Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žagubica
  • 07.07.2017. 12:00

Održan 15. "Sabor vrela Homolja"

Sabor je imao privredni, turistički, kulturni i gastronomski karakter, a ova priredba svake godine beleži vrlo veliku posećenost gostiju iz zemlje i inostranstva.

Foto: Živojin Trifunović
  • 1.538
  • 74
  • 0

Turistička organizacija Opštine Žagubica i Kulturno-prosvetni centar "Jovan Šerbanović" u Žagubici, po petnaesti put su organizovali "Sabor vrela Homolja".

Manifestacija autentična za homoljski kraj održana je proteklog vikenda, a kako su istakli organizatori ovakvim saborom čuva se tradicija koju ima Homolje i neguje ljubazno gostoprimstvo.

Među zvanicama i ministar Stefanović

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović

Sabor su svojim prisutvom uveličali mnogi gosti među kojima su bili ministar unitrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i drugi predstavnici vladinih i državnih institucija, a među zvanicama su bile i delegacije iz partnerskih i prijateljskih gradova Pjotrokov Tribunalski u Poljskoj i Banja Herkulana u Rumuniji.

Očuvanje tradicije homoljskog kraja

Iz godine u godinu postoji sve izraženija svest stanovnika Homolja i gostiju sabora da očuvanje tradicionalnih vrednosti, etno-trpeze, običaja, starih zanata, pesama i igrara karakterističnih za ovaj kraj, koji predstavljaju neprocenjivo blago našeg naroda.

Bogat kulturno-umetnički i zabavni progam

Savetnik predsednika Opštine Žagibica Živojin Trifunović naglašava da Homolje ima tradiciju koja je karakteristična za ovaj deo Istočne Srbije i koja se razlikuje od ostalih krajeva u Srbiji. "Etno-trpeza, stari zanati, običaji, pesme i igre uspešno se čuvaju u današnjem vremenu. "Sabor vrela Homolja" je ove godine imao bogat program. Organizovanizovani su "Sajam meda i preduzetništva", izložba fotografija, slika i skulptura, dok je u porti Crkve sveta Trojica održana jedinstvena scenska predstava Srpski poj od iskona", istakao je Trifunović.

Folklorijada 2017

Za dva dana koliko je Sabor trajao oposetilo ga je preko 10 hiljada ljudi iz Srbije i inostranstva. "Ove godine posetioci su imali priliku da probaju homoljski med, homoljsko jagnje, homoljski ovčiji sir, rakiju, pastrmku", kazao je Trifunović, dodajući da su svi zainteresovani posetioci mogli da pogledaju i rukotvorine vrednih domaćica koje su izložile svoje radove.

On je izrazio nadu da će na sledećem saboru biti još više posetilaca i pozvao sve ljude dobre bolje da i dogodine dođu na "Sabor vrela Homolja" koji je već postao tradicionalna manifestacija ovog kraja.

Foto: Živojin Trifunović


Tagovi

Sabor Vrela homolja Zlatne ruke Homolja Folklorijada Živojin Trifunović Safet Pavlović Nebojša Stefanović Žagubica Etno trpeza Običaji...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi