Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplemenjivanje bilja
  • 29.11.2015. 12:00

Osmi međunarodni kongres oplemenjivanja bilja

Održan 8. međunarodni kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva.

  • 221
  • 9
  • 0

Od 11. do 13. studenog 2015. u Svetom Martinu na Muri održan je 8. međunarodni kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva u organizaciji Hrvatskog agronomskog društava i Europskog udruženja sjemenara, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Hrvatsko agronomsko društvo na skupu je dodijelilo priznanja Zlatno sjeme Bc Institutu d.d. Zagreb za hibrid Pajdaš, za najveće količine deklariranog hibrida kukuruza 2014/2015 godine za tržište Republike Hrvatske, prema podacima Hrvatskog zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo, zatim Poljoprivrednom institutu Osijek, za najrašireniju sorta soje u Republici Hrvatskoj, za sortu Ika i tvrtki Hrvatski duhani d.d. iz Virovitice u kategoriji najvećeg proizvođača sjemena duhana u Republici Hrvatskoj.

Agronomi, oplemenjivači, selekcioneri i znanstvenici

U sklopu kongresa, održan je okrugli stol na temu: Aktualni sortiment pšenice i kodeks otkupa žitarica. Doprinos raspravi dala je kolegica Suzana Pajić kroz prezentaciju: Reakcija različitih sorata pšenice na kasnu gnojidbu UAN-om. Nakon ovogodišnjih, prvih iskustava primjene kodeksa pri otkupu pšenice, u iznošenju prijedloga s ciljem postizanja veće kvalitete proizvedene pšenice, ali i usklađivanja razlike u cijeni kg pšenice sukladno razredima kvalitete uključili su se agronomi - oplemenjivači i selekcioneri, znanstvenici, tehnolozi u proizvodnji, savjetodavci i otkupljivači.

Osim Suzane Pajić, na kongresu su sudjelovali službenici Savjetodavne službe: Siniša Hrgović, Mara Bogović, Marijana Lemić i Tatjana Međimurec.

Autor: Tatjana Međimurec, viši koordinator za ratarstvo, PSS


Tagovi

Kongres Oplemenjivanje bilja Tatjana Međimurec Marijana Lemić Mara Bogović Siniša Hrgović Suzana Pajić Zlatno sjeme

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]