Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam u Bribirskim Mostinama
  • 30.07.2014. 09:45

Divlji zapad u dalmatinskom zaleđu

Riječ je o poduzetničkoj ideji Milomira Periša koji je napravio indijansko selo plemena Apača i na taj način u dalmatinsko zaleđe unio dašak američkog Divljeg zapada.

  • 1.126
  • 153
  • 0

Reporter Agrokluba našao je rupu u vremenu koja vodi u devetnaesto stoljeće na Divlji zapad. Ovaj vremenski procjep nalazi se u Bribirskim Mostinama na granici Šibensko – kninske i Zadarske županije. Tamo su neočekivane novinarske skitnje završile na indijanskom teritoriju plemena Apači koje predvodi najslavniji književni indijanski poglavica Winettou kojeg je u svojoj mašti stvorio pisac Karl May.

Realistični ambijent

U stvarnosti, riječ je o poduzetničkoj ideji Milomira Periša koji je napravio indijansko selo plemena Apača i na taj način u dalmatinsko zaleđe unio dašak američkog Divljeg zapada. Inspiraciju je dobio nakon posjeta stranih turista koji su bili u potrazi za lokalitetima na kojima je sniman film o najpoznatijem indijanskom poglavici Apača Winettou, kojem je život udahnuo Karl May. Romani Karla Maya kasnije su doživjeli i svoju filmsku verziju, a film je sniman u Hrvatskoj na području od Nacionalnog parka Plitvička jezera, preko Nacionalnog parka Paklenica, Tulovih greda, Ostrovice, Krke. Danas je priča o Winettou, priča o hrvatskim prirodnim vrijednostima za kojima tragaju turisti o skitnjama ruralnim krajevima.

Turisti željni atrakcije i aktivnog odmora

"Dolazili su Poljaci i pokazivali mi slike Mačkovog kamena u susjednoj Ostrovici gdje je sniman film. U početku sam mislio da se radi o šali, ali onda mi je jedan stanovnik Đevrska pričao kako je on glumio kao statist u filmu, da je bio Indijanac i sudjelovao u sceni sukoba s kaubojima. Kada već postoji priča i interes turista za Divljim zapadom, ja sam im ga odlučio ponuditi. Ovo je područje ovdje frekventno, osobito ljeti gdje prolazi puno turista na putu prema Skradinu i Nacionalnom parku Krka. Tijekom vikenda je osobito prometno kada ovdje dolaze brojne obitelji iz Zadra s malom djecom", kaže Periša.

Idila američkog Divljeg zapada

Indijansko selo odlično je mjesto za odmor od ljetnih vrućina nakon vožnje u užarenom limenom ljubimcu. Selo se nalazi u hladu i nudi pregršt interesantnih detalja za malu djecu – od indijanskih šatora, broda u potoku, totema, stupa mučenja do neizostavnog šerifovog ureda sa zatvorom. Za to vrijeme roditelji mogu uživati u ispijanju kave ili pak ručku. Periša je napravio odličnu priču koja će tijekom ovog ljeta brojne izletnike natjerati da zastanu što se to događa u Bribirskim Mostinama na križanju prema Benkovcu, Skradinu i Kninu. Zadarsko i šibensko zaleđe kriju pregršt iznenađenja koji se nalaze na jedva sat vremena vožnje od gradskog asfalta i prava je šteta ne iskoristiti vikende za obiteljska istraživanja i otkrivanja novoga.


Tagovi

Winettou Karl May Miomir Periša Dalmatinsko zaleđe Plitvička jezera Đevrska Ostrovica Indijansko selo u Dalmaciji Ruralni turizam Obiteljski izleti Odmor u prirodi Pleme Apači


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]