Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupujmo domaće
  • 10.04.2019. 16:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Sajam malih porodičnih firmi - četiri dana u centru Sarajeva

"Sajam malih porodičnih firmi" održava se u Sarajevu u periodu od 10. do 13. aprila. Prezentira domaće samostalne proizvođače i njihove unikatne kvalitetne proizvode.

Foto: Admir Hodžić
  • 494
  • 69
  • 0

Drugi ovogodišnji "Sajam malih porodičnih firmi", u organizaciji  udruženja "Kupujmo, koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH" koji se organizuje na trgu ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, otvoren je za posjetioce danas, 10. aprila 2019. godine

Promocija samostalnih porodičnih proizvođača

"Sajam malih porodičnih firmi" promoviše male samostalne proizvođače iz različitih oblasti proizvodnje. Direktor udruženja "Kupujmo, koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH", Admir Kapo ističe da je ovaj sajam postao već tradicija budući da se od 2008. godine redovno održava u centru Sarajeva. 

"Sajam malih porodičnih firmi" promoviše i predstavlja most između potrošača i samostalnih malih proizvođača. Mi iz udruženja cijenimo da su samostalni proizvođači jedna od najjačih proizvodnih ćelija našeg društva. Shodno tome, trudimo se da njihov trud i rad učinimo vidljivim krajnjim potrošačima. To činimo kroz sada već tradicionalni sajam domaćih proizvoda. Trenutno je na sajmu prijavljeno i svoje proizvode izlaže 30 proizvođača koji dolaze iz svih krajeva BiH."

Admir Kapo, organizator Sjama malih porodičnih firmi

Na sajmu se nude različiti proizvodi od pčelinjih proizvoda širokog spektra, prerađevina od voća i povrća, ljekovitog i začinskog bilja, rukotvorina, tekstila, nakita i kozmetike. Kako Kapo ističe, slični se sajmovi u organizaciji ovog udruženja održavaju više puta u toku godine, na proljeće i na jesen. Osnovni cilj ovakvih sajmova je promocija kvalitetnih domaćih proizvoda i otvaranje tržišnih vrata samostalnim proizvođačima.

Sajmovi idealna prilika za promociju

Budući da rezultati rada malih proizvođača vrlo često ostanu u sjeni i nisu dovoljno prezentovani krajnjim kupcima, sajmovi su idealna prilika da se na tržištu postane vidljiv i prepoznatljiv. O tome svjedoče i učesnici sajma u Sarajevu.

Emir Čolić, pčelar iz Rogatice, ističe da je ovaj sajam idealna prilika da se građani Sarajeva upoznaju sa proizvodima koje on nudi. Emir je već ranije nastupao na pomenutom sajmu a od ove godine nastupa skupa sa pčelarkom iz Goražda, Dikom Maslan.

"Pčelarstvom se profesionalno bavim već 20 godina i smatram da su sajmovi ovakvog tipa idealna platforma za prezentovanje kvaliteta proizvoda, na prvom mjestu. Ove godine želio sam da uz vlastitu promociju pomognem u promociji svojoj prijateljici i pčelarki početnici Diki Maslan iz Goražda. Mi već dvije godine skupa pčelarimo i naše pčele skupa vodimo na ispašu. Budući da su naše pčele stacionirane na mjestima koja obiluju bogatom prirodnom pašom bez izvora zagađenja naš primarni cilj je kvalitet naših proizvoda. U ponudi trenutno imamo sve vrste proizvoda od pčela osim pčelinjeg otrova."

Emir Čolić i Dika Maslan zajednički predstavljaju pčelinje proizvode

Paleta zajedničkog nastupa pčelara Čolić i Maslan trenutno broji preko 10 različitih proizvoda od prirodnog meda, krema i masti od propolisa, propolis kapi, polena, prirodnih mješavina pa sve do skulptura i figurica od pčelinjeg voska.

Udruženje SOS dječijih sela u BiH

Na sajmu svoje domaće organske proizvode prezentuju se domaći proizvodi grupe iz Srebrenice okupljenih u udruženju SOS dječijih sela u BiH. Kako Lejla Kusturica, menadžer SOS dječijih sela iz Srebrenice ističe, ova aktivnost okuplja 15 porodica, koje vrijedno proizvode domaće pekmeze, džemove, sokove bez šećera kao i domaće povrće.

"Ovakav sajam je idealna prilika za prezentaciju proizvoda naših korisnica iz Udruženja. Svakako pored promocije proizvoda vrlo važno je što sajam omogućava inkluziju marginaliziranih osoba i prezentaciju njihovog vrijednog rada."

Sajam okuplja i 15 porodica iz Srebrenice

Svoje prerađevine od voća i povrća po prvi put prezentira i sada već prepoznatljiv tržišni brend "Okus prirode" iz Goražda. Kako navodi Melisa Hasanspahić, voditeljica brenda, na poziv organizatora prvi put svoje proizvode kupcima u Sarajevu promovišu kroz sajam "Malih porodičnih firmi" i za sada su i više nego zadovoljni. Kupci su najviše zainteresovani za slatke prerađevine od borovnice, tikve i maline ali i za prirodne organske sokove, zaključuje Melisa.

Okus prirode: slatko od duda, senzacija koja osvaja tržište

Sajam je otvoren do 13. 04. 2019. godine za sve posjetioce koji žele kupiti i probati domaće kvalitetne proizvode iz različitih proizvodnih oblasti.
 


Fotoprilog


Tagovi

Kupujmo domaće Sajam Domaći proizvodi Kvalitetni proizvodi Admir Kapo Okus prirode Emir Čolić Dika Maslan SOS dječija sela


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.