Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva
  • 25.06.2019. 10:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bileća

Osamdeset izlagača na "Danima bilećkih proizvoda i stvaralaštva"

Manifestacija "Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva" održava se sedmi put u Bileći. Ovogodišnji sajam okupio je 80 izlagača iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona. Cilj je promovisati domaće proizvode pa se na štandovima našla raznolika i bogata ponuda.

Foto: Marija Manojlović
  • 84
  • 16
  • 0

Od mliječnih proizvoda, preko vina, rakije, meda pa do prerađevina od kože i kamena - 80 izlagača predstavilo je na ovogodišnjem sajmu raznolik spektar proizvoda Bilećanima, ali i brojnim gostima sa strane, koji su posjetili sajam "Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva". Кako mala gazdinstava, tako i veliki proizvođači, prepoznati na tražištu BiH, našli su interes da predstave svoju ponudu.

Mljekara "Pađeni" svakako predstavlja jedan od najuspješnijih privrednih subjekata iz Hercegovine: "Mi smo počastvovani i sretni što smo dio ove priče. Izvozimo za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru,  sad već i Švedsku, a idemo i dalje", istakla je Marijana Vukoje.

Najbolje se prodaje propolisna rakija

Nezaobilazan proizvod kad je riječ o gastro ponudi ovog dijela Bosne i Hercegovine je hercegovački med. Na štandu pčelinjaka Kovačević tu su i drugi proizvodi.  

"Oni koji su kupili prošle godine, kupe i ove, i moram priznati da se najbolje prodaje propolisna rakija. Кo je jednom probao, traži i sljedeće godine", ističe Jelena Danilović.

fedc

Na štandovima su se pored raznih delicija našli i proizvodi od drveta i od nadaleko poznatog bilećkog kamena, koji služi  kao dekoracija i arhitektonski kamen.

Hercegovina ima veliki ekonomski potencijal

Manifestaciju "Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva" otvorio je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević. On je istakao da podrška neće izostati ni narednih godina.

"Ovakve manifestacije su od izuzetnog značaja ne samo za Bileću i Hercegovinu nego i za cijelu Republiku Srpsku, jer promovišu naše stvaralaštvo i daju priliku preduzetnicima da svoje proizvode predstave tržištu i široj javnosti", istakao je Petričević.

Prema njegovim riječima, Hercegovina ima veliki ekonomski potencijal zbog svog povoljnog geografskog položaja, nalazi se u blizini atraktivnih turističkih destinacija, ali njen potencijal nije dovoljno iskorišten. Petričević naglašava da prirodni potencijal ne znači mnogo bez stvaralaštva, dobrih ideja i razvijene privrede. Zbog toga je manifestacija "Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva" od velikog značaja.

Na ovu manifestaciju ponosni su svi u Bileći. Zadovoljstvo što je zahvaljujući njoj Bileća na nekoliko dana centar Hercegovine ne krije ni načelnik opštine Miljan Aleksić: "Imamo najzdraviju hranu, imamo najbolje ljude, koji znaju svojim rukama da naprave neke stvari što malo ko zna", poručuje Aleksić.

Ove godine izostala je "Cicvarijada", ali zato je planiran niz drugih različitih događaja - koncerti, konferencija beba, smotra folklora.

Otvaranju sajma prethodio je defile i postrojavanje pitomaca nekadašnje Škole rezervnih oficira pješadije (ŠROP). U Bileći se ove godine okupilo 550 bivših pitomaca.


Fotoprilog


Tagovi

Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva Bileća Hercegovina Škola rezervnih oficira pješadije Domaće stvaralaštvo


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.