Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 18.04.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Poljoprivredni sajam: Više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja

Međunarodni poljoprivredni sajam će biti održan od 11. do 17. maja na Novosadskom sajmu, a jedan od najatraktivnijih segmenata je izložba poljoprivredne mehanizacije, koja će ove godine biti još veća u odnosu na prethodne i prostiraće se na oko 35.000 metara kvadratnih, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Foto: Novosadski sajam
  • 525
  • 22
  • 0

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz Austrije, Hrvatske, Indije, Nemačke, Turske, Severne Makedonije, Slovenije i Španije. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije.  

Jedan od najatraktivnijih segmenata ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma koji će biti održan od 11. do 17. maja je izložba poljoprivredne mehanizacije. Ove godine biće još veća u odnosu na prethodne i prostiraće se na oko 35.000 metara kvadratnih, što čini više od polovine izlagačkog prostora majskog sajma. 

Zemlja partner 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Italija. To je sedmi uzastopni put da se Italija predstavlja kolektivnom izložbom na najznačajnijoj poljoprivrednoj manifestaciji u regionu, i čak drugo u svojstvu Zemlje partnera.

Više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja

Boris Nadlukač, izvršni direktor Novosadskog sajma je rekao da će više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja nastupiti u Novom Sadu, a koliko je interesovanje bilo govori podatak da je gotovo čitav izložbeni prostor već rasprodat.

"Izložba poljoprivredne mehanizacije je sam krem ponude u Srbiji i u regionu. Pored velikog broja noviteta, biće ponuđeni i popusti za kupovinu", rekao je Nadlukač. On je  napomenuo da se očekuje da resorno Ministarstvo i pokrajina izađu sa merama subvencija koje će pomoći poljoprivrednicima u kupovini mehanizacije.  

Dostupni dinarski investicioni krediti

Pre Poljoprivrednog sajma u saradnji Ministarstva i banaka, trebalo bi da budu dostupni subvencionisani dinarski investicioni krediti sa rokom otplate do tri ili pet godina i kamatom od tri odsto. Za one iz rubnih područja kamata će biti jedan odsto ukoliko je rok otplate tri godine. 

Ministarstvo daje i podsticaj na fakturisanu vrednost subvencioniše do 50 odsto iznosa bez PDV na kupljene poljoprivredne mašine. Preduslov je da je investicija završena. Pored toga pravo na subvencije imaju i žene i mladi poljoproivrednici do 40 godina. Oni imaju povraćaj 75 odsto iznosa bez PDV-a, a konkurišu na osnovu predračuna. Polovinom juna kreće i drugi krug IPARD programa za obnovu mehanizacije, a uključuje i traktore. U tu svrhu obezbeđeno je 4.7 milijarde dinara bespovratnih sredstava. 

U ponudi mehanizacija koja ispunjava norme za IPARD programe

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica, koje će odobravati popuste od dva do 10 odsto. Važiće za većinu priključnih mašina i pojedine modele traktora i kombajna. Olakšica pri kupovini biće i posebne kreditne linije koje se u saradnji sa finansijskim institucijama pripremaju za Sajam. Pojedini izlagači će omogućiti i pogodnosti plaćanja u robi, a gotovo svi će u ponudi imati mehanizaciju koja ispunjava sve norme za konkurs preko IPARD programa.

Marko Stojanović generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika je rekao da već 11 godina nastupaju zajednički sa sajmom kao partnerom i da se trude da prikažu nešto novo, savremeno i ono što je najbolje izašlo iz proizvodnih pogona renomiranih proizvođača.

"Trudimo se da pratimo svetske trendove i da poljoprivredniku to stavimo na raspolaganje. U toku je obnavljanje poljoprivredne mehanizacije uz pomoć subvencija Ministarstva poljoprivrede i taj pomak se vidi na poljima dok se vozite na putevima kroz Vojvodinu i Srbiju", rekao je Stojanović.  

