Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urlaub am bauernhof
  • 13.11.2018. 18:15

Austrijanci imaju više od 2.000 farmi koje se bave turizmom

Austrija ima 2.350 farmi koji prihoduju od turizma u okviru sistema "Urlaub am bauernhof".

  • 186
  • 22
  • 0

"Odmor na farmi" bio bi slobodan prevod, koji u austrijskom originalu glasi Urlaub am bauernhof - koncept seoskog turizma koji oni razvijaju već decenijama. Reč je o udruženju, a danas već i turističkom brendu, kroz koji su uspešno podstakli žitelje ruralnih prostora na bavljenje turizmom, sa ciljem čuvanja tradicije, kreiranja dodatnog prihoda stanovnika i njihovog zadržavanja na prostoru Alpa.  

Ovaj model se uz puno rada danas pokazuje uspešnim. Ponuda odmora na farmama ima upravo ono što hotelski lanci ne mogu da ponude tržištu. 

Boravak u prirodi kod porodice, koja je posvećena jednom tek ili nekolicini gostiju, uvelike se razlikuje od koncepta hotelskih menadžera, recepcionera, sobarica, kuvara, konobara i drugog osoblja. Domaća hrana pripremljena na tardicionalan način, od sastojaka iz najbliže okoline, servirana sa ponosom, ne ide u istu rečenicu sa švedskim stolom bilo kog restorana. Pa i sam doživljaj boravka, provođenja dana na selu i farmi daje posebnu dimenziju ruralnom turizmu, jer turisti, stanovnici urbanih centara, to ne mogu da kupe ili da dožive u trgovačkim centrima ili drugim mestima gradova u kojima žive. 

Danas, kad sve više stanovnika živi u gradu, ruralni turizam dobija sve romantičniji, a time poželjniji i skuplji štih. 

Informacione tehnologije danas približavaju i povezuju te svojevrsne ambasadore života na selu s gradom. I to tako što po uzoru na popularne internet turističke servise nude kvalitetno strukturirane informacije o smeštajnim jedinicama, domaćinima i raspoloživim terminima na jednom mestu. Na to se nastavlja mogućnost recenzija i što je najkonkretnije za domaćine - rezervacije termina, odnosno prodaja usluge.

Farme, vinarije, ekološka imanja

Porodična farma Gotfrida i Rozine Vagner (Gottfrieda i Rosine Wagner)nalazi se na padinama Alpa, na 685 metara nadmorske visine. Danas osim oko 30 hektara zemlje i šume, imaju i nešto blaga (goveda, svinja, živine), a sve više svog vremena ulažu u turističke sadržaje njihovog imanja. Nekada je njihov prihod proizlazio isključivo iz proizvodnje mesa i mleka, a danas je situacija drastično drugačija. Oni i nadalje prihoduju od agrara, ali sve veći deo sosptvenog godišnjeg dohotka ostvaruju kroz EU subvencije i prihode od turista koje ugošćuju. Oni borave na njihovoj farmi, jedu njihovu tradicionalnu hranu, slade se domaćim kolačima, piju sokove iz prirode i nazdravljaju Vagnerovim vinom i rakijom, koje pravi samo za sebe i goste.

Oni su i deo Urlaub am bauernhof ponude poslednjih desetak godina, kada su kreirali prve smeštajne kapacitete. Danas imaju četiri cveta, a planiraju i dalji razvoj u tom smeru, sa naglaskom na ekološko i zeleno u svakom smislu.

Udruženje (Urlaub am bauernhof) je razvilo i sosptveni sistem kategorizacije (2, 3, 4 ili 5 cvetova), koji olakšava komparaciju, prezentaciju i promociju, a posetiocima garantuje određen nivo kvaliteta usluge. Osim klasičnih farmi u ovom sistemu se nalaze i vinarije, brojni ekološki proizvođači, uzgajivači konja, seoske kuće za odmor, kao i druge posebne ponude za razne demografske grupe, npr. osobe sa invaliditetom, decu ili ljubitelje aktivnog odmora. Obedinjuju sve što za zajednički imenilac ima termin 'seoski turizam'.

Danas u ovom sistemu ima 2.350 farmi iz osam različitih austrijskih pokrajina, koje plaćaju godišnju članarinu. Ona se razlikuje od regiona, broja kreveta i očekivanog nivoa usluge. Njih udruženje predstavlja onlajn i oflajn, svakodnevno radi na promociji i osiguranju kvaliteta, a deluje i kao podrška, savetodavno. 

Vagnerovi plaćaju godišnju članarinu od 46 evra po krevetu filijali ovog udruženja u Donjoj Austriji, na ime usluga promocije i drugih benefita. 


Tagovi

Urlaub am bauernhof Ruralni turizam Seoski turizam Austrija


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jagnjetina i divljač sa povrćem u metarskoj posudi..