Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekogranična suradnja
  • 08.09.2013.

Mađarsko-hrvatske vinske priče

Predviđeno je i održavanje tri festivala vina: Festival Rosea u Villanyu, Festival Zelenog silvanca u Orahovici i Festival Traminca u Iloku uz ostale edukacijske i turističke sadržaje.

  • 233
  • 20
  • 0

U okviru prekograničnog projekta Mađarsko - hrvatske vinske priče, u Iloku se ovoga vikenda održava Vinski festival Srijem - Festival traminca. Projekt povezuje vinorodno područje grada Orahovice, Villanya i Iloka, koji su i povijesno povezani s Iločkim knezovima. Bit i poveznica ovog projekta i gradova je, osim sličnog podneblja i povijesti, i zajednička vizija vinskog turizma u pograničnoj regiji, kao i želja da međusobna razmjena iskustava putem ovog projekta doprinese promidžbi turizma, kulturi i tradiciji ovih krajeva. Projekt ima ukupnu vrijednost 411.839 eura, a nositelj je Grad Orahovica koji će s 256.940 eura financirati rekonstrukciju vinske ceste u dužini 2,7 km u Orahovici.

Predviđeno je i održavanje tri festivala vina: Festival Rosea u Villanyu, Festival Zelenog silvanca u Orahovici i Festival Traminca u Iloku uz ostale edukacijske i turističke sadržaje. Gradovi partneri na projektu su Orahovica, Villany i Ilok, a uz četvrtog partnera - Razvojnu agenciju Virovitičko-podravske županije (VIDRA), koja je svojim znanjem i iskustvom, cijelo vrijeme bila odlična tehnička podrška i suradnik, kao pridruženi partneri uključeni su: Udruga voćara i vinogradara iz Orahovice, i Udruga vinara iz mađarskog grada Siklósa.

Od predviđena tri festivala vina, dva već održana, u Villanyu i Orahovici, a ovoga vikenda na programu je Festival Traminca u Iloku. Festivalu će prethoditi stručna radionica na kojoj će strčnjaci iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredu, hranu i selo govoriti o izmjenama zakona i zakonskih regulativa u vinarstvu i vinogradarstvu u Europskoj uniji. Gosti i partneri na projektu iz Orahovice i Villanya sudjelovat će na radionici, a kasnije, nakon otvorenja Festivala, predstaviti i svoja vina na štadovima. Na štandovima ispred šatora Vinskog klastera održat će se i besplatna degustacija traminca.

Vezano uz ovu temu, valja podsjetiti kako se traminac tradicionalno uzgoja u području Iloka, a u te krajeve ga je 1710. godine donio knez Odeschalchi iz Južnog Tirola, dok je ime dobio po mjestu Tramin, gdje je i počeo njegov uzgoj. Traminac iz Iloka je vodeće vino među europskim tramincima, čemu u prilog govori činjenica da je poslužen na svečanosti krunidbe engleske kraljice Elizabete II., a i prije toga je uvršten među vina koja se poslužuju na engleskom kraljevskom dvoru. I dok kraljevski dvor uživa u okusu i izvrsnosti ovoga vina, svi posjetitelji Vinskog festivala Srijem - Festival Traminca, imat će priliku degustirati traminac i uživati u ostatku programa koji ovaj festival pruža.


Tagovi

Projekt Srijem Vino Festival Hrvatska Mađarska Traminac Orahovica Villany Ilok Razvojna agencija


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer