Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jugozapadna Srbija
  • 13.07.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Prijepolje

Susreti gorštaka iz zlatarskih sela prerasli u tradiciju

Manifestacija na visu Džade u Muškovini, osma po redu, sabrala je na Ivanjdan meštane sa tromeđe Nove Varoši, Prijepolja i Sjenice, koji su se takmičili u rabadžiluku i starim čobanskim veštinama.

Foto: Željko Dulanović
  • 245
  • 12
  • 1

Rabadžija Vidan Petaković pobedio je na Susretima zlatarskih sela i kao nagradu kući u Draževiće odvukao jelov trupac od skoro dva kubika. Manifestacija koja se organizuje na visu Džade u Muškovini i ovog leta je sabrala meštane desetak komšijskih sela sa tromeđe Nove Varoši, Prijepolja i Sjenice. Susreti su po tradiciji organizovani na Ivanjdan, a kako se u ovom kraju na crveno slovo ne radi ništa ni u polju ni u šumi, došlo je i staro i mlado. Čula se i zavičajna pesma "Oj, planino, moja mila, ti si mene odgajila..."

Takmičenje rabadžija bilo je međutim samo jedna od disciplina na Susretima zlatarskih sela u kojoj su se nadmetali gorštaci iz ovog dela jugozapadne Srbije.

U konkurenciji deset zaprega 

U konkurenciji je bilo desetak zaprega, a ne zna se kome je bilo teže na julskoj vrelini, volovima upregnutim u jaram ili rabadžijama. I jedni i drugi zapinjali su iz petnih žila u želji da se dokopaju pobedničkog postolja, jer pobediti na jednom ovakvom takmičenju za gorštake je stvar prestiža. Dobar rabadžija je na glasu, a volovi naučeni na mukotrpan rad u šumi često vrede više od solidnog polovnog automobila.

"Golub i Šaronja, stari su sedam godina, naučeni su, poslušni i vredni i nema tih para za koje bih ih prodao. Pazim ih bolje nego sebe, jer bez kvalitetne hrane i nege nema im ni rada u šumi. Pušteni su u paši od Đurđevdana do prvog snega i dnevno dobiju po tri-četiri kilograma žita. Ovog proleća izvukli su 200 kubika građe komšijama," kaže Vidan Petaković, najbolji među rabadžijama.

Vidan Petaković, ima 45 godina, a samostalno rabadžija od svoje 18. "U šumi mi je desna ruka sin Bojan. Tek mu je 19. a već me je nadmašio u poslu. Ima sve osobine koje treba da krase dobrog rabadžiju i što je najvažnije voli ovaj posao. Oni koji ovo rade samo zbog para, ne ostaju dugo, a nevoljnog i nevičnog poslu šuma brzo slomi," kaže Petaković.

Takmičenje rabadžija bilo je samo jedna od disciplina na Susretima zlatarskih sela

Nadmetanje u starim čobanskim veštinama 

Na ovogodišnjim Suretima zlatarskih sela palo je nekoliko rekorda. Delije iz Goračića bili su neprikosnovene u čak sedam takmičarskih disciplina, što nikom pre nije pošlo za rukom, poseta je bila najveća do sada, dok su najteži i ujedno pobednički volovi među zapregama vagali čak 2,3 tone, što je retkost među "rogonjama" koji svakodnevno izvlače građu iz planinskih vrleti. 

Pokazujući i spretnost i snagu, ekipa Goračića pobedila je u starim čobanskim veštinama - bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i nadvlačenju klička, ali i struganju balvana, a preslišali su rivale u odbojci i malom fudbalu.

Uroš Gujaničić iz ekipe Muškovine najbrže je pretrčao planinsku stazu, dok je u iscrpljujućoj borbi teškaša u vučenju konopca, ekipa Pilane tek u trećem pokušaju obezbedila pobedu nad Zlataršpedom. U revijalnom delu, takmičila su se i deca u nekoliko disciplina.

Takmičenje u starim čobanskim veštinama

Susreti zlatarskih sela okupljaju sve više mladih i dece 

Domaćini ovogodišnjeg saborovanja bili su selo Drmanovići i preduzeće Složna braća Vojka Purića, a darodavac nagrade za rabadžije Srbijašume. Dogodine će takmičare i goste dočekati selo Pravoševo i preduzetnik Đoko Ljujić.

"Broj posetilaca obavezuje nas da za iduću godinu uredimo veći prostor za okupljanje i takmičenja, kao i da obezbedimo daleko više parking mesta duž asfaltnog puta. Broj takmičara i gostiju prevazišao je sva naša očekivanja, što sve govori da su Susreti zlatarskih sela prerasli u ozbiljnu manifestaciju," kaže Verko Jovanović iz Organizacionog odbora.

A sve je počelo pre osam godina, kada je porodica Stojana Brajovića, užičkog penzionera, rodom iz Muškovine, došla na ideju da na visu Džade, na nadmorskoj visini od 1.450 metara, organizuje druženje meštana, kakvih je bilo nekada. Njihova inicijativa je rado prihvaćena, pa su Susreti zlatarskih sela na raskrsnici planinskih puteva u Muškovini, na nekadašnjem sastajalištu čobana, drvoseča i rabadžija, prerasili u tradiciju.

"Posebno raduje što sve veći broj mladeži i dece dolazi na zavičajna ognjišta, gde su im koreni. Nekada se narod puno više družio, a ovakvi susreti i viđenja bili su česti. Mi smo se na žalost otuđili i razrodili, pa nas je danas neuporedivo više u svetu nego u zavičaju," kaže Brajović. 


Foto prilog


Tagovi

Susreti zlatarskih sela Rabadžije Zaprega Čobanske veštine Takmičenje Srbijašume Vidan Petaković Uroš Gujančić Đoko Ljujić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.