Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Visočka zimnica"
  • 13.10.2021. 14:00

"Visočka zimnica" ponudila sve za pripremu različitih turšija

Kiseli kupus, ajvar, crvene paprike roge, bestilj, pekmez, džemovi i različiti prirodni sokovi nezaobilazni su u pripremi zimnica. Sve što je potrebno za njihovu pripremu moglo se naći i kupiti na jednom mjestu - na manifestaciji "Visočka zimnica".

Foto: Vi-net
  • 162
  • 33
  • 1

Oktobar i novembar mjeseci su kada se sumira poljoprivredna proizvodnja. Berba voća i povrća na otvorenom većinom je završena, nakon čega slijedi period prerade i pripreme različitih zimnica. Kiseli kupus, turšija, ajvar, crvene paprike roge, bestilj, pekmez, džemovi i različiti prirodni sokovi nezaobilazni su u pripremi specijaliteta za zimu.

Sve što je potrebno za taj posao moglo se naći i kupiti na jednom mjestu, na manifestaciji "Visočka zimnica" koja je okupila tridesetak izlagača, poljoprivrednih proizvođača i obrta koji su imali priliku prezentirati i prodati vlastite proizvode.

U ponudi najviše povrća i prerađevina

Paprika, patlidžan, paradajz, kupus, luk i tikvice su povrtarske vrste koje su dominirale gotovo na svim prodajnim boksovima. Pored svježeg povrća, primjetan je bio i veliki broj njihovih prerađevina.

Brz životni tempo, sve više oduzima slobodnog vremena i jako mnogo ljudi više ne pravi turšiju već kupuje ili naručuje posebno pekmeze ili kisele salate. Pogotovo u gradovima gdje nema dovoljno prostora i uvjeta da se posveti tome.

"Ovo odgovara i nama proizvođačima jer na taj način iskorištavamo sve viškove iz proizvodnje, a i bolje cijene postižemo", u razgovoru nam je rekao jedan od izlagača, Osman Čehajić, koji je u 2021. godini kako kaže, od povrće i voća na svome PPG-u napravio preko 500 teglica ajvara. Cijene ovog proizvoda u teglicama od 500ml su u prosjeku od pet do osam KM dok recimo bestilj od šljiva u istom pakovanju, košta u prosjeku oko osam KM.

Izloženo samo nekoliko teglica meda

Pčelari ne kriju razočarenje u ovogodišnju sezonu. Jako puno faktora, od kojih najviše nepovoljni klimatski uvjeti, rezultirali su dosta lošom ispašom za pčele. Nepredvidivo vrijeme u rano proljeće sa oscilacijama u temperaturama i izuzetno sušan period tokom ljeta, umanjili su sve vrste ispaša od bagrema do livadske, što je za poslijedicu imalo značajno male prinose po košnicama. 

U blizini visočkih piramida Midhat Balta izgradio je pravi pčelarski biznis

Proizvođač i predsjednik Udruženja pčelara "Behar" u Visokom, Midhat Balta, uspoređuje ovu sezonu sa nekim prijašnjim.

"Zna se desiti da po košnici imamo i preko 25 kilograma, a u ekstra dobrim slučajevima i preko 30kg meda po košnici. Ove godine na nekim ispašama nismo imali ni 10kg po košnici", priča nam Balta. Napominje da ova konstatacija potvrđuje i ponudu tog pčelinjeg proizvoda na tržištu, kojeg jako malo ima.

"Nekada su pčelari dominirali na sajmovima. Nažalost odraz loše godine pokazao se i na ovoj našoj manifestaciji, gdje je samo jedan pčelar prezentovao svoje proizvode od preko 120 aktivnih u Visokom", istakao je za Agroklub Balta.

Poslužile i vremenske prilike

Organizatori pomenutog događaja pribojavali su se loših vremenskih prilika, prvenstveno kiše koja je padala proteklih nekoliko dana. Međutim na dan otvaranja, 12. oktobra, pojavile su se i prve zrake sunca i ugledalo se plavetnilo neba nakon tmurnog kišovitog perioda. Dan bez padavina i aktuelno razdoblje pripreme zimnica, privukao je veliki broj posjetitelja.

Organsko: Je li naša kupovna moć spremna za ove (skuplje) proizvode?!

Pored izložbeno prodajnog karaktera, događaj je poslužio i za radne sastanke, a takav jedan je i upriličen u gradskoj upravi, gdje gosti, predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH, nisu krili zadovoljstvo prisustvom i znatiželjom za visočkim tradicionalnim proizvodima.

Zaključak sastanka je i ideja koja bi se trebala početi implementirati u narednom periodu, a to je projekat zaštite i brendiranje geografski autohtonih proizvoda koji karakterišu samo jedno područje, a radi se o moštranskim paprikama i srhinjskim jagodama.


Tagovi

"Visočka zimnica" Priprema zimnice Tradicionalni proizvodi Svježe povrće Osman Čehajić Ispaša za pčele Midhat Balta Srhinjske jagode


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.