Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agra 2019
  • 28.08.2019. 12:00
  • Gornja Radgona, Slovenija

Sajam u Gornjoj Radgoni okupio blizu dve hiljade izlagača iz 32 države

Očuvanje biodiverziteta i autohtonih sorti i rasa, digitalizacija u biljnoj proizvodnji i stočarstvu kao i puna podrška mladima obeležilo je ovogodišnju Agru u Gornjoj Radgoni.

Foto: Vedran Stapić
  • 169
  • 36
  • 0

Na 24.500 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama je 1.850 izlagača iz 32 države, a 29.000 m2 izložbenog prostora je na otvorenom, od kojih su na 3.000 m2 izložene životinje. Tu je i 15.300 m2 oglednih zasada, 220 akreditovanih novinara. 

Sajam Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji jednostavno morate obići, da bi osetili koliko je ljubavi uloženo u agrarnu manifestaciju, koja je jedna od dominantnih tog tipa u ovom delu Evrope. Da nije tako sajam ne bi trajao čitavih 57 godina, a organizatori ove godine očekuju da se premaši lanjskih 120.000 posetilaca. Organizatori su dobro izbalansirali kongresni, izložbeni i gastronomsko-zabavni program.

Fil Hogan uveličao ministarsku konferenciju

Da bi sajam bio visoko ocenjen potreban mu je dobar konferencijski deo. Mnoštvo programa predvodila je ministarska konferencija zemalja članica EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. "Šlag na tortu" bilo je prisustvo Fila Hogana, evropskog komesara za poljoprivredu. Na konferenciji je govoreno koliko je važno ulaganje u istraživanje i inovacije kako bi se prevazišli izazovi u biljnoj proizvodnji i stočarstvu.

Od mehanizacije prisutni su svi najvažniji svetski brendovi pogonske i priključne mehanizacije

Na izložbi - sve na svom mestu

Ograničen prostor Pomurskog sajma organizatorima je bio izazov sa kojima su se odlično izborili. Racionalno su iskoristili prostor i napravili dobar odnos izložene mehanizacije, stoke, prehrambene industrije, zasada vinove loze, cveća i permakulture.

Od mehanizacije prisutni su svi najvažniji svetski brendovi pogonske i priključne mehanizacije. Iz godine u godinu sve dominantnija je izložena oprema namenjena digitalnoj poljoprivredi i to ne samo u biljnoj proizvodnji, već su ponuđena i zanimljiva rešenja u stočarstvu.

Kada je reč o izložbi stoke, grla su u dobroj kondiciji, dobro pripremljena za sajam, a i ambijentalni uslovi u kojima su životinje smeštene su više nego dobri. Puno se insistira i na očuvanju autohtonih rasa životinja, a sve veća je zainteresovanost za prerađevinama od njih. Posebna priča su preponska konjička takmičenja.

Prikazano deset sorti industrijske konoplje

Već godinama kada govorimo o razlikama između poljoprivrednih sajmova u Novom Sadu i Gornjoj Radgoni, prevagu, kada je reč o prehrambenoj industriju uveliko imaju Slovenci. Više je nego primetna strategija, da se što se u Sloveniji proizvede i preradi, kako u prehrambenoj industriji tako i kod, uslovno rečeno, malih gazdinstava. 

Posebno je zanimljiva permakulturna izložba lekovitog, začinskog bilja kao i povrća. Ove godine je prikazano i 10 sorti industrijske konoplje sa stručnim preporukama, koje sorte gajiti za koje namene.

U Gornjoj Radgoni je iz godine u godinu sve bolja i posećenija izložba vina. Prisutno je mnoštvo vinarija, puno etiketa, odličan servis što privlači mnogobrojnu publiku.

Od pratećih programa puno se insistira na podršci mladima i ohrabrivanju očeva da svoja imanja prodaju naslednicima. Ceo proces obilato je pomognut iz budžeta Evropske unije.

Grla su u dobroj kondiciji, dobro pripremljena za sajam

U restoranima - bez slobodnog mesta

Jednom će se, valjda, neko dosetiti da na Agri u periodu od 12 do 14 sati snimi ugostiteljske objekte. U tom periodu gotovo je nemoguće naći slobodno mesto. Vri kao u košnici. 

Šta obići u okolini Gornje Radgone?

Nadugačko i naširoko bi se moglo pisati o sajmu Agra u Gornjoj Radgoni. Zašto bi "glavu razbijali", kad jednostavno možete doći na ovu manifestaciju. Od Srbije autoputem do Zagreba i od prestonice Hrvatske za dva sata ste na sajamskom prostoru.

Ulaznica i parking za sajam od osam evra opravdavaju svaki uloženi cent. Kada se već nađete u ovom kraju, trebalo bi da obiđete i divne vinograde u Radgoni i Lendavi, vinski podrum Radgonske gorice sa degustacijom vina ispod malog vodopada, divotu reke Mure sa tradicionalnim mlinovima, stari zamak u Negovi, i na kraju terme Radenci, Moravske Toplice i Banovci.

U foto-galeriji ispod pogledajte kako je na ovogodišnjem Sajmu koji traje još sutra 29. avgusta. 


Foto prilog


Tagovi

Sajam Agra Gornja Radgona Fil Hogan Autohtone sorte Digitalizacija u biljnoj proizvodnji


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner