Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbjednost hrane
  • 07.10.2020. 11:30

Međunarodni kongres o hrani ove godine online - aktuelne teme i povećan izvoz obećavaju veliki odziv

Organizatori očekuju da će, zbog aktuelnosti tema i ekspanzije izvoza bosanske hrane u EU, ove godine interes domaće javnosti za manifestaciju biti još veći.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 97
  • 96
  • 0

Međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane, koji se održava od 10. do 13. novembra, biti će organizovan od strane Nastavnog zavoda "Andrija Štampar", iz Zagreba a u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane (INZ), iz Zenice, stoji u zvaničnom saopštenju Instituta. 

Usljed aktuelne situacije sa pandemijom korona virusa, manifestacija će biti održana virtuelno, na odgovarajućoj online platformi, bez fizičkog prisustva gostiju i izlagača. I ovaj put slogan će ostati isti - Hrana, zdravlje i klimatske promjene, a prema riječima organizatora, pored promjene načina održavanja, i dalje će to biti jedno od vodećih okupljanja stručnjaka iz oblasti zdravlja i hrane održanih ove godine u Evropi. 

Ekspertna grupa Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Hrvatske, donijela je zaključak da se do daljnjeg svi planirani stručni skupovi organizuju isključivo u digitalnom obliku, što je prihvatio i sproveo u praksu Organizacioni odbor trećeg međunarodnog Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane.

Uskoro će biti dostupne detaljnije upute

Programom su predviđene radionice, predavanja, okrugli stolovi, online simpoziji i e-posteri, a kojima će se moći pristupiti putem interneta. Uskoro će biti dostupne detaljnije upute na web stranici Kongresa, gdje će se takođe moći registrovati učesnici i prijaviti abstrakte svojih radova. 

"Nove okolnosti donose nove izazove, a kako ne bismo zaostali u edukovanju i razmjeni iskustava, morali smo se prilagoditi na ovaj izmjenjeni vid druženja. Pozivamo vas da nam se u što većem broju pridružite na digitalnoj platformi, koju ćemo organizirati zajedno s našom kongresnom agencijom", navodi Zvonimir Šostar, iz zavoda "Andrija Štampar" i Organizacionog odbora kongresa.

Među domaćinima spomenute manifestacije, iz Bosne i Hercegovine se po treći put nalazi INZ. Uz njih, organizatori su Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno - biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U planu je ove godine predstaviti iskustva domaćih i stranih stručnjaka iz područja falsifikovanja hrane, zaštite izvornosti i geografskog porijekla, te nova naučna dostignuća, kako u regionu tako i u Evropi i svijetu pa očekuje se da veliki broj proizvođača hrane, ali i medicinskih, zdravstvenih institucija iz naše zemlje bude zainteresovano za učešće na skupu. 

Proizvođači hrane prepoznali značaj manifestacije

Teme stručnog dijela programa su: rad Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, Nanotehnologija i hrana, Mikotoksini i biljni toksini, Pesticidi i veterinarski lijekovi, Mikrobiologija hrane, FCM, Hrana i klimatske promjene, Zdravstveni turizam i hrana, Kvaliteta hrane, Akreditacija i certifikacija, Food fraud, Alergije i hrana, Kontaminanti u hrani, Metali, Dodaci prehrani i obogaćena hrana, Antimikrobna rezistencija, Sigurnost hrane - zoonoze i DHMZ klimatske promjene.

U planu je takođe da bude riječi i o temama: Hranom do zdravlja, Sigurnosti i dobrobiti životinja, Održivoj upotrebi pesticida, Alergenima, Materijalima i predmetima koji dolaze u dodir sa hranom. 

Prvobitnim planom predviđeni su Okrugli sto "Utjecaj klimatskih promjena na uzgoj hrane i njezine dostupnosti cjelokupnom građanstvu", te radionice o rizicima u analizi hrane, označavanje i deklarisanje hrane (eko i ostala hrana), označavanje zemlje porijekla, eko deklaracije, primjeri iz prakse, te organizacija i sprovođenje pravilne prehrane u domovima za starije osobe. 

Uskoro u BiH primjena Programa zdravstveno bezbjedne hrane

Zeničkom Institutu povjerena je koordinacija i organizacija učešća domaćih stručnjaka, kompanija i ustanova na ovom okupljanju.

Prethodne dvije godine, nekoliko velikih proizvođača hrane iz BiH, ali i institucija iz oblasti zaštite zdravlja prepoznalo je priliku da na jednom mjestu u kratkom periodu usvoji najnovija saznanja i informacije i razmijeni iskustva sa nekoliko stotina stručnjaka iz regije i Evrope. 

Organizatori očekuju da će, zbog aktuelnosti tema i ekspanzije izvoza bosanske hrane u EU, ove godine interes domaće javnosti za manifestaciju biti još veći.


Tagovi

Sigurnost hrane Kvalitet hrane Online platforma Klimatske promjene Međunarodni kongres Zvonimir Šostar Proizvođači hrane Deklarisanje hrane


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.