Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvanjski kobasičari
  • 01.03.2022. 17:00
  • Tomislavgrad

Slovenci pomeli konkurenciju u pravljenu salame - ko pravi najbolje kobasice?

U ocjeni kakvoće kobasica značajna je procjena senzornih svojstava gdje se gleda vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 224
  • 28
  • 0

Najbolje domaće duvanjske kobasice pravi Ilija Tomić iz Kovača kod Tomislavgrada. Ocijenio je to stručni tim Međunarodne smotre i izbora najkvalitetnije kobasice i salame za 2022. godinu, kojeg je predvodio profesionalni kuhar i jedan od prvih celebrity chefova Milinko Perković.

Pored Ilićeve zlatne medalje, drugo mjesto osvojio je Ivica Sičaja iz Rame, a treće mjesto Jozo Matić iz Borčana.

Procjena senzornih svojstava

U ocjeni kakvoće kobasica značajna je procjena senzornih svojstava gdje se gleda vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus.

"Ti parametri mogu biti promijenjeni uslijed pojavi grešaka nastalih tokom proizvodnje kobasica kao tehnološka greška. Greška se odnosi na promjene vanjskog izgleda, nadjeva te mirisa i okusa, a umanjuju vrijednost ili dovode u pitanje upotrebljivost proizvoda za prehranu ljudi", istakli su iz Ocjenjivačkog povjerenstva.

Zakazan Festival kobasice u Bravsku - neko će se osramotiti, biraju i najgoru

Smotru je po treći put u Tomislavgradu organizirala Udruga "Duvanjski kobasičari", a žiri su činili stručnjaci iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Načelnik ove općine Ivan Buntić kazao je kako su na kobasijadi prisustvovali najbolji proizvođači u regiji i Evropi te vrsni iskusni suci ocjenjivači.

"Posebno nam je važna ova tradicija, uz klimatske i geografske prednosti koje imamo, ona može postati prepoznatljiv brend i doprinijeti ekonomskom razvoju te obogatiti turističku ponudu naše općine", kazao je načelnik Buntić.

Ocjenjivano više od 80 uzoraka

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija za višeod 80 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Sve nagrade u kategoriji salame odnijeli su Slovenci, prvo mjesto je osvojio Milan Jamežić, drugo je pripalo Joži Petkovšeku, a treće je osvojilo Mesarstvo i pejarstvo Jože Gnidice.

U kategoriji izvan standarda, treće mjesto osvojio je Rudi Dukić iz Tomislavgrada, drugo je pripalo OPG-u Marić iz Istre, a prvo Josipu Krišti iz Eminova sela pored Tomislavgrada.

Zeničanin tvrdi da je njegovo suho meso bolje od visočkog - u čemu je tajna?

Udruga "Duvanjski kobasičari" Tomislavgrad je osnovana u cilju promocije, razvoja, unapređenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja Duvanjskog kraja.


Tagovi

Kobasica Salama Tomislavgrad Duvanjski kobasičari Ilija Tomić Milinko Perković Ivica Sičaja Jozo Matić Ivan Buntić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.