Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visočka pečenica
  • 06.10.2020. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Na konferenciji "Taste of Europe", BiH predstavlja visočko suho meso

Na poziv italijanskog Saveza ONAS - Udruženje mesoprerađivača "VIPS" iz Visokog 18. oktobra predstaviti će sve svoje suhomesnate proizvode i stati rame uz rame sa kolegama iz zemalja koje imaju na stotine zaštićenih nacionalnih proizvoda.

Foto: Adi Pašalić
  • 743
  • 1.617
  • 0

Tri sedmice putovanja po Evropi od Irske do Španije, preko francuskih i austrijskih Alpa do Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u organizaciji ONAS - Nacionalnog Saveza udruženja proizvođača suhog mesa Italije, započela je tronedjeljna video konferencija "Taste of Europe" koja u fokus stavlja tradicionalne, geografski zaštićene proizvode karakteristične samo za određeno područje i regiju.

Čast i zadovoljstvo da se nađe u skupini među 12 zemalja sa prepoznatljivim cijenjenim tradicionalnim proizvodima koji će pored njih, prezentovati i svoj grad i zemlju imati će i visočko suho meso. Na poziv italijanskog Saveza ONAS, Udruženje mesoprerađivača "VIPS", iz Visokog, 18. oktobra predstaviti će sve svoje suhomesnate proizvode i stati rame uz rame sa kolegama iz država koje imaju na stotine zaštićenih nacionalnih proizvoda.

Kolijevka ovih proizvoda su Francuska i Italija

O značaju koji im daju zemlje EZ, govori podatak da Italija i Francuska zajedno imaju preko 1.500 geografski zaštićenih tradicionalnih proizvoda, koji su itekako prepoznatljivi na EU tržištu. Cilj i namjera konferencije je da se prikaže raznolikost ponude i da mnogi izađu iz okvira domaćeg tržišta.

Tri naša grada dobila geografski zaštićene nacionalne proizvode

Od 5. juna ove godine službeno i visočka pečenica je geografski zaštićen proizvod i kao prva nagrada i prepoznavanje, stigao je poziv ONAS-a za učešće na ovogodišnjem trosedmičnom online seminaru. Pored pečenice, "VIPS" će predstaviti i ostale proizvode karakteristične za ovu regiju poput sudžuka, ovčje stelje i kaurme.

Putovanje počinje iz Baskije i Katalonije

Priča o veterinaru koji je spasio baskijsku autohtonu pasminu svinja Euskal Txerria od izumiranja, a koja se u uzgojno selekcijskim programima u Baskiji uzgaja još od 1920. godine otvoriti će ovogodišnju konferenciju. Prije polaska iz Španije govoriti će se i o Cecina de Leon tradicionalnoj sušenoj goveđoj šunci iz provincije Leon. Susjedni Portugal ispričati će priču o Bisaro staroj pasmini koja se počela pripitomljavati još u 12. vijeku.  

Porc noir de Bigorre predstavljati će Francusku, meso koje dolazi od autohtonih svinja Gascon Noir de Bigorre, najstarije rase poznate u Francuskoj. Njihovo meso je mramorirano intramuskularnom masnoćom i okruženo vanjskim slojem bijele masti. O genetskom i tradicijskom značaju autohtonih pasmina govoriti će se u primjeru hrvatske mangulice. Slavonski običaji i tradicija suhog mesa biti će zadnja stanica prije prelaska u našu zemlju.

Viškovi mesa uzrokovali razvoj kožarske industrije

U narodu nadaleko poznato suho visočko meso, konačno je ove godine dobilo oznaku geografskog porijeka i jednom zauvijek obilježilo ovu regiju kao mjesto nastanka suhog mesa prepoznatljivog kvaliteta. Jedan od najzaslužnijih, ljudi prof. dr. Amir Ganić, sa poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu, inače visočanin koji je u ovaj projekat uložio jako puno vremena i truda, najbolje u Specifikaciji pečenice opisuje tradiciju i značaj lokalne jedinstvene priče koja će biti i tema konferencije:

Proizvođači u BiH nesmetano mogu doći do zaštite oznaka prehrambenih proizvoda

"Domaćinstva koja su se bavila klanjem stoke, jednim dijelom mesa podmirivali su vlastite potrebe dok bi viškove prodavali. Postoje brojna usmena predanja koja govore da je u pojedinim periodima, vrijednost kože višestruko nadilazila cijenu mesa. Kako je potreba za sirovom kožom rasla tako su se javljali problemi sa zbrinjavanjem ozbiljnih viškova mesa. Zbog toga se ono konzervisalo tako što se solilo i sušilo. Ovakva uzajamna povezanost, dovela je do snažnog razvoja kako kožarske tako i mesoprerađivačke djelatnosti na području općine Visoko, po čemu je bila i još uvijek je poznata širom Evrope. Postoje pisani tragovi koji govore da se u 18. stoljeću spominju klaničari koji su klali životinje i prodavali meso", objašanjava profesor Ganić.  


Tagovi

Visočka pečenica Suho meso Tradicionalni proizvodi Geografski zaštićeni proizvodi Amir Ganić Domaće tržište Autohtona pasmina svinja Mramorirano meso Viškovi mesa


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.