Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodno veselje
  • 24.01.2023. 16:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Šamac

Slatinska traktorijada u aprilu: Biraju se najjači traktor i seljak

Počele su pripreme za seosku manifestaciju koja će se održati 23. aprila, a posjetioce i ove godine očekuju brojni i zanimljivi događaji

Foto: Slatinska traktorijada
  • 723
  • 288
  • 0

Pretposljednje nedjelje u aprilu ove godine bit će održana Slatinska traktorijada i narodno veselje u Donjoj Slatini kod Šamca. Ova jednodnevna manifestacija, sajamskog i takmičarskog karaktera, lani je okupila oko 3.500 ljudi. Organizatori se nadaju kako će ove godine stići i više posjetilca, s intencijom da prerastu u zavidan poljoprivredni sajam, pa su tako s pripremama već počeli. Zanimljive sadržaje najavljuju za sve generacije.

"Drugu nedjelju po vaskrsu, 23. aprila, planirano je održavanje traktorijade, a u okviru koje će se održati takmičenja u pet disciplina – navlačenje traktora, poligonsko voženje prikolice, brzo kačanje priključaka, prevrtanje guma i za najmlađe trka sa traktorčićima", pojasnio je za Agroklub, Branislav Božić, ispred organizatora.

Najjači traktor i traktorista kao atrakcija

Za učesnike su osigurane nagrade sponzora, poput goriva za traktor u vrijednosti 100 KM, 10 ili 20 litara motornog ulja, vreća sjemena i slično. Očekuju i dolazak poljoprivrednika iz susjedne Slavonije, Đakova, Babine Grede, okoline Osijeka, Vinkovaca.

Organizatori očekuju i traktoriste iz susjedstva

"Mi u BiH imamo malo ozbiljniji poljoprivredni sajam samo u Bijeljini, stoga je naša namjera da kroz ovu manifestaciju prerastemo u veći događaj. Lani je ovdje bilo izloženo 50 novih traktora na sajamskom dijelu, te 150 traktora učesnika na skupu iz cijele BiH, što je za jedno malo selo, zaista fenomenalno", kaže naš sagovornik.

Prijave učešća u odmjeravanju snaga traktora i traktorista vrše na sami dan održavanja. Prve dvije godine (2018. i 2019.) kotizacija je iznosila 30 maraka po domaćinstvu bez obzira na broj traktora, dok je 2022. bila besplatna. Za ovu godinu još nisu sigurni hoće li se plaćati učešće, sve zavisi od sredstava koja prikupe od sponzorstva. A, sama takmičenja su više zabavnog karaktera, ipak navljačenje traktora je glavni događaj.

"Kako seljaci kažu žargonskim jezikom to je kidanje traktora, nije baš pohvalno, organizira se čisto da se vidi ko ima jaču, skuplju, bolju mašinu. Tako se radilo od davnina i održavaju se više radi atrakcije i da publici bude zanimljivo. Mi svakako upozorimo vlasnike da paze, kako ne bi oštetili mehanizaciju", pojašnjava Božić.

Traktor-roštilj posebna atrakcija 

Blaže discipline su poligonska vožnja, parkiranje prikolice u garažu improviziranu od slame, a odmjeravanjem snage i vještine u prevrtanju guma pokazuje se najvrjedniji seljak.

Marcin nestao nakon traktorijade

Podsjetimo, prošle godine je na traktorijadu u Donjoj Slatini stigao i Marcin Obałek, poznati traktorista, koji putujući svijetom prikuplja pomoć za Ukrajinu. No, nakon posjete BiH, Poljak je „nestao“ i to zajedno s posuđenim automobilom jednog domaćina.

"Više se nikada nije javio, niti vratio. Do skora se oglašavao na Facebooku, vezao za prikupljanje pomoći za Ukrajinu, ali više ne objavljuje. Niko ne zna šta se dešava. Taj traktor 'svjetski putnik' je kod nas, a kod njega je privatni automobil jednog našeg mještana", dodaje Božić, naglasivši da je ostavio pozitivan utisak na sve i pozivao ih da dođu kod njega u Poljsku.

Hoće li ih Marcin ove godine iznenaditi, ne znaju i ne očekuju, ali bi voljeli da se javi, poručuju organizatori. Inače, domaćice iz ovog sela za ovu prigodu pripremaju tradicionalna jela koja budu izložena kako se ne bi zaboravila, ali su ujedno i čast za posjetioce. Narodno veselje upotpunit će i Kulturno-umjetničko društvo iz Obudovca, te pjevač Željko Jurić. Uz pečenje i muziku, manifestacija potraje do kasnih večernjih sati.


Tagovi

Slatinska traktorijada Donja Slatina Branislav Božić Navlačenje traktora Takmičenje Poljoprivredni sajam Marcin Obałek


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.