Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktiv žena Kočićevo
  • 10.07.2019. 11:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Kočićevo

Ako nemaš svoj dinar onda nisi svoj - žena nije samo za motiku i šerpu

Žena iz Kočićeva, mjesta blizu Gradiške, su prije 10 godina osnovale Aktiv žena o pokrenule mnoga dešavanja u svom mjestu, obnovile su Spomen dom, a promovišu etno i gastro ponudu svoga kraja. Sve se bave poljoprivrednom proizvodnjom i izradom rukotvorina.

Foto: Ranka Vojnović i arhiva žena iz Kočićeva
  • 411
  • 319
  • 0

Na nedavno održanoj etno manifestaciji upoznala sam žene iz Koćićeva, mjesta u blizini Gradiške. Aktiv žena iz Kočićeva postoji više od 10 godina, a prošle godine u decembru su proslavile desetogodišnjicu rada ove organizacije.

Ako nemaš svoj dinar onda nisi svoj

Kao i sve žene i žene u Kočićevu se bore protiv nezaposlenosti. One su se posvetile poljoprivredi, radu, izradi raznih rukotvorina, promociji etno i gastro ponude ovog kraja. Među ovim ženama je veliki broj onih koje imaju plastenike, proizvodnju povrća, farme, dok se starije članice pored čuvanja unučića bave izradom rukotvorina, pletu, vezu.

One su oživjele KUD "Lepa Radić", za njih izrađuju nošnje i učestvuju u aktivnostima folklorne sekcije. Okupile su omladinu, pokrenule manifestacije u svom mjestu, a kroz projekte su obnovile i Spomen dom u Kočićevu.

Željka Despotović, predsjednica Aktiva žena ističe: "Cilj nam je da jačamo ulogu i položaj žena na selu, da žena ne bude vezana samo za motiku, šerpu, nego da se aktivno uključi u aktivnosti u selu. Naše članice se nezaposlene, ali su se posvetile poljoprivrednoj proizvodnji, izradi rukotvorina. Uključujemo žene u razne aktivnosti koje provodimo i učimo ih da žive od svog rada. Žena je majka, baka, domaćica, poljoprivrednica. Ona je stub koji stoji na vjetrometini, a želi da svojim radom stvori bolji život u ovom selu za svoju porodicu, za sebe i cijelu zajednicu."

Poznate po lijevčanskom punom vezu 

Moto starijih članica je: "Ako nemaš svoj dinar onda nisi svoj." Sredstva za život se dobijaju radeći na plodnoj zemlji Lijevče polja.

Promovišu etno i gastro tradiciju

"Žene su veoma aktivne. U poslednje dvije godine sa folklornom sekcijom i mjesnom zajednicom smo realizovale 16 projekata. Najznačajniji projekti su renoviranje Spomen doma i zamjena stolarije. Zatim realizacija projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" koji smo realizovali u saradnji sa UNDP-om. Naše žene su osposobljene da pišu projekte. Realizovale smo projekat besplatnih mamografskih pregleda za 100 žena. Čuvamo rukotvorine stare preko 150 godina. Često izlažemo naše rukotvorine i jela ovog kraja. Posebno smo ponosne na peškire sa motivima karakterističnim za Lijevče polje koji su urađeni punim vezom. Postale smo prepoznatljive po etno rukotvorinama i gastro prezentacijama jela iz našeg kraja. Zbog toga nas pozivaju na brojne manifestacije", ističe Despotović.

Članice Aktiva žena iz Kočićeva veoma često možete vidjeti na etno i gastro manifestacijama. Najveći problem im je obezbjediti sredstva za aktivnosti koje provode, posebno za prevoz do mjesta gdje se održavaju manifestacije. Finansijska sredstva obezbjeđuju putem članarina, kroz projekte ili zahvaljujući donacijama. Za sada im je želja da nabave sredstva za rad udruženja kao što su šivaće mašine i mašine za obradu platna.

Tko bi ovome mogao odoljeti

U Austriji su 2015. godine dobile nagradu za izložene rukotvorine. Jedno vrijeme su radile i torbe za austrijsko tržište. Učestvovale su na "Festivalu savremene žene" u Tuzli, Sarmijadi u Novoj Gradiški, Dani zime na Kozari, Dani vina i rakije u Laktašima, zatim u Pelagićevu, Beogradu.

Gdje god idu promovišu i gastro ponudu svoga kraja. Na njihovim štandovima mogu se naći tradicionalna jela: razne pite, krompiruša, sirnica, zatim cicvara i razna druga jela. Posebno promovišu kuruzu sa sirom koja se izrađuje po tradicionalnom receptu žena ovog kraja.


Fotoprilog


Tagovi

Aktiv žena Kočićevo Željka Despotović Aktivne žene Neovisnost žena Etno rukotvorine Tradicionalna jela Kuruza sa sirom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