Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Makedonski specijaliteti
  • 27.10.2015. 17:30

Makedonska gastronomija u Međimurju

U međimurskom gradu Prelogu, tri se dana moglo uživati u jelima makedonske kuhinje. Onim poznatim, ali i onima za koje gotovo i ne znamo. No, nakon što ih kušamo, ne samo da ih nećemo zaboraviti, već ćemo poželjeti nabaviti recept i pripremiti ih kod kuće.

  • 443
  • 64
  • 0

Za gravče na tavče znamo svi, no što su, primjerice, tulumba, pastrmajlija i nafora, koji je važan sastojak šarske pljeskavice, koje vrste mesa sadrži provincijal tava, a koje povrće ide u šopsku salatu? Većina bi nas vrlo vjerojatno samo slegnula ramenima. Ništa čudno, jer specijaliteti su to makedonske kuhinje, koja nam je relativno nepoznata.

S ciljem da se i u Hrvatskoj nauči nešto o njoj, u hotelu Panorama u međimurskom gradu Prelogu, održani su Dani makedonske gastronomije i pjesme. I u tri dana, privukli su gotovo 300-tinjak posjetitelja. A sva ova gore spomenuta jela, kao i mnoga druga, pripremala je kuharica Ivana Janković koju je za tu prigodu, tajnama makedonske kuhinje, učio poznati makedonski gastronom Vlado Perovski.

Većina makedonskih jela jede se sa žlicom

"Ukratko, većina jela se dinsta, gotovo u sve se stavlja ljuta paprika, no daleko od toga da su ljuta kao ona nekih drugih nacionalnih kuhinja. Koristi se puno povrća i većina jela se jede sa žlicom. Hrana se poslužuje u glinenim posudama koje se prethodno peku u krušnoj peći te se uz mnoga jela poslužuje jogurt. Većina gostiju je naručivala makedonsku tavu, gravče tavče, piroške, sarmice u lozovom listu, a od deserta tri leće i baklavu", kazala je Ivana Janković, dok se u hotelskoj kuhinji s još nekoliko kolega kuhara trudila da gosti na naručena jela čekaju što kraće. Jer, uvjerili smo se, na stolove su stizala direktno iz pećnice, svježe pripremljena. Ne treba posebno napominjati da su se točila i makedonska vina.

Gosti se vole upoznati s gastronomijom drugih zemalja

"Ponosni smo na naše međimurske specijalitete, no želimo gostima približiti i kuhinje drugih zemalja. Led smo probili s ruskom, nastavili s makedonskim, a u planu imamo i dane španjolske te mađarske kuhinje. Vidjeli smo da gosti vole takve gastronomske događaje, pa zašto im ih ne pružiti. Moram napomenuti da su gastro delicije uvijek popraćene autohtonom glazbom odnosno folklornim detaljima iz dotične zemlje", kazala je Dragica Domjanić, direktorica tvrtke organizatora DG Sport d.o.o. iz Preloga.

Iako u makedonskim jelima ima puno povrća, kalorije se lako nakupe od njihovih odličnih kolača. A najlakše ih se, onda, kažu, riješiti plesom. Na originalnu makedonsku glazbu, naravno. Za to su u Prelogu bili zaduženi poznati makedonski glazbenici Mishko Krstevski, Ilcho Jovanov i Rustemov Bilent.


Fotoprilog


Tagovi

Prelog Hotel Panorama Ivana Janković Vlado Perovski Makedonska kuhinja Gastronomija Gravče na tavče Tulumba Pastrmajlija Nafora Šarska pljeskavica Provincijal tava Šopska salata Dinstanje Ljuta paprika Povrće Glinene posude Krušna peć


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.