Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spirit fest
  • 30.11.2018. 18:00

Radovan Vukoje: Vlastiti voćnjaci garant su vrhunske kvalitete

Jedna od rijetkih manifestacija u našoj zemlji posvećena žestokim alkoholnim pićima sjajna je prilika za razmjenu iskustava, sklapanje novih poslovnih partnerstava, te prilika za prezentiranje domaćih proizvoda, a kroz njih i turizma i turističke ponude. Radovan Vukoje, vinolog i vlasnik podruma "Vukoje" iz Trebinja, ističe kako je svako izloženo piće ocjenjeno visokokvalitetnim

Foto: Azra Islamagić Mulahmetović
  • 173
  • 13
  • 0

U sjajnoj atmosferi protekao je šesti Internacionalni festival žestokog pića i rakija Spirit Fest Sarajevo, koji je održan jučer, 29. novembra, u dvorani "My Face".

Mnogobrojni posjetioci degustirali su vrhunske proizvode više od 40 izlagača iz BiH i Evrope, a uz konuzumiranje pića u ponudi su bile i bogate gastronomske delicije.

Jedna od rijetkih manifestacija u našoj zemlji posvećena žestokim alkoholnim pićima sjajna je prilika za razmjenu iskustava, sklapanje novih poslovnih partnerstava, te prilika za prezentiranje domaćih proizvoda, a kroz njih i turizma i turističke ponude.

Radovan Vukoje: Svako izloženo piće ocijenjeno kao visokokvalitetno

Ono u što su se posjetioci festivala uvjerili, a što je za Agroklub.ba istakao Radovan Vukoje, vinolog i vlasnik podruma "Vukoje" iz Trebinja, jeste da je svako izloženo piće ocjenjeno visokokvalitetnim.

"Vinarija "Vukoje" napravila je veliku investiciju ove godine, jedan novi pogon od 2.000 kvadratnih metara za destilaciju grožđanih rakija. Proizvodimo destilate od čistog grožđa, svaku sortu posebno destiliramo. Fokusirani smo isključivo na kvalitetu i pravimo vrhunskte destilate. Želimo naprviti brend od grozdove rakije", govori Vukoje, te ističe da je za proizvodnju rakije potrebno veliko strpljenje i dobri uslovi.

Uspjeh se, tvrdi, krije u vlastitim voćnjacima i pravilnim ulaganjima u modernu tehnologiju.

"Naša tradicija datira iz 1982. godine, a započeli su je naši roditelji. Naši proizvodi danas su dostupni u Aziji, Europi i Americi. Sve je sa naših voćnjaka i prostranstva od 30 hektara. Prema mom mišljenju, to je jedini način da budete sigurni u to kakav će krajnji proizvod i biti. Svim proizvođaćima savjetujem da krenu u sopstvene voćnjake i da na taj način dobiju najbolje voće i najbollje proizvode.

Dodao bih da posjedujemo najmoderniju destileriju u regionu, ugostiteljsko-tuiristički kompleks sa tri restorana, vinotekom i vine shopom, angažirano je oko 50 zaposlenika i stvarno imamo šta da ponudimo turistima i turistima i našim sugrađanima“ poručuje Vukoje.

Spirit fest okrenut turizmu

Spirit fest Sarajevo okupio je vrhunske poznavaoce kvalitete, predstavnike destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brendova žestokog pića, ponudio je odličnu zabavu u atmosferi koju je dodatno zagrijao "Epic Band“, a zadovoljstvo nije krio i direktor Festivala Dejan Radović.

Posjetioci su degustirali vrhunske proizvode više od 40 izlagača iz BiH i Evrope

"Spirit Fest Sarajevo ovu večer pokazao je da je okrenut onima koji posluju u turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je i to što smo uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća sa područja BiH prave proizvodi  svjetskog kvaliteta“ kazao je Radović.

Zlatne plakete za najbolje

Po šesti put upriličena  je dodjela priznanja za najbolje ocijenjene rakije, ukupno 118 uzoraka se takmičilo u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije i likeri.

Stručni žiri kojeg su sačinjavali predsjednica komisije prof.dr.Nermina Spaho, prof.dr. Milenko Blesić i dipl.ing. Mirela Smajić nije lagan zadatak.

Velike zlatne plakete osvojili su:

  • "Hubert Destilerija 1924“ u kategoriji rakija od voća za proizvod "Jabuka“ 
  • "Zvečevo“ u kategoriji rakija od grožđa  za proizvod "Loza“ ,
  • "Destilerija Tok“ u kategoriji specijalnih rakija za proizvod "Stom Travarica“
  • "Hepok“ u kategoriji likera za proizvod "Tenelija Liker Suha Smokva“

Certifikat za najbolji dizajn ambalaže i nagrada od 500 eura dodijeljena je podrumu  "Vukoje“.

Ukupno 118 uzoraka se takmičilo u tri kategorije

Također, dodijeljene su i pojedinačne zlatne, srebrene i bronzane plakete za izlagače koji su dostavili uzorke  za ocjenjivanje.

Za najlokera ovogodišnjeg Spirit Fest-a Sarajevo proglašen je Daniel Zeljković koji je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilke da učestvuje na međunarodnom festivalu i osvjenog nagradnog fonda koji su obezbijedili hotel "Termag“, rakija "Underberg“, kompanija “Orbico beauty“  i galerija "Ognjište“.  

Spirit Fest Sarajevo ubraja se među najveće distillery događaje, koje je podržala Vanjskotrgovinska komora BiH.


Fotoprilog


Tagovi

Spirit fest Vinarija Vukoje Radovan Vukoje Dejan Radović Festival žestokih pića Sarajevo


Autorica

Azra Islamagić Mulahmetović

Više [+]

Azra Islamagić Mulahmetović, diplomirana profesorica sociologije s više od deset godina iskustva u novinarstvu. Ovaj "zanat" ispekla radeći dugi niz godina u mnogim bh. medijima. Uživa u pisanju pozitivnih priča.