Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski turizam
  • 30.09.2020. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Banoštor

Banoštor: Zarada od suvenira, u planu i apartmani za turiste

Svaki predmet ima neku svoju poruku, neku svoju priču koju Radoslava Janković sa posebnim zadovoljstvom prenosi turistima koji dođu u Banoštor. Kako prodaja ide dobro, to svakako ohrabruje Jankovićevu, koja će svoju delatnost uskoro da proširi.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 221
  • 262
  • 0

Mnoge lokalne samouprave u Srbiji svoju šansu vide u razvoju turizma, posebno one kroz koje prolaze reke, a upravo Dunav i Fruška Gora u opštini Beočin svrstavaju u jednu od takvih sredina. Meštani Banoštora prednjače u ruralnom i vinskom turizmu, tako da su se tamošnji vinari spojili sa raznim udruženjima, a sve u cilju bolje promocije nadaleko čuvenog banoštorskog vina. U Udruženju "Majkina radionica" kažu da od suvenira koji se poklanjaju, ali i prodaju turistima može dobro da se zaradi.

Suveniri koji promovišu vino

Radoslava Janković iz ovog udruženja bavi se izradom suvenira koji odslikavaju sve lepote Banoštora, evropske reke i nepreglednih vinograda. Kreativnost i talenat je nasledila od svoje bake i majke i sada zajedno sa vinarima sela uspešno promoviše svoj kraj i sve njegove lepote.

Predmeti koji oslikavaju lepotu južnobačkog kraja

"Ja najviše volim da izrađujem magnete, ali tu su su i flaše, fraklići i sve ostale vrste ručnih radova inspirisane našim Banoštorom. Dugogodišnja saradnja sa ovdašnjim vinarima rezultirala je izradom suvenira koji promovišu vino, grožđe, Dunav i naše mesto. Izradili smo i poklon paket koji dobijaju turisti koji svrate kod nas, a koji je inspirisan vinom Seduš, a to je sorta koja potiče baš iz našeg sela. Takođe imamo pakete sa motivima Petrovaradina i Novog Sada i naravno vinom Neoplanta", kaže Jankovićeva. 

Apartmani za veći broj turista

Svaki predmet ima neku svoju poruku, neku svoju priču koju naša sagovornica sa posebnim zadovoljstvom prenosi turistima koji dođu u Banoštor. Kako prodaja ide dobro, to svakako ohrabruje Jankovićevu, koja će svoju delatnost uskoro da proširi.

Seoski turizam: Spasio sezonu, vratio poštovanje prema selu?

"Ja ne mogu da se požalim. Neću da kažem da se zaradi jedna plata, ali da dobro dođe kao podstrek za dalje - svakako da. Zadovoljna sam, jer radim ono što volim i zaradim po malo. Ono što moram da napomenem je da, evo posle 10 godina došlo vreme da Udruženje otvori etno turističko domaćinstvo koje će imati tri apartmana i 14 ležajeva, što će nadam se privući veći broj turista. U okviru domaćinstva biće i degustaciona sala gde će se služiti samo vojvođanska jela, ali od sirovina koje su iz Banoštora."

Ove godine sve je u senci virusa korona, pa svi planovi meštana nisu i ispunjeni. Ipak dolaze nova vremena, za koje se nadaju da će biti bolja. Dunav će i dalje privlačiti putnike namernike koji će uz dobru domaću hranu piti najbolja vina i uživati u prelepoj prirodi, oslikanoj na suvenirima vrednih i kreativnih Banoštorki jednog od najlepših sela beočinske opštine.


Tagovi

Vina Suveniri Radoslava Janković Tursti Vinski turizam Seoski turizam


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao