Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvodnevni događaj
  • 21.09.2022. 10:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gračanica

Krajem sedmice izložba stočarstva u Gračanici - šta vas očekuje?

Osim izložbe i ocjenjivanja grla, programom su predviđeni i brojni zanimljivi sadržaji. Među ostalima i takmičenje u pravljenju tradicionalnog suhog sira

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 217
  • 43
  • 0

U cilju popularizacije govedarstva i razvijanja takmičarskog duha, krajem ove sedmice bit će održana Izložba stočarstva i ruralnog stvaralaštva "Gračanica i Doboj Istok 2022".

Prvog dana, u petak, 23. septembra, će biti održani okrugli stolovi na kojima će se govoriti o uticaju klimatskih promjena na proizvodnju stočne hrane te o značaju selekcije muznih grla u upravljanju farmom. Istog dana će biti upriličena promocija i degustacija mlijeka i mliječnih proizvoda u centru grada.

Izložba stoke

U subotu, drugog dana, 24. septembra, manifestacija će biti nastavljena u Stjepan Polju, na nogometnom igralištu, najavili su organizatori, Zemljoradnička zadruga Gračanka.

"U skladu s programskim aktivnostima, zadrugari i kooperanti zadruge i drugi poljoprivredni proizvođači predstavit će nam najkvalitetnija mliječna grla, rasplodne i mlade junice, žensku i mušku telad, ovnove, konje i druge proizvode s naših područja", stoji u njihovoj obavijesti.

Prijem stoke u subotu od 7h (Foto: Depositphotos/vladacanon)

Učestvovat će i izlagači ostalih vrsta stoke, kao i dobavljači repromaterijala, proizvođači stočne hrane, poljoprivredne mehanizacije i drugi, koji će imati priliku da promovišu svoje proizvode.

Revijalni sadržaji

Također, predstavit će se i neke kulturne i tradicijske vrijednosti ovog kraja. Uz ostalo, planirana je demonstracija pravljenja pekmeza na tradicionalan način, te takmičenje udruženja u pravljenju tradicionalnog suhog sira uz komisijsko ocjenjivanje. Također, posjetioci i učesnici će moći vidjeti i praktičnu demonstraciju obrade papaka kod muznih grla.

Izabrani najveći poljoprivredni proizvođači i najbolja grla u Velikoj Kladuši

Program, prvog dana 11. izdanja ove manifestacije, počinje u 10 i traje do 13 sati, dok u subotu prijem stoke počinje od 7 sati ujutro, a zatvaranje je planirano u 15h, odnosno nakon proglašenja najboljih grla po kategorijama.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Izložba stočarstva ZZ Gračanka Govedarstvo Takmičenje Tradicija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.