Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatne ruke Podrinja
  • 11.06.2019. 09:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Višegrad

Zlatne ruke Podrinja – čuvar starih zanata od zaborava

Manifestacija je okupila više od 20 izlagača iz tri države, a na štandovima su se mogli naći proizvodi za svačiji ukus i džep. Njen cilj je bio pokazati i otrgnuti od zaborava kućnu radinost na selu i podstaći turiste i građane da kupuju proizvode sa natpisom 'prirodno'.

Foto: Marijana Simanić
  • 123
  • 29
  • 0

Višegrad, biser na dvije rijeke Drini i Rzavu, osim što je u svijetu značajan po velelepnoj građevini, mostu od kamena - ćupriji, poznat je i po velikom broju turističkih manifestacija čiji se najveći dio održava u toku ljetnih mjeseci.

Jedna od njih je i "Zlatne ruke Podrinja" koja se ove godine održala po osmi put, na Vizantijskom trgu u kompleksu Andrićgrada gdje je svoje proizvode i ručne radove izlagalo više od dvadeset učesnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Čuvanje starih zanata i sela od zaborava

Cilj ove manifestacije bio je da se stari zanati sačuvaju od zaborava, ali i da se poljoprivredni proizvodi iskoriste u upotpunjenju turističke ponude Višegrada.

Na štandovima su se mogli vidjeti pčelinji proizvodi prerađeni u razne kreme, pomade i tinkture, proizvodi od smokava, slatka, sokovi, džemovi o rakije od šljiva, malina i šumskih plodova, zatim čajevi, sapuni od prirodnih trava, te ručni radovi, vez, pletenje i tkanje kao i razni nakit i grnčarija.

Kao i svake godine, turisti i građani Višegrada su polako jedan za drugim posjećivali štand za štandom.

Prvi na udaru bio je izložbeni prostor Bože Vlačića iz Trebinja koji je izložio više od trideset proizvoda od smokve. Svi proizvodi su sasvim prirodni, bez aditiva, a ambalaža je evropska.

Božo Vlačić: Od Japanaca sam dobio ideju za brašno od lista smokve

Sekcija kućne radinosti Srpskog sokolskog društva "Soko" iz Dobruna izložila je radove svojih tkalja i vezilja.

Fočanke Velinka Stanojević i Bojana Vladičić su donijele u Višegrad ljekovito bilje ubrano na Zelengori

"Najveću prodaju imaju ručno vezeni suveniri sa motivima Ćuprije na Drini i Višegrada",  kaže članica ove sekcije, Branka Čarapić.

Sokovi od šumskog voća sa Varde i Zelengore

Mirjana Dragutinović iz Mokre Gore, iz susjedne Srbije, donijela je na manifestaciju ono što je najtraženije - sokove i đžemove od šumskih jagoda ubranih na obroncima planine Tare.

Prepoznatljivo lice sa prethodnih manifestacije je Dragica Rovčanin iz Pljevalja koja ručno pravi sapune.

"Za dobar sapun potrebna je voda, soda i eterična ulja kao i razne biljke opojnog mirisa", rekla je Rovčanićeva.

I Rudo je bilo zastupljeno na "Zlatnim rukama Podrinja" i to štandom na kome je Daliborka Ljubojević izložila sokove i džemove nastale u kućnoj radinosti. "Najpozatiji je naš sok od maline koji proizvodimo u saradnji sa Zemljoradničkom zarugom "Uvac"" , reče Ljubojevićeva .

Najbogatiji proizvodima bio je štand  porodice Batinić iz Sokoca koja uspješno kombinuje pčelinje proizvode sa ljekovitim biljem.

Fočanke Velinka Stanojević i Bojana Vladičić su donijele u Višegrad ljekovito bilje ubrano na Zelengori i sokove od borovnice, brusnice, jagode . "Sve to beremo u srcu prirode i pretvaramo u ove eliksire zdravlja i mladosti", kažu Fočanke.

Naivna umjetnost sa Zlatibora

Zanimljiv je bio i izložbeni prostor Nade Jović sa Zlatibora. Njen muž oblikuje drvo, a Nada ga iscrtava jarkim bojama motivima sa sela.  "Na ovaj način čuvamo tradiciju naroda, njegujemo naše običaje i ujedno predstavljamo dio turističke ponude zlatne planine",  objasnila je Jovićeva.

Manifestacija "Zlatne ruke Podrinja" svake godine mijenja mjesto održavanja što joj daje posebnu draž, a prošle godine održala se na Ćupriji na Drini.

Izložbeni prostor Nade Jović sa Zlatibora

Cilj organizatora Turistike organizacije Višegrad  bio je da se i ovaj put afirmiše život žena na selu, promovišu njihove kreacije, ali i da se od zaborava otrgnu stara jela, pripremanje zimnice i sokova na zdrav način oživi izrada narodnih nošnji , afirmiše naivno slikarstvo stvoreno u ruralnim područjima.

Direktor Turističke organizacije Višegrad, Olivera Todorović je istakla da se sve ovo može iskoristiti u turisičke svrhe. "Naši izlagači se trude da donesu što raznovrsnije proizvode tako da turisti  uvijek nađu nešto što će ih podsjećati na boravak u Višegradu" , dodala je Todorovićeva.

Ova sajamska manifestacijaje po prvi put održana u kompleksu Andrićgrada gdje su je posjetili mnogobrojni turisti koji dolaze u grad od kamena režisera Emira Kusturice.


Fotoprilog


Tagovi

Višegrad Andrićgrad Turistička manifestacija Zlatne ruke Podrinja Promocija zdravlja Zdrava hrana Stari zanati Izlagači iz tri države Naivna umjetnost


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.