Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 22.04.2016. 16:00

Na Novosadskom sajmu i prikaz traktora u radu

Ovogodišnji 83. međunarodni Poljoprivredni sajam bit će održan od 14. do 20. maja. Kao dio pratećeg programa najimpozantnija će biti izložba poljoprivredne mehanizacije.

  • 612
  • 51
  • 0

Ovogodišnji 83. međunarodni Poljoprivredni sajam bit će održan od 14. do 20. maja na prostoru Novosadskog sajma. Novost na ovogodišnjem sajmu je to što će posjetioci moći da vide traktore i priključne strojeve u radu.

Direktor direkcije za komercijalne poslove Novosadskog sajma Nebojša Drakulić kaže da će time moći da se upoznaju sa najnovijim dostignućima svjetskih brendova u oblasti pogonskih poljoprivrednih strojeva, kombajna, priključnih strojeva i opreme. "Više od 50% ukupnog otvorenog prostora na sajmu bit će pokriveno poljoprivrednom mehanizacijom. Kada se tome dodaju pogodnosti za kupovinu mehanizacije koje je najavilo Ministarstvo poljoprivrede, vjerujem da će veliki broj poljoprivrednih strojeva koji će biti izložen na sajmu pronaći svoj put do kupca", kaže Drakulić.

Prikaz traktora u radu će biti na teretnom ulazu broj 2 odmah iza dezo barijere. Svi zainteresovani izlagači će moći na tom mjestu da prikažu strojevi u radu što će vjerovatno pomoći poljoprivrednicima da se odluče za njihovu kupovinu.

Mišković
Đorđe Mišković

Generalni sekretar uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Đorđe Mišković je više govorio o IPARD programu.

"Očekujem da prvi konkursi budu raspisani na jesen. Od 650.000 gazdinstava 18.000 ima veću površinu zemljišta od 20 hektara. Oni su ciljna grupa za kupovinu traktora. Njih 10.000 je prezaduženo tako da nam ostaje 8.000 onih koji eventualno mogu da konkurišu za novac iz IPARD programa. Za četiri godine iz tog programa će se pomoći kupovina 400 traktora, tj. 100 godišnje. S obzirom na to da se godišnje kod nas proda 1.000 novih traktora to je tek 10-ti dio", konstatuje Mišković.

Agropanonka i ove godine darovalac u nagradnoj igri

I ove godine Agropanonka će biti darodavac u nagradnoj igri na Poljoprivrednom sajmu. Već 16-i put. Sretnog posjetioca očekuje traktor Belarus 422. Generalni direktor Dragoljub Švonja kaže da kompanija Belarus ove godine bilježi 70 godina rada i da je svaki 9-i traktor na svijetu proizveden u toj kompaniji. "Većina traktora koje prodajemo su prilagođene po cijeni i kvalitetu našem tržištu. Belarus proizvodi i traktore od 300 i 350 konja, točkaše i gusjeničare koji neće biti izloženi na sajmu. Oni su skuplji i nisu atraktivni našim kupcima. Ove godine ćemo predstaviti baštenske traktore od 11, 13 i 25 KS, kao i traktore za voćarstvo i vinogradarstvo koji do sada nisu bili predstavljani", kaže Švonja.

Švonja
Dragoljub Švonja

Cijene ulaznica za Poljoprivredni sajam ostaju iste, dakle, pojedinačne su 500 dinara, grupne 350, a penzioneri, vojnici i djeca će za ulaznicu morati da izdvoje 200 dinara.

Novina na Poljoprivrednom sajmu je besplatan bežični internet i mobilna aplikacija u krugu Novosadskog sajma. Posjetioci će pomoću nje moći da pretražuju izlagače po robnim grupama ili nazivu kompanije, ali i da se lakše snalaze na prostoru Sajmišta, uz upotrebu mobilnog telefona, tableta ili laptopa.

Šta ćemo od mehanizacije moći da vidimo?

Nоsilac Izložbe poljoprivredne mehanizacije na Poljoprivrednom sajmu je Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije u Novom Sadu, koje čine: Agrimatco, Agrovojvodina - Mehanizacija, Agroglobe, Agromehanika AC, Agropanonka, Agrotech PMD, Agrouniverzal, Agro Cesla, Almex, Delta Agrar, Inter Agrar SRB, ITN Group, Jugometal, Kosa trejd, Masferg Agro Mehanizacija, Milurović Komerc, Res Trade International i Titan Machinery. Savremena poljoprivredna mehanizacija, rezervni dijelovi i oprema bit će predstavljeni i na štandovima ostalih domaćih firmi, ali i izlagača iz Italije, Češke, Kompanija Agroglobe će predstaviti brendove proizvođača New Holland, Kuhn, Fantini, Marani, Valley.

Najjeftiniji stroj izložen na njihovom štandu bit će rasipač marke Kuhn model 19.1 M za 3.500 evra, bez PDV-a, dok će najskuplji biti New Holland kombajn model CR7.90 koji će koštati 250.000 eura + PDV. Po cijeni nižoj za čak 20.000 eura od one u redovnoj prodaji, na Sajmu će prodavati New Holland kombajn TC5080, koji sa sajamskim sniženjem iznosi 105.000,00 eur + PDV. Veliku pažnju posjetilaca privući će i kombajn model CR7.90 koji je i dalje prvi u Ginisovoj knjizi rekorda, po najvećem učinku u košenju žita.

Agropanonka - darodavac premije, traktora Belarus 422, u Poklon igri Novosadskog sajma i ove godine predstavlja Belarus i Mahindra traktore. U ponudi će biti i traktorske gume Belshina, Mabanol ulja, priključni strojevi Alpler i sijačice marke Lida, utovarivač Ferro-Flex, daske za snijeg, originalni rezervni dijelovi za Belarus traktore, tifoni marke Irtec. Najjeftiniji Belarus koji Agropanonka izlaže je MTZ-622 po cijeni 18.490 eura, dok će najskuplji biti 69.900 eura, model MTZ-2022.4.

Najjeftinija Mahindra je 475 DI bez kabine (42ks), a sa popustom će koštati 11.000 eura. Najskuplji model Mahindre bit će 8560 4WD sa kabinom (83ks), a na Sajmu će biti i traktori od 25 do 360 KS proizvođača Yto, Fendt, Zetor, Valtra, kombajni Fendt, komunalni strojevi, prikolice Pronar, plugovi, tanjirače, gruberi, sjetvospremači, sijačice, kombinirani strojevi Lemken, prednji traktorski utovarivači Stoll, telehendleri Dieci i rezervni dijelovi dio su izložbenog asortimana Agrovojvodine Mehanizacije.

Fendt traktore i kombajne izlaže i Inter Agrar, koji će u ponudi imati i traktore Valtra, razne priključne strojeve, prikolice, sisteme za navodnjavanje, adaptere za kombajne, kolica za hedere i adaptere za suncokret, navigacione sisteme i mulčere. Najjeftiniji eksponat na štandu bit će uređaj za navigaciju Topcon X14 console 1.500 eura, a najskuplji stroj Fendt 1050 Vario 432.000 eura. ITN group izlaže strojeve za pripremu stočne kabaste hrane Krone, Manitou teleskopske utovarivače, Hardi prskalice, Grimme mašine za krompir, Kongskilde mašine za ratarsku proizvodnju, Joskin rasturače stajnjaka, cisterne za osoku, prikolice, AG Leader gps oprema za precizno farmerstvo i softver koji se prilagođava potrebama farmera, Beinlich tifone i ostalu opremu za navodnjavanje, prikolice, opremu za farme.

Više od 100 poljoprivrednih mašina predstavit će Kompanija Almex. I ove godine najveći i najskuplji, na njihovom štandu, bit će kombajn za vađenje repe HOLMER T3. Prošle godine cijena na Sajmu je bila pola miliona eura i bio je najskuplji eksponat.
Masferg Agro Mehanizacija izložit će široku gamu traktora Massey Ferguson snage od 80 do 30 KS. Biće ponuđeni i univerzalni žitni kombajni proizvođača Massey Ferguson i Sampo, kao i priključna mehanizacije renomiranih svetskih proizvođača Kuhn, Vaderstad i Alpego.

Pored strojeva bit će izloženi i teleskopski manipulatori - telehendlere JCB. Najskuplja od izloženih mašine biće žitni kombajn BETA 7370. Kompanija RTI, ekskluzivni uvoznik, distributer i serviser za svjetski poznatu marku poljoprivrednih strojeva i opreme John Deere, pored traktora i kombajna, u ponudi ima i strojeve za održavanje travnatih površina i obavljanje komunalnih djelatnosti.
Na Poljoprivrednom sajmu će predstaviti i proizvodne linije kompanija: Pottinger, Sfoggia, Zanon, Geringhoff, Zurn, Grasdorf, Degenhart, Einbock, Nardi, Quicke, Pakelo, Maotoil, Gedore, Bosch, Carolus.

Zastupnik Steyr traktora za tržište Srbije, AgroTECH predstavit će četiri modela traktora: 4095 Kompakt HI LO, 4115 Multi, 6165 CVT i 6270 Terrus CVT - najbolji traktor 2016. godine u svojoj Titan Machinery je novi generalni distributer poznatog svjetskog proizvođača poljoprivredne mehanizacije Kverneland. Ponuda obuhvaća širok spektar plugova, rasipača, prskalica, sijačica, i strojeva za obradu zemljišta. Kako bi omogućili što većem broju poljoprivrednika da kupuju kod njih, cijene su u rasponu od 3.000 eura, koliko koštaju Kverneland plugovi, pa do 300.000 eura, koliko treba izdvojiti za najnoviji Case IH kombajn, Axial Flow 9240.


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !