Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobasičarstvo
  • 07.01.2019. 11:00

Koba(j)sicom u Evropu - slogan Festivala kobasice u Bravskom

Ovaj gastronomski događaj, koji je i zabavno -takmičarskog karaktera, i ove godine okuplja, već tradicionalno, učesnike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, koji će predstaviti domaće proizvode, tačnije kobasice sa različitim okusima.

Foto: Bigstockphoto/Yanosh Nemesh
  • 590
  • 193
  • 0

Četvrti po redu Festival kobasice pod sloganom – Koba(j)sicom u Evropu, održaće se 26. januara ove godine u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca u organizaciji Udruženja građana Ruralni razvoj – Drinić.

Dejan Prošić, predsjednik Upravnog odbora UG Ruralni razvoj, kazao je da je cilj ove manifestacije afirmacija prirodnog i domaćeg proizvoda, kao i održiv ruralni razvoj.

Gastronomski događaj

"Gastronomski događaj, koji je i zabavno-takmičarskog karaktera, i ove godine okuplja, već tradicionalno, učesnike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, koji će predstaviti domaće proizvode, tačnije kobasice sa različitim okusima", istakao je Prošić.

On dodaje da festival počinje tačno u podne kada će četiri ekipe izvesti performans i prikazati kako se prave domaće kobasice, koje su namjenjene za degustaciju učesnika i posjetioca.

Pored toga, na festivalu će biti izložene fermentirane kobasice, proizvedene po domaćoj, tradicionalnoj recepturi, a koje ulaze u takmičarski dio.

Prošić pojašnjava da centralni događaj - izbor najkvalitetnije, najukusnije i najbolje fermentirane kobasice, počinje u 15 časova, a prikupljene su i novčane nagrade za prva tri mjesta.

"UG Ruralni razvoj prevenstveno ima za cilj da kroz različite segmente seoskog načina života, afirmiše tradiciju i jačanje identiteta s misijom održivosti ruralnih područja", poručuje Prošić.

Kobasice za svačiji ukus

Domaćin ovog Festivala biće ugostiteljski objekta Dijana u Bravskom, gdje je prošle godine održana treća po redu kobasicijada pod sloganom – "Kobasicom u Evropu". Na prošlogodišnjem festivalu učestvovalo je ukupno 28 ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Pored takmičara, ovaj gastronomski festival okupio je i brojne gurmane iz raznih dijelova BiH koji su uživali u domaćim kobasicama, kojih je bilo za svačiji ukus – paprene, manje ili više ljute, konjske, juneće, svinjske ili pak od divljači. Pobjednik prošlogodišnje kobasicijade bio je Dejan Kecman zvani Kapara iz Drinića.

Kobasičarstvo kao dodatni prihod

Festival kobasice u Bravskom pokrenut je 2015. godine u ugostiteljskom objektu Dijana na inicijativu par entuzijasta, s obzirom na to da su domaće kobasice, jedan od najpoznatijih gastronomskih specijaliteta petrovačkog kraja.

Cilj im je bio da se razvije kobasičarstvo, što može biti dodatni prihod malim poljoprivrednim gazdinstvima, te jačanje i afirmacija ruralnih područja. Dugoročni cilj im je stvaranje brenda  "Grmečka kobasica" koja bi postala prepoznatljiva ne samo u BiH, već i šire, čime bi pomogli malim poljoprivrednim gazdinstvima.

Na prošlogodišnjem festivalu bila su predstavljena i druga tradicionalna jela petrovačkog kraja, poput domaćih pita i pečenja, a u ponudi je bila i neizbježna domaća rakija.


Tagovi

Kobasicijada Bravsko Bosanski Petrovac Dejan Prošić Koba(j)sicom u Evropu Dejan Kecman Fermentirana kobasica


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.