Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2018
  • 16.03.2018. 14:00

Rekordnih 440 uzoraka ulja i 45 proizvoda od maslina na Noćnjaku 2018

Ulja su stigla iz maslinarskih regija Hrvatske te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Prije 20 godina na prvom Noćnjaku bilo je svega 70 uzoraka maslinovog ulja, a od toga samo tri ekstradjevičanska.

Foto: Arif Sitnica
  • 129
  • 17
  • 0

Sinoć je u Vodicama otvoren  jubilarni  20. Noćnjak – Međunarodna manifestacija maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. 

Tim je povodom hrvatski ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić rekao kako ministarstvo vidi maslinarstvo kao stratešku granu te da će kroz mjere ruralnog razvoja nastaviti poticati sadnju novih nasada dodavši da sada iz vlastite proizvodnje zadovoljavaju svega 40 do 50 posto potrošnje ulja u Hrvatskoj. Prema raspoloživim podatcima u svijetu se uzgaja oko 800 milijuna stabala na 9,5 mil. ha. Hrvatska ima oko 3 mil. stabala na površini od 25.000  hektara.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov se također osvrnuo i na stanje na tržištu maslinovih ulja, te naveo kako Hrvatska trenutno uvozi preko 4.000 tona maslinovog ulja, s trendom rasta uvoza iz godine u godinu. To upućuje na povećanje potrošnje maslinovih ulja koja se trenutno kreće oko 2 litre po stanovniku u prosjeku, što je dosta nisko, u odnosu na Grke ili Španjolce koji troše čak 20 litara po stanovniku. U proizvodnji maslinovih ulja samodostatni smo tek s nekih 50-70%, te u povećanoj potrošnji imamo svoju šansu u sadnji novih nasada maslina, proizvodnji  maslinovih ulja visoke kakvoće, ekološkog uzgoja, te plasmana kroz turističku potrošnju, poručio je Ljubenkov. On smatra da Hrvatska treba postati  svojevrstan butik visokokvalitetnih maslinovih ulja, posebice onih u pakovinama.

Rekordan broj uzoraka

Stvari se ipak polako kreću na bolje. Na ovogodišnjem  jubilarnom 20. izdanju Noćnjaka  prijavljeno je za ocjenjivanje rekordnih 440 uzoraka ulja i 45 proizvoda od maslina iz maslinarskih regija Hrvatske, te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. A,  podsjetio je Ljubenkov,  prije 20 godina na prvom Noćnjaku bilo svega 70 uzoraka maslinovog ulja, a od toga samo tri ekstradjevičanska.

Prijavljeno je za ocjenjivanje  rekordnih 440 uzoraka ulja i 45 proizvoda od maslina

"Ulja su sve kvalitetnija. Ove godine se odlikuju intenzivnosšću. Zbog velikih suša proljetos došlo je do izraženije pikantnosti i gorčina. Voćnost nije pretjerano izražena", kaže Sandra Petričević, voditeljica panela Zadružnog saveza Dalmacije. Prema njenim riječima 56 posto ulja je intezivnih, a 46 posto harmoničnih.

Šansa u pakovinama

Naglasila je da je prilika hrvatskih ulja u pakovinama, tj. stavljanju maslinovih ulja na tržište, te da je osobito zadovoljna sve većim brojem kvalitetnih i domišljatih uzoraka pakovina koje su ujedno i  ispravno deklarirane. Ona smatra pogrešnim što se vodeća dalmatinska sorta oblica počela brati prije optimalne zrelosti  kako bi po senzorskom profilu više nalikovala karakteristikama sorte bijelice koja se ističe intezivnom gorčinom i pikantnošću. Smatra da to nije dobro jer oblica, koja je inače sama po sebi sorta srednje intezivne gorčine i pikantnosti time gubi svoj identitet kao harmonično srednje intezivno maslinovo ulje.  "Mi trebamo ponuditi široku paletu mirisa i okusa naših sorti maslina, a ne ih unificirati", istaknula je Petričević.

Poziv u Modrave

"Pozivam ministra Tolušića i sve maslinare da nam se u subotu pridruže na obilasku maslinika u Modravama.  Radi se o najvećem ekološkom masliniku u Hrvatskoj. Na 12 kilometara četvornih tu je 200 tisuća stabala stoljetnih maslina,  a obrađuje ih se, nažalost, samo 15 posto. Danas trošimo ogromna sredstva za podizanje novih nasada, trošimo i prostor, a imamo bogomdano područje  sa maslinama koje treba samo očistiti od korova i već sljedeću godinu brati",  rekao je Željko Baradić, načelnik općine Stankovci.

Osim maslinika u Modravama sudionici Noćnjaka će posjetiti i uzorni maslinik Perice Rajnera u Biloj Vlaki. Iako mu je prebivalište  u Zagrebu Rajner uzgaja 9.000 stabala maslina, 2.000 bajama i više tisuća sadnica smilja, tako da se na području općine Stankovci ima što vidjeti, rekao je Željko Baradić.


Tagovi

Vodice Noćnjak Tomislav Tolušić Zadružni savez Dalmacije Lordan Ljubenov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."