Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klub 100P plus
  • 19.01.2019. 10:30

Seminar poljoprivrednika na Tari: 15 godina prestižne manifestacije

"Na prvom seminaru smo pričali o plugovima i uređajima za dopunsku obradu, a poslednje dve godine pričamo o pametnim sistemima, uređajima za navigaciju i o smart poljoprivredi", ističe Vojislav Malešev.

Foto: Đorđe Simović
  • 943
  • 38
  • 0

Zimski period i smanjen obim poslova u polju napredniji poljoprivrednici koriste da bi posetili brojna savetovanja, simpozijume i prezentacije, kako bi se što bolje pripremili za nastupajuću proizvodnu sezonu. Jedna od svakako naprestižnijih manifestacija ovog tipa je Seminar poljoprivrednika koji tradicionalno organizuje Klub 100 P plus. Ove godine biće održan u hotelu Omorika od 27. januara do 2. februara.  Odličan povod za intervju sa predsednikom kluba, Vojislavom Maleševim.

Trenuto je seminar u organizaciji Kluba jedan od naprestižnijih u zemlji kada je reč o agraru. Pošto je reč o godišnjici, dobro bi bilo da se prisetimo kako je to bilo na početku.

Prvi seminar smo održali u Smederevskoj Palanci sa prisutnih oko 70 učesnika. Tada smo seminar organizovali na tri dana. Poljoprivrednici su iz godine u godinu bili sve zainteresovaniji i zato smo proširivali manifestaciju. Poslednjih pet godina imamo konstantno više od 400 učesnika. Ovaj naš rad prepoznale su i kompanije koje opskrbljuju poljoprivredu inputima i mehanizacijom, bankari, osiguravajuća društva i svi oni koji znaju da će kupci njihovih proizvoda i usluga biti na Tari. Stručni deo je sve bolji, a eminentni predavači poljoprivrednicima predstavljaju novitete u agraru. 

Evidentno je da je taj stručni deo sve kvalitetniji.

Svakako. Na prvom seminaru smo pričali o plugovima i uređajima za dopunsku obradu, a poslednje dve godine pričamo o pametnim sistemima, uređajima za navigaciju i o smart poljoprivredi

I tako dođosmo do ovogodišnjeg seminara. Koje će teme dominirati?

Kao i svake godine biće ravnomerno zastupljeni ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i stočarstvo. Biće predstavljeni noviteti poljoprivredne mehanizacije. A novitete će nam predstaviti i bankari i osiguravajuće kuće. To je sad već odlična saradnja. Već imamo prisutnih između 40 i 50 kompanija.  Pojedine kompanije imaju potpisane ugovore sa Klubom, pa naši članovi imaju značajne popuste pri kupovini njihovih proizvoda i usluga. 

Ispod teksta pogledajte agendu ovogodišnjeg seminara - raspored predavanja učesnika

Treba napomenuti i učešće eksperata iz agrarno razvijenih zemalja.

U poslednjih nekoliko godina sa nama je ataše za poljoprivredu ambasade Austrije.  Tu je i ambasada Holandije. Ove godine će nam se pridružiti i ataše za poljoprivredu ambasade Španije. Na pretprošlom SPITU nam je gost bio ambasador Rusije Aleksandar Vasiljevič Čepurin

Koju temu izdvajate kada je reč o ovogodišnjem seminaru?

Pošto i Ministarstvo poljoprivrede forsira stočarstvo, ove godine će biti akcenat na proizvodnji svinja. Od krmače, praseta do tovljenika. Biće više reči i o govedarstvu. Reč je o ozbiljnim proizvodnjama i poljoprivrednici u njih ne mogu da uđu tek tako. A za to im je potrebno i veliko znanje. 

Svakako da će uz stručni deo poljoprivrednicima biti zanimljivi razgovori "na marginama" skupa, jer se često tada ugovore i značajni poslovi. Tara je pravo mesto za to, pošto su u hotelu Omorika u tih nekoliko dana prisutni najznačanije kompanije, ali i proizvođači koje svrstavamo u srednje, pa i velike. Zanimljivi su i rekreativni programi, koje je svojevremeno osmislio profesor Veselin Lazić. Sve navedeno je jak argument da se poljoprivrednici rado odazivaju na ovaj seminar.   


Dokumenti


Tagovi

Tara Klub 100 P plus Vojislav Malešev Seminar poljoprivrednika 2019 Omorika


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer