Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Frut Logistika 2019
  • 08.02.2019. 17:00
  • Berlin

Voćari i povrtari iz Srbije zapaženi u Berlinu

Izlagači iz Srbije su ove znatno brojniji nego predhodnih godina, ali taj trend bi trebalo nastaviti ako želimo da se naši voćari i povrtari bolje pozicioniraju na svetskom tržištu.

Foto: Đorđe Simović
  • 930
  • 46
  • 1

Brojevi govore sve: Izlagači - 3.300 kompаnijа iz 84 države, posetioci - 78.000 iz 130 zemalja. Najveći B2B sajam posvećen svežem voću i povrću. Svi bitni igrači na svetskom tržištu su od 6. do 8. februara u Berlinu.

Sticajem okolnosti, odmah na južnom ulazu na berlinski sajam, u Hali B, "CityCube-u", nalaze se štandovi Srbije i Vojvodine, a odmah uz njih i Kosova i Albanije. Namerno ili slučajno? U svakom slučaju, Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije potvrdio je da se predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Vojvodine dogovaraju kako bi se sledeće godine objedinjeno pojavili na Frut logistici (Fruit logistica).  On kaže da su izlagači zadovoljni uspostavljenim poslovnim kontaktima na Sajmu.

Svi bitni igrači na svetskom tržištu su od 6. do 8. februara u Berlinu (Foto: Đorđe Simović)

"Važno je da su firme zadovoljne. Ovo je sajam koji spade u najintenzivnije B2B sajmove. Sve se praktično dešava u dva dana. Izlagači su uspostavili nove kontakte ali su se videli i sa starim partnerima. Stranci su zadovoljni kako su naše kompanije prikazane na sajmu", rekao je Jovanović. 

Osаm kompаnijа iz Vojvodine i grаd Sombor, ove godine u Berlinu

Na štandu Srbije izlagažu kompanije "Agro trust", porodično gazdinstvo "Ćirić", "Sagal agrar", "Eko fungi", "Forest fud" i drugi. 
Pod pokroviteljstvom Pokrаjinske vlаde, a u orgаnizаciji Rаzvojne аgencije Vojvodine, osаm kompаnijа iz pokrajine koje se bаve proizvodnjom i prodаjom voćа i povrćа, kаo i grаd Sombor, predstavljaju se na Međunаrodnom sаjmu. Između ostalih voće i povrće izlažu poljoprivredno gazdinstvo "Đukić" iz Gospođinaca,  zemljoradnička zadruga Voćar Slankamen,  "Atos Fruktum" iz Male Remete i drugi.

Izlagači zadovoljni uspostavljenim poslovnim kontaktima na Sajmu (Foto: Đorđe Simović)

"Ovaj Sajam je svetska priča. Svaki uspešan povrtar bi morao da dođe na ovaj Sajam. Da vidi nova pakovanja, trendove, sorte, hibride i mašine. Kada je ceo svet tu, i nama je mesto tu", kaže povrtar iz Gospođinaca, Lazar Đukić.  

Vladislav Princip iz “Agrola” u Temerinu redovan je posetilac Frut logistike.

"Sajam pratim od 2007. godine. Ovo je 12 put da smo ovde. Mislim da je ovo najbolji Sajam koji smo videli. I poseta je velika. Sigurno da je potrebna dalja podrška od države, SIEPE i sličnih agencija da bi se voćari iz Srbije što bolje pozicionirali na svetskom tržištu", rekao je Vladislav.   

Od ove godine na Sajmu i mladi IT stručnjaci predstavljaju nove ideje 

I predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović iskoristio je priliku da sa sekretarom Vukom Radojevićem obiđe Sajam u Berlinu. Kaže da naše kompanije jednostavno moraju da pojavljuju na ovakvim manifestacijama kako bi uhvatile korak sa svetom.

"Predstavljemo potencijale. Kompanije ugovaraju poslove. Jako je važno održati kontinuitet jer ne može ništa da dođe preko noći. Moramo da osvajamo nova tržišta. Svet se ubrzano menja. Gde smo prodavali svoje poljoprivredne proizvode pre pet ili deset godina možda nećemo moći da prodajemo u narednih pet godina i zato je bitno biti prisutan. Komunicirati i predstavljati se", rekao je Mirović. 

Uz bogat izložbeni deo, na Sajmu zapažene su B2B konferencije, takmičenje za najbolju inovaciju, a od ove godine i START UP-ovi gde mladi IT stručnjaci predstavljaju nove ideje u korišćenju IT tehnologija u povećanju produktivnosti poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Veljko Jovanović Lazar Đukić Igor Mirović Fruit Logistica Frut Logistika Proizvodnja voća Proizvodnja povrća


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]