Popusti na traktore od 300 do 1.500 evra

Agropanonka stiže sa nekoliko noviteta u odnosu na prošlu godinu. Posetiocima će na raspolaganju biti četiri nova modela Mahindra traktora sa duplom vučom - 50, 60, 80 i 90 konjskih snaga. Kod priključnih mašina i zalivnih sistema biće predstavljen i novi modeli Zaslaw prikolica, zalivni sistem Yuzak, rasturivač stajnjaka i cisterna za osoku Tinaz, Hisarlar vertikalni silo mikser, balirka, balerina i međuredni kultivator Ozduman.

Popusti na traktore će biti od 300 do 1.500 evra, dok će priključne mašine i zalivni sistemi biti jefitniji od pet do 10 odsto. Kao i prethodnih godina Agropanonka će subvencionisati kamate za kupce, na rokove od jedne do pet godina. 

Generalni zastupnik John Deere u Srbiji Kite d.o.o će na Sajmu premijerno izložiti kombajn velikog kapaciteta sa aksijalnim sistemom izvršaja John Deere S770 kao i modele John Deere traktora 8320R, 6095MC, 6135M, 5090M, 6120M i 5075 E. Novina u ponudi iz asortimana proizvođača Kuhn su optimer 4003, vučena kratka tanjirača za redukovanu obradu zemljišta Cultimer L 300 NSM. 

Kako je najavio Đorđe Mišković iz Kite d.o.o. poseban akcenat ove godine na Poljoprivrednom sajmu biće na tehnologijama koje je Kite ZRT razvio u Mađarskoj, a sada su dostupne i poljoprivrednicima u Srbiji. 

Kombajn od 514.000 i traktor od 360.000 evra

Ove godine, među najskupljim eksponatima biće univerzalni kombajn CLASS koji košta 514.000 evra, a posetioci će moći da ga vide na Almexovom štandu. "Krone" silažni kombajn, koji je po ceni odmah iza njega, košta blizu pola miliona evra, izložiće ITN. Najskuplji traktor izložiće Inter Agrar Fendt 1050 Vario, a košta 360.000. 

Poklon igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama, bogatija je u odnosu na prethodnu godinu. Oni koji budu imali najviše sreće očekuju dva traktora i pneumatska sejalica. Darodavac traktora Belarus 82.1 je Agropanonka, traktor John Deere 5045 2 wd firma Kite d.o.o., a pneumatske sejalice Ozdoken, Kompanije VGP. 

Ove godine više od 1.600 životinja: Na Sajmu belgijsko plavo goveče

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, uz podršku Republičkog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće organizovana najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu. Posetoci će moći da vide više od 1.600 životnja. Goveda će biti izložena u Hali 12, a na Sajmu će biti predstavljeno i belgijsko plavo goveče. Kombinovana simentalska rasa, kao i mlečna rasa holštajn - frizijska biće i ove godine na Poljoprivrednom sajmu. Autohtona rasa, podolsko goveče, biće smeštena između hala 12 i 13.

Posetioci će moći da vide konje u Hali 15. Najzastupljeniji će biti lipicaneri, a biće i nonijusa, hrvatskih punokrvnjaka i šetland ponija. Prijavljeno je više od 800 ovaca, od kojih će stručnom selekcijom biti odabrana polovina za izložbu na Sajmu. Najzastupljenija rasa koza je sanska i alpino rasa, a prvi put biće predstavljena srpska bela koza.

Na otvorenom prostoru i Hali 31, farme i individualni proizvođači predstaviće čiste i ukrštene rase svinja među kojima su landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. Ujedno, Sajam će biti prilika da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnja.

Prvi put ove godine, na Izložbi genetskog potencijala predstaviće se autohtone rase u Srbiji. Vidno će biti istaknuta mesta na kojima će biti predstavljene životinje na Izložbi genetskog potencijala, odnosno u okviru dela sajmišta na kojem su izložene i ostale rase te vrste.


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Mehanizacija Boris Nadlukač Marko Stojanović Agropanonka Kite


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner