Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatni čokanj
  • 06.01.2021. 14:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Uskoro stiže Festival domaćih rakija "Zlatni čokanj" - poziv učesnicima otvoren

Festival domaćih rakija, "Zlatni čokanj", održaće se u subotu, 13. februara 2021. godine, u Sokolskom domu - Staro pozorište, u Zenici, sa početkom u 15 sati.

Foto: Facebook/Festival domaćih rakija "Zlatni Čokanj" Zenica
  • 707
  • 188
  • 0

Organizacioni odbor Festivala domaćih rakija "Zlatni čokanj" objavio je Javni poziv za proizvođače domaćih prirodnih rakija za učešće na takmičenju u kvalitetu i predstavljanju svojih proizvoda, stoji na zvaničnoj Facebook stranici "Zlatnog čokanja", iz Zenice.

Navedena manifestacija će se održati u subotu, 13. februara 2021. godine, u Sokolskom domu - Staro pozorište, u Zenici, sa početkom u 15 sati.

Kako navode organizatori, proizvođači se predstavljaju u sljedećim kategrijama: šljiva, jabuka, kruška, dunja i druge voćne rakije, kao i likeri.

Kako se prijaviti ?

Svoje uzroke možete i lično dostaviti, u prostorije HKD Napredak Zenica, svakim radnim danom od 9 do 13 sati ili poštom na adresu: HKD Napredak Zenica, ulica: Branilaca Bosne 2, 72000 Zenica.

Rok za prijavu izlagača i uzoroka je 01. februar ove godine dok cijena za kotizaciju, po uzorku iznosi 10 KM.

"Uzorak je potrebno dostaviti u prozirnoj boci, u minimalnoj količini od 0,5 l uz potrebne podatke, odnosno, vrsta voćne rakije, jačina do 45 stepeni, godina proizvodnje, ime i prezime, mjesto, ulica i broj, telefon i mail adresu", stoji u ovom pozivu.

Za kvalitetnu rakiju, aparat mora biti čist

Predjsednik žirija je stručnjak za jaka alkoholna pića, Profesor doktor Ninoslav Nikčević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Tri načina temeljitog čišćenja kotla za pečenje rakije

Kako smo ranije pisali, jedan od uvjeta za dobivanje kvalitetnih destilata je održavanje aparata uvijek u čistom stanju.

Za vrijeme pečenja rakije talože se tvari masne i voštane prirode na zidovima samog kazana, na kapak, parovodnu pa čak i u cijevima kondenzatora ili tabarke. Zbog toga ga prije spremanja treba dobro očistiti.


Tagovi

Festival rakija "Zlatni čokanj" Domaće rakije Voćne rakije Prirodne rakije Prijava učesnika Kotizacija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.