Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad vezira
  • 10.12.2022. 16:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Travnik

Ćevapima se hvale, a o endemskim biljkama s razlogom šute?

Za svoje ćevape kažu da su najbolji i specifični u odnosu na druge. No, imaju i endemske biljke, o njima malo govore...

Foto: Vedran Stapić
  • 213
  • 119
  • 0

Iako imaju jedan od najboljih sireva, Travničani su u žestokoj borbi da se referencom najboljih okite i kada je riječ o ćevapima. Mnogi ih tako i uvažavaju, ali ne treba zanemariti ni sarajevske i banjalučke – rekli bi "mrtva trka". 

Za svoje ćevape kažu da su specifični u odnosu na druge, iako je to ljudima sa strane malo teško razaznati. Međutim, normativi su drukčiji i zaista se radi o jednoj vrhunskoj deliciji koja privlači mnogo posjetitelja, obožavatelja gastro ponude.

Ćiro i ostali endemi

No, ono što im niko ne može osporiti je da iz ovog grada u centralnom dijelu Bosne dolaze neka od najpoznatijih imena ne samo u BiH, nego i regionu, a zašto ne priznati – i svijetu. Najpoznatiji Travničanin, svakako je nobelovac Ivo Andrić, svjetski nadaleko poznati pisac. Međutim, ova specifična sredina je uvijek davala dosta poznatih ljudi.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK

"Između ostalih, jeste jedan od najpoznatijih - naš nogometni trener koji je vodio hrvatsku reprezentaciju do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, Miroslav Ćiro Blažević", kaže njegov imenjak Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

Ćiro je u aprilu ove godine izabran i za počasnog građanina ovoga grada, a jednom prilikom je kako je dolazak u "grad vezira" za njega najbolji lijek. U posljednje vrijeme, kao jedan od poznatijih Travničana nameće se i DJ Solomun, svrstan u najpoznatije svjetske DJ-eve. 

Osim poznatih imena, nadaleko se čulo i za poljoprivredne proizvode i ljekovito bilje koje nudi planina Vlašić iznad ovog gradića.

Gdje je stao Smail, nastavio Hazir - vlašićka pramenka i sir nadaleko poznati

"Ono čime se mi dičimo je vlašićki, travnički, ovčiji sir koji se uzgaja na Vlašiću i ima specifičnu i aromu i okus i miris, budući da je ta sama vegetacija jedinstvena na planini. Jednostavno to je sir koji možete dobiti samo s planine Vlašić i nigdje drugo se ne može raditi", navodi Matošević. 

Kvaliet tom siru daje upravo raznolik biljni svijet kao i nadmorska visina na kojoj se nalaze. Bitan faktor svakako je klimatsko geografski položaj, radi cjelokupnog spleta pogodnosti koje ova planina ima. 

Rodna kuća Ive Andrića u Travniku

"Ovdje raste Rose Brandis, za koju se dugo vremena mislilo da je endemska biljka i definitivno mi je kao takvu shvaćamo. Definitivno je najpopularnija ruža, odnosno cvijet na ovom području", ističe naš sagovornik. 

Otkrio ju je profesor čuvene travničke gimnazije, biolog i naučnik, Erich von Brandis, kao i još 18 vrsta biljaka i životinja, a mnoge od njih i danas nose ime po njemu (Euphrasia Brandisii, Hieracium Brandisianum,  Potentilla Brandisiana…). 

Druga endemska biljka koja ovdje raste je Enicijan, a koristi se u farmaciji i kozmetici. Zbog nemoguće kontrole i zaštite sve ju je teže naći na samom centru Babanovca gdje je nekada bila. Sada je uglavnom nalaze na platou Galice ili na Devećanima. U narodu je poznat ka biljka od koje se pravi jako zdrav napitak, koji čisti krv, pa po tome nosi i naziv srčanik lincura.

Šta je zajedničko siru, bilju, Ivi i Ćiri, a nisu veziri?

"Berba bilja je u posljednje vrijeme postala jako očita, puno ljudi se počinje time baviti, ali mi možemo doći i do određenih problema ako se to proširi, ne preporučujemo svakom da bere, nego ljudima koji znaju i u količinama koje su potrebne za ličnu, kućnu upotrebu", kaže direktor TZ SBK.

Planinske kuće

Turizam je nešto, u što lokalno stanovništvo ulaže mnogo pažnje, ali i nada. Sama planina ima oko 11.000 posjeta u privatnom smještaju te 2.500 do 3.000 posjeta u raznolikom hotelskom smještaju.

U turizam ulažu puno pažnje, ali i nada

Ono na što su ovdje posebno ponosni jeste kreiranje i razvoj brojnih turističkih proizvoda kao što outdoor aktivnosti, a između ostalog i agro i seoski turizam. 

"Veoma česte su i planinske kuće koji nude i proizvode kao što su pite, ćevapi i sir ili neka vrsta suhih mesa, ali i koji nude mogućnost boravka na svom poljoprivrednom gazdinstvu ili unutar samog tog agro prostora kojim raspolažu", zaključuje Matošević. 

Kompletnu posjetu ekipe Agrokluba Travniku, možete pogledati i u videu:

 


Tagovi

Seoaski turizam Agro turizam 12 bisera Miroslav Matošević Vlašić Endemsko bilje Rosa Brandis Ivo Andrić Travnički ćevapi Miroslav Ćiro Blažević Ovčiji sir Grad vezira


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !