Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive 2018
  • 27.07.2018. 12:00

Na Sajmu šljive u Gradačcu po prvi puta i Sajam pčelarstva te ocjenjivanje rakije

Na Sajmu će se održati niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane.

Foto: Bigstockphoto/weyo
  • 313
  • 23
  • 0

Kako smo već najavili, u Gradačcu će se od 29. augusta do 1. septembra održati 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive čija je priprema u punom jeku. Naime, u godini jubileja, kada se obilježava 50 godina od osnivanja ove privredne manifestacije, očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva. 

"Imamo popunjeno oko 70 posto kapaciteta otvorenog i zatvorenog prostora, i ove godine se očekuje jedan od bogatijih sajmova. Pripreme su u poodmakloj fazi i svakodnevno smo u kontaktu sa potencijalnim izlagačima. Posebno nas raduje što ćemo sa Petrokemijom iz Kutine obilježiti vrijedan jubilej 50 godina osnivanja Sajma šljive i pet decenija rada Petrokemije", ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma. 

Osim Petrokemije, koja je oficijelni sponzor ovogodišnjeg sajma u Gradačcu, posjetiocima će se predstaviti Grad Zagreb sa 11 firmi i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske.

"Od kolektivnih izložbi imamo dogovorene prezentacije izlagača iz Sarajevskog i Posavakog kantona te općina Srebrenik i Šamac. Očekujemo da će ove godine svoje proizvode izlagati i sve mljekare sa područja Bosne i Hercegovine", kazao je Šabanović.

Na Sajmu će se održati niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Teme naučno-stručnog savjetovanja su: Plastenička proizvodnja povrća i cvijeća, Suha šljiva – od sušare do trpeze.

Novina je održavanje 1. sajma pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodina sa međunarodinim učešćem na kojem su prezentovani brojni naučni radovi. 

I ove godine bit će vršena ocjena kvaliteta izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama. Na Poljoprivrednom gazdinstvu "Krušik“ u Skugriću Donjem vršit će se ocjena rakije a za najbolje će biti uručene velike medalje. Rok za prijavu uzoraka rakija je 23. august 2018. godine.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Sajam šljive Gradačac Hašim Šabanović Sajam pčelarstva Ocjena rakije Šljiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.