Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizveden 1990.
  • 28.03.2023. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Srbac

Stara grdosija iz IMT-a teška više od 16t, u besprijekornom stanju

Samo nove gume za njega su koštale 16.000 maraka, pjeskaren je, ofarban i urađen je mjenjač

Foto: R. Sarajlić
  • 921
  • 141
  • 0

Grdosija iz IMT-a, stara više od tri decenije, plijeni pažnju gdje god se pojavi. Bilo da je riječ o polju ili poljoprivrednoj manifestaciji, ovom traktoru sa 360 konjskih snaga premca nema. Jedan takav, od svega 10-tak proizvedenih, je u vlasništvu farme "Zeleni gaj" iz Laminaca kod Gradiške.

Na Srbačkoj traktorijadi, kako smo pisali, ponio je titulu najjačeg u navlačenju traktora. Na crtu mu nije mogao ni jedan novije proizvodnje.

Težak preko 16t

Kako je za Agroklub ispričao vlasnik farme, Ranko Sarajlić, na manifestaciju je išao njegov sin Vladimir. Iako je na farmi i noviji traktor Case sa 210 KS, koji je koštao više od 200 hiljada maraka, za IMT se odlučio zbog atrakcije.

Vladimir s peharom na IMT 360

"Proizveden je 1990. godine i na traktorijadi nije bio ni jedan u njegovoj klasi, odnosno preko 260 konja, a i njegova masa je daleko veća od sadašnjih traktora sa 360 KS, tako da ni noviji nisu imali nikakve šanse", kaže Sarajlić.

A, riječ je o poljoprivrednoj mašini teškoj više od 16 tona. Iako je stara 33 godine, u besrpijekornom je stanju, a manu mu ne mogu naći ni oni najznatiželjniji "stručnjaci" na manifestacijama.

Remont IMT-a 542: Koje greške poljoprivrednici prave i kako ih ispraviti?

"Na njemu je motor Mercedesov 12 cilindara, mjenjač je ZF, diferencijali su Radoje Dakić, a hidraulika je Petoletka, tako da svih rezervnih dijelova ima i nije problem za nabavku", dodaje naš sagovornik.

Gume koštale 16.000 KM

Kupili su prije sedam godina i detaljno reparirali. Samo nove gume za njega su koštale 16.000 maraka, pjeskaren je, ofarban i urađen je mjenjač. Iako ni sam nema zamjerku za IMT-ovca, kaže da je ipak najbolji nov traktor.

Nije uobičajena tolika mašina iz IMT-a, kaže Sarajlić

"On je više atrakcija, em što je IMT, em što je nostalgija i zaista je impozantna mašina. Nije tada napravljeno mnogo ovakvih traktora, možda 10-tak. Plijeni pažnju jer nije uobičajena tolika mašina iz IMT-a, pa je svima čudno, ali je u rangu svih evropskih traktora iz tog doba", navodi Ranko.

U aktivnoj je upotrebi na ovoj farmi koja obrađuje 300 hektara zemljišta, na kojem uzgajaju uglavnom ratarske kulture, jer u štali je oko dvije hiljade grla, najvećim dijelom svinja i prasadi, te par stotna junadi.


Tagovi

IMT 360 Traktor Traktorijada Ramko Sarajlić Vladimir Sarajlić Srbačka traktorijada


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas