Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam agroturizma
  • 05.05.2015. 07:20

Otkriveni potencijal šibenskog zaleđa

Ovogodišnji Sajam agroturizma pokazao je i gospodarsku snagu šibenskog zaleđa, ruralnog prostora o kojem se malo priča u javnosti.

  • 214
  • 26
  • 0

Rekordan broj izlagača, posjetitelja, aktualna razmišljanja o seoskom turizmu te najave za još veće brojke iduće godine, pozitivne su vijesti koje dolaze sa ovogodišnjeg sedmog po redu Sajma agroturizma u Skradinu koji je održan 30. travnja i 1. svibnja. Ove godine došlo je 178 izlagača iz cijele Hrvatske i Slovenije, a dvodnevni događaj je posjetilo preko 20.000 ljudi.

Fantastičan uspjeh ostvaren u samo sedam godina. Prve godine bilo je 60 izlagača i 8.000 posjetitelja. Za iduću godinu najavljuje se već širenje sajamskog prostora sa sadašnjih 1.200 kvadrata za dodatnih 500, te veći broj izlagača iz drugih zemalja, čime će se ojačati međunarodni karakter sajma.

Zeleno i plavo na rijeci Krki

Skradinski Sajam agroturizma pokazuje praktično ono najbolje što proizvodi i čuva hrvatsko selo i uistinu je povezao hrvatsko zeleno i plavo na rijeci Krki. Koliki je značajan agroturizam za Hrvatsku, potvrdio je to i ministar turizma Darko Lorencin koji je otvorio sajam.

"Kada govorimo o agroturizmu, onda moramo znati da se tu ne radi samo u turizmu i snažnoj gospodarskoj komponenti, već i o socijalnoj. Agroturizam je kreator zapošljavanja i samozapošljavanja u ruralnom prostoru", kaže Lorencin te naglašava njegovu važnost za hrvatski turizam u cjelini:

Tu se stvaraju nukleosi zaštite autentičnih proizvoda. Oni su nam značajni u konkurentskom smislu. Hrvatska svojom raznolikošću koju daje ruralna sredina u velikoj mjeri nadograđuje svoj glavni turistički proizvod, a to je sunce i more.

Ovogodišnji Sajam agroturizma pokazao je i gospodarsku snagu šibenskog zaleđa, ruralnog prostora o kojem se malo priča u javnosti. U medijima se većinom pojavljuje slika šibenskih gradskih gospodarskih problema vezano uz mamut tvornice uz poneki turistički uspjeh Vodica.

Pritom se nepravedno zanemaruje crta zaleđa Skradin - Pakovo Selo - Drniš s krunom u kraljevskom Kninu. Prostor je to gdje su OPG-i gospodarski ojačani do te mjere da ih se sve više okreće seoskom turizmu. Brojne table uz cestu svjedoče tome. Zatim i gradovi ovog ruralnog dijela Hrvatske otkrivaju jednu drugačiju sliku, neuobičajenu za hrvatske, osobito dalmatinske prilike.

Poznati drniški pršut okosnica agroturizma

U Kninu u radno vrijeme u kafićima, kavu piju penzioneri, a radno sposobni ljudi posao su našli u tvornici vijaka. Drugačija je slika u drugim gradovima gdje nezaposleni mladi sjede po kafićima, a umirovljenici egzistencijalni spas pronalaze kopajući po kontejnerima. Dio te uspješne kninske gospodarske je i u Veleučilištu Marko Marulić. S Veleučilišta se šire i znanja koja jačaju i lokalnu poljoprivredu. Uređenost i urbana opremljenost Drniša mogla bi biti za primjer drugim gradovima.

Da ne govorimo o obrađenim poljima koje grad okružuju. Iz tog ambijenta izašao je i poznati brand drniški pršut. Dalje na tom industrijskom, seosko turističkom pravcu koji prati tok rijeke Krke, dolazi turistički uvijek atraktivan Skradin na samoj rijeci Krki. Grad, luka polazište za tisuće turista koji se želi upoznati s prirodnim vrijednostima Nacionalnog parka Krke, osobito slapovima na Skradinskim buku. U tom ambijentu šibenskog zaleđa smjestio se franjevački samostan na Visovcu, u tom prostoru je i Pakovo selo koje slobodno možemo zvati etno selo i selo sira Dalmatinske zagore. Šibensko zaleđe se razvija, prostor je gdje agroturizam ima svoju priliku kao logična nadogradnja dobro postavljenih temelja. To je posvjedočio i Sajam agroturizma u Skradinu.


Fotoprilog


Tagovi

Skradin Sajam agroturizma Darko Lorencin Hrvatsko selo Samozapošljavanje Zaštita proizvoda Gospodarska snaga Krka Skradinski buk Etno selo OPG Knin Nezaposlenost


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.