Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 25.10.2019. 12:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Tuli, Trebinje

Gazdinstvo Kisin: Počeli sa proizvodnjom sira, a sada se okreću ruralnom turizmu

Tradicionalna kuhinja, lijepa priroda, ljubazni domaćini, ali mogućnost da osjete čar života na selu, privlače turiste sa različitih krajeva svijeta na gazdinstvo “Kisin” koje se nalazi u selu Tuli, 10-ak km od Trebinja, na magistralnom putu prema Herceg Novom.

Foto: Arhiva Miroslava Kisina
  • 730
  • 182
  • 0

Domaći specijaliteti, pogača, sir, kajmak, suhomesnati proizvodi, domaći džemovi, sokovi, vino i rakija, ugodan seoski ambijent, čist vazduh, mirna sredina i pružanje različitih mogućnosti  učestovanja u životu i radu na seoskom gazdinstvu - od raznih manifestacija i običaja, do pravljenja hrane i seoskih poslova - čine posjetu gazdinstvu "Kisin" jedinstvenim turističkim doživljajem. Na Tuli dolaze gosti iz BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Njemačke…

"Osnovna turistička ponuda sastoji se od domaće kuhinje, domaća jela su pripremljena na tradicionalni način, a tu su i vino, rakija, likeri, takođe sve iz domaće proizvodnje. Nudimo posjetiocima i različite vidove rekreacije i zabave (vožnja biciklom, mogućnost bavljena lovom, učestvovanje u raznim manifestacijama), organizovanje izleta za učenike, studente, penzionere, te organizovanje poslovnih susreta, seminara, radionica, prezentacija. Tu su i razne proslave…", započinje priču Miroslav Kisin.

Domaća hrana i seoski način života privlačni turistima Počeli sa proizvodnjom sira, a sada se okreću ruralnom turizmu

Gazdinstvo "Kisin" je registrovano kao poljoprivredno gazdinstvo 2009. godine. Primarna djelatnost je proizvodnja sira. Gazdinstvo posjeduje mini siranu sa godišnjom proizvodnjom od 1.000 do 1.500 kg.  Proizvode različite vrste sira, punomasni, polutvrdi, sir iz mjeha, sir iz ulja, mladi sir škripavac, ali i ostale domaće proizvode kao sto su pršut, slanina, povrće, vino, rakija… Zbog sagledavanja tržišnih mogućnosti i sve češćih posjeta turista gazdinstvu, Miroslav se odlučio proširiti svoju djelatnost i okrenuti se razvoju ruralnog turizma.

Gazdinstvo posjeduje mini siranu sa godišnjom proizvodnjom od 1.000 do 1.500 kg

"Gazdinstvo "Kisin" se bavi tradicionalno proizvodnjom sira, a od 2012. godine smo nabavili mini siranu, a kao pružaoci turističkih usluga na selu registrovani smo od 2019. godine. Pored sirane, ovdje imamo turistički info punkt - objekat za prijem turista u ljetnjem periodu, gdje gosti mogu da kupuju i degustiraju lokalne proizvode ovog kraja, ali i dobiju sve potrebne informacije vezane za turističku ponudu grada Trebinja i okoline. U završnoj je fazi gradnja i uređivanje ugostiteljskog objekta za prijem turista u zimskom periodu. Izgrađen je u etno stilu i može da primi oko 50 turista u jednom intervalu", priča Miroslav.

Sljedeći cilj za naredni period je obezbijediti objekte za smještaj turista, kako bi oni dobili priliku da osim jednodnevnih izleta, imaju i prenoćište. Za poslove na gazdinstvu zadužena je porodica Kisin.

"Moj tim je moja porodica, ukoliko uspijem da pustim u funkciju sve započete kapacitete plan mi je da zaposlim još radnika. Gazdinstvo angažuje i licenciranog turističkog vodiča", ističe Miroslav.

Hercegovina ima potencijal za razvoj ruralnog turizma

Ruralni turizam je bitan faktor za očuvanje tradicije i običaja vezanih za život na selu, smatra naš sagovornik. Problem je nedostatak smještajnih kapaciteta u seoskim sredinama.

Selo je baza u kojoj se turisti mogu upoznati sa kulturnim nasljeđem, običajima i narodnim stvaralaštvom

"Ruralni turizam je bitan faktor za očuvanje sela, tradicije i običaja. Hercegovina ima veliku šansu za razvoj seoskog turizma. Motiv turista za dolazak na selo su želja za boravkom u zdravoj prirodi, rekreacija, bavljenje sportom. Selo je baza u kojoj se turisti mogu upoznati sa kulturnim nasljeđem, običajima i narodnim stvaralaštvom. Raznovrsnost prirodnih resursa i bogastvo kulturnog nasleđa Hercegovine posebno su obogaćeni gostoljubivošću i srdačnošću lokalnog stanovništva. Ono po čemu je prepoznatljiva ova regija je dobra hrana. Kod nas u Hercegovini hrana se priprema polako, a u njoj se isto tako lagano i uživa, obavezno uz dobro društvo i razgovor", priča naš sagovornik.

Takmičenja u pripremanju hrane

Pored konzumiranja zdrave hrane, na gazdinstvu "Kisin" gosti dobijaju priliku da je i pripremaju.

"Gazdinstvo organizuje takmičenja u pripremanju tradicionalne hrane i grupa turista koja najbolje spremi hranu dobije prikladan poklon", objašnjava naš sagovornik.

Proizvode različite vrste sira, punomasni, polutvrdi, sir iz mjeha, sir iz ulja, mladi sir škripavac

Objekti koji stoje na raspolaganju turistima su ucrtani u Turistički koridor kroz Hercegovinu - Put bilja i meda (koridor Počitelj-Kotor), te koridor Via dinarika - Plava staza (koridor Albanija-Slovenija), a po projektu prekogranične saradnje objekat ispunjava uslove za prijam cikloturista i gazdinstvo je dobilo BFS sertifikat i oznaku (tablu) na objektu. Po mišljenju našeg sagovornika, sopstveni biznis nije teško razviti ukoliko imate pravu ideju u pravom momentu.


Fotoprilog


Tagovi

Gazdinstvo Kisin Miroslav Kisin Tuli Ruralni turizam Trebinje Hercegovina Turistički koridor Put bilja i meda Via dinarika Plava staza


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer