koje mnogi smatraju da postati turistički hit. Gradi ga 59-godišnji Husref Hasanović, rođeni Mihaljevićanin, koji živi i radi u Austriji.

Ekipi Agrokluba ispričao je kako je njegova rodna gruda bogata raznim ljekobiljem i svim vrstama voća te je odlučio da buduće etno selo ima dva mala pogona za pakovanje čajeva i za preradu voća i povrća

Završen smještajni objekat

"Smještajni objekat, koji asocira na kulu Husein kapetana Gradaščevića u Gradačcu u završnoj je fazi. Tu su sobe za spavanje, dnevni boravak s kuhinjom i ostali prostori", pojašnjava Hasanović. 

Po uzoru na kulu Huseina-kapetana Gradaščevića

Drugi objekat, koji je u izgradnji, kako kaže, služit će za ljetni boravak, a imat će i dva mala pogona za pakovanje čajeva i preradu voća i povrća, a sve za potrebe etno –sela i tržište.

Naglašava da će u istom objektu biti i muzejska postavka, gdje će biti izložen veliki broj eksponata, koje je kupio i dobio. Osim toga, bit će izgrađeni kamin za spravljanje isključivo tradicionalnih jela, te sušara za sušenje mesa.

Posao za povratnike           

Sirovine za funkcioniranje ovog mjesta i dva mala pogona ubirat će u rodnom selu, koje je bogato čistim biljkama, raznim voćem i povrćem, koje do sada malo ko iskorištavao. Hasanović, zna da ovdje u svakoj njivi ima po pet vrsta ljekovitog bilja, a iznad sela je brdo obraslo šumom, bogato šumskim plodovima. Na tim će poslovima, kaže, angažovati nekoliko stalnih radnika, isključivo povratnika ovog i susjednih sela, od kojih će otkupljivati proizvode.

Projekt će koštati 150.000 maraka, izračunao je Hasanović

Mihaljevići su se kao gusti oblak nadnijeli nad samu lijevu obalu rijeke Drine, pa su tu i plodna bratunačka polja. Odavde se vide cijela Ljubovija u Srbiji, centar Bratunca, sa svim prigradskim naseljima, te Potočari u srebreničkoj općini.

U Krasanpolju, dva kilometra od Mihaljevića nalazi se čuvena Rajska plaža, pa će posjetioci moći koristiti i ovo kupalište s brojnim sadržajima za odmor i rekreaciju.

Investicija od 150.000 KM

Hasanović je izračunao da će ga projekt koštati 150.000 maraka, ali kako kaže, uz stalni rast cijena građevinskog i drugog materijala bit će potrebno još sredstava.

Magaraca ima puno više u Bosni, nego u Hercegovini

Raduje ga što su Mihaljevići dobili gradski vodovod, ali je problem loš put od glavne saobraćajnice do sela, u dužini oko 500 metara. Nada se da će lokalne i državne institucije, uz pomoć mještana i taj problem uskoro riješiti.   

 


Fotoprilog


Tagovi

Seoski turizam Etno selo Rijeka Drina Husref Hasanović Mihaljevići Muzejska postavka


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !