Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antonja 2021.
  • 18.01.2021. 14:00
  • Istarska, Rovinj

Jubilarna Antonja: Šampionsko maslinovo ulje Dalibora Milića, a vina?

U pomalo drugačijem izdanju zbog epidemioloških mjera održana je 30. izložba maslinova ulja i vina Rovinjštine. Tko je i kakve ocjene dobio?

Foto: Udruga AgroRovinj
  • 556
  • 60
  • 0

Dalibor Milić sa svojim uljem, šampion je ovogodišnje 30. izložbe maslinova ulja i vina Rovinjštine, jubilarne Antonje. 

U kategoriji bijelih i crnih vina proizvedenih modernom tehnologijom pobjednik sa svojom Malvazijom istarskom i Merlotom je P.O. Vivoda. Tradicionalnom tehnologijom u kategoriji bijelih vina najboljom je ocijenjena Malvazija istarska proizvođača Elvisa Prenca, a u kategoriji crnih Mofardin Massimo dobio je zlato za Merlot. 

Kada su u pitanju ulja, na izložbu je pristiglo 39 uzoraka od kojih je čak 31 zahvaljujući svojom kvalitetom dobilo oznaku ekstra djevičanskog. U kategoriji zlatnih ekstra djevičanskih našli su se proizvođač Andrea Venier, Anton Matošević, Branko Debeljuh, Marija Debeljuh, Zorko Pinezić, Branko Rajko, Alfija Švić, OPG Juraj Mastilović te dva ulja Aleksandra Rajića. 

Visoka kakvoća ulja i vina 

Uz zlatom nagrađena 11 ulja, srebrnu medalju je dobilo 12, a brončanu pet dok su počasnom medaljom nagrađena ukupno 3 ulja. Ocijenjene uzorke, navode organizatori, pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Inače, vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini.

Međutim, kao najčešće negativno svojstvo prisutno u uzorcima ulja svrstanih u djevičanska istaknuli su ona dobivena preradom ploda napadnutog maslininom muhom i s izraženim negativnim svojstvom taloga. 

P.O. Vivoda ima razloga za zadovoljstvo

Kod vina, sveukupno su na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču analizirana i ocijenjena 23 uzorka te je dodijeljeno devet zlatnih medalja i 8 srebrnih. 

Prema riječima Kristijana Damjanića, predsjednika Udruge AgroRovinj, ujedno i glavnog organizatora, ovogodišnja su ulja i vina iznimne kvalitete. "O zaista visokoj kakvoći vina ovogodišnje berbe, osim osvojenih medalja, u prilog govori i činjenica da niti jedan uzorak (kako moderne tako ni tradicionalne tehnologije) nije eliminiran", istaknuo je Damjanić.

Manifestacija uživo čim mjere dopuste 

Uz dodijeljene medalje, uručena su posebna priznanja za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju vinogradarstva, vinarstva i maslinarstva, i to dr.sc. Mariju Staveru, enologu i profesoru na Veleučilištu u Rijeci, Antonietti Brunelli Šuran, Darku Trojanoviću i Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč. Također, izrađena je brošura u kojoj će biti prikazan presjek Antonje od svojih početaka, 17. siječnja 1992. do danas.

Inače, ovogodišnja manifestacija koja slavi plodove rada i truda vinara i maslinara obilježena je ove godine na drugačiji način kako trenutno nalažu propisane mjere - putem radijske emisije.

"Vjerujemo u tradiciju održavanja te će se ista nastaviti čim se omoguće normalni uvjeti održavanja manifestacija, a opće epidemiološko stanje omogući održavanje događaja za veće skupine ljudi na istom prostoru“, naglasio je Enrico Cernecca, zamjenik predsjednika udruge Agrorovinj.

Rezultate ocjenjivanja maslinova ulja i vina pogledajte u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Antonja Ocjenjivanje Maslinovo ulje Bijelo vino Crno vino AgroRovinj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P