Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trodnevni događaj
  • 21.05.2022. 17:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čelić

Nakon 12 godina čelićka jagoda ponovo dobila svoj sajam

U Čeliću se uzgaja sedam sorti jagoda, među kojima dominira Clery, te sorte Aprica i Alba

Foto: Fena
  • 146
  • 67
  • 0

Nakon 12 godina pauze, u Čeliću je jučer otvorena 26. manifestacija "Dani jagodastog voća BiH". Ovaj trodnevni privredno-turistički događaj se u različitim vremenskim intervalima održava od 1980. godine. Čelić je, kako u Bosni i Hercegovini, tako i mimo njenih granica poznat po uzgoju kvalitetnih sorti jagoda.

Ova općina ima prijavljenih oko 450 proizvođača koji su zasadili 65 hektara jagode, a najveći dio je pod plastenicima. Najmanje 50 posto stanovništva uzgaja jagode i živi od toga. Zahvaljujući upravo njima, bosanskohercegovačke jagode su nadaleko čuvene.

"Vrijedni ljudi ovog kraja zasijali su na stotine dunuma jagoda. Njihova pažnja i trud zaslužuju maksimalnu podršku, jer su primjer kako se uz posvećen pristup mogu ostvariti kvalitetni rezultati u ovom sektoru proizvodnje", rekao je federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

Zvaničnici simboličnim presijecanjem vrpce otvorili sajam (Foto: FMPVŠ)

Ovo ministarstvo je putem Ureda za koordinaciju projekata (PCU) koji realizira IFAD-ove projekte osiguralo podršku u sadnji jagoda na području općine Čelić, na ukupno 300 dunuma. Do danas je podignuto i zasađeno 300 plastenika, svaki površine 1.000 m2. Pored ove vrste podrške proizvođači jagodastog voća, ali i svi drugi poljoprivrednici s područja ove općine svake godine ostvaruju redovne podrške za proizvodnje koje iznose oko 700 hiljada KM.

Vlada TK, kako je kazao premijer Irfan Halilagić, uvidjela je potrebu da reaguju na adekvatan način u smislu da povećaju budžetska sredstva koja su potrebna za poljoprivredne proizvođače i u odnosu na proteklu godinu, ona su povećana sa oko 7,5 miliona KM na više od 11 miliona KM.

"Vjerujemo da ćemo ovu tradiciju čelićke jagode koja je bila prekinuta u nekom proteklom periodu, nastaviti u godinama pred nama jer je to bitno za poljoprivredne proizvođače i cijeli kanton", rekao je Halilagić.

Općinski načelnik, Admir Hrustanović rekao je da je jagoda tradicija i zaštitni znak Čelića istakavši da se u toj općini sve dešava prije i poslije jagoda: "Što se tiče plasmana jagode, ove godine izvozimo za Sloveniju, Austriju i Njemačku i siguran sam da neće biti upitan plasman, odnosno prodaja jagode."

U Čeliću se uzgaja sedam sorti jagoda, među kojima dominira Clery, te sorte Aprica i Alba. Pored izložbenog dijela, manifestacija obuhvata edukativni i kulturno zabavni i sportski program, a sve u cilju promocije jagode.


Tagovi

Jagode Sajam jagoda Čelić Dani jagodastog voća Šemsudin Dedić Irfan Helilagić Admir Hrustanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.