Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam
  • 07.07.2022. 16:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Novi Travnik

Otvoreni "Dani maline": Potražnja velika, kao i cijena

Tokom prvog dana sajma održan je i okrugli sto o temi "Pčelarstvo i apiterapija kao dio ruralnog zdravstvenog turizma" i "Organsko pčelarstvo"

Foto: Općina Novi Travnik
  • 271
  • 17
  • 0

U Novom Travniku danas je otvoren 16. međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline". Dvodnevni događaj okupio je uzgajivače maline, ljekovitog i začinskog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja, kao i predstavnike različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede FBiH Šemsudin Dedić koji je u obraćanju prisutnima naglasio da je potreba za hranom sve veća, kako zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, tako i zbog drugih faktora poput izraženih klimatskih promjena, pojave grada, ali i ekstremnih suša u određenim regijama svijeta.

Proizvodnja hrane nameće se kao imperativ, rekao je Dedić (Foto: FMPVŠ)

"Proizvodnja hrane nameće se kao imperativ, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu. Federalno ministarstvo poljoprivrede, povećalo je podrške za sve proizvodnje, s ciljem unapređenja konkurentnosti naših domaćih proizvođača", rekao je Dedić.

Poizvođači zadovoljni

Kroz sistemske mjere podrške, te aktivnosti IFAD-ovih projekata, poboljšan je sektor malinarstva. Poljoprivrednicima je osigurana podrška za podizanje novih zasada u visini od 40 posto grant sredstava, a ženama i mladima 60 posto. Također, u infrastrukturne projekte za njihovo skladištenje, hlađenje i preradu učešće projektnih sredstava iznosi 70 posto. Istaknuta je neophodnost usvajanja propisa o organskoj proizvodnji na državnom nivou kojim bi se bh. poljoprivrednim proizvođačima omogućio kvalitetniji nastup na sajmovima i prezentacijama širom svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora "Dani maline" Sejad Herceg kazao je kako se otkupna cijena maline ove godine kreće od 8 do 12 KM, da su proizvođači zadovoljni trenutnim cijenama te da se interes za ovu vrstu proizvodnje značajno povećava.

Malinjak Josipe Jurišić dobio Zlatnu malinu

"Kada govorimo o proizvodnji maline i drugih organskih proizvoda treba imati na umu da naša zemlja raspolaže s vrlo kvalitetnim resursima koje naši poljoprivredni proizvođači znaju staviti u funkciju proizvodnje i kreiranja visokokvalitetnih proizvoda. Inputi u proizvodnji su poskupjeli, ali uz podrške koje imamo od nadležnih ministarstava u sektoru malinarstva bilježimo podizanje kvalitete proizvoda koja uz potražnju za ovim proizvodima stvaraju dobre pretpostavke za dalji razvoj", rekao je Herceg.

Zlatna malina za Josipu

Tokom prvog dana sajma održan je i okrugli sto o temi "Pčelarstvo i apiterapija kao dio ruralnog zdravstvenog turizma" i "Organsko pčelarstvo". Pored navedenog, programske aktivnosti ovogodišnjeg sajma usmjerene su ka stvaranju mogućnosti za unapređenje ruralnih područja, zapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva kroz različite vidove organske proizvodnje, agroturizma i gastronomije.

Nema jačeg malinara od Jusufa Kovačevića - rekorder po proizvodnji

U okviru današnje posjete ministar Dedić obišao je i malinjak Josipe Jurišić iz Novog Travnika koja je na ovogodišnjem sajmu dobila nagradu Zlatna malina, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


Fotoprilog


Tagovi

Dani maline Sajam Novi Travnik Šemsudin Dedić Sejad Herceg Josipa Jurišić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.