Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani poljoprivrede
  • 19.09.2022. 14:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Velika Kladuša

Izabrani najveći poljoprivredni proizvođači i najbolja grla u Velikoj Kladuši

Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu, poručeno je s manifestacije "Kladuški dani poljoprivrede 2022"

Foto: Općina Velika Kladuša
  • 134
  • 23
  • 0

Nakon dvogodišnje pauze, proteklog vikenda, tačnije od 16. do 18. septembra, održani su "Kladuški dani poljoprivrede 2022". Poljoprivrednici su imali priliku da na ovoj manifestaciji prezentiraju svoja najvrjednija grla i pritom osvoje nagrade. 

Svečano otvorenje manifestacije upriličeno je na pijaci Vrnograč, gdje je održana i prezentacija proizvoda,a svi posjetitelji su imali priliku degustirati kolače i izložene poslastice.

Izabrana najbolja grla

Izložbeno-takmičarski dio manifestacije, odnosno odabir najboljih grla u više kategorija, održan je u subotu. Tročlana ocjenjivačka komisija izabrala je najbolja grla u pet kategorija. 

U kategoriji muzna krava prvo mjesto osvojila je krava Farme Mašinović. Kod visokosteonih junica najbolja ocjena otišla je Farmi Cinac, a u kategoriji tovni bikovi, prvo dobio je bik vlasnika Hasana Grahovića. Najboljeg radnog i vučnog konja ima Senad Obić, dok je u kategoriji rasplodnih ovnova nagrada otišla u ruke vlasnika Adisa Šakanovića, piše Radio Velika Kladuša.  

Najboljima dodijeljene nagrade

Na manifestaciji su proglašeni i nagrađeni i najveći proizvođači voća, povrća, mesa i meda, te tri najveća proizvođača mlijeka. Najveći proizvođač  mesa je  PD Mini Farma Draga, dok je najveći proizvođač meda Pčelarski obrt "Pipin" koji je ove godine prodao 2.000 kg meda. Najveći proizvođač povrća je Elvis Kovačević koji je proizveo 55.000 kg krastavca, dok je proizvođač voća Edin Kekić na tržište plasirao 5.072 kg maline. 

Kad su u pitanju najveći proizvođači mlijeka prvo mjesto ubjedljivo je osvojila Farma "Džanić" s preko 235.553 litara mlijeka

Poljoprivreda nema alternativu

Predsjednica Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, Azra Tahirović, istakla je kako se na ovaj način žele na jednom mjestu okupiti poljoprivrednici iz ove lokalne  zajednice, kako bi se družili, razmijenili međusobna iskustva te prezentirali vlastite proizvode.

Rogatička manifestacija - izabrani najbolji krompir, kajmak i grla

"Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu i hrana se mora proizvoditi, a to je naročito došlo do izražaja u ovim godinama kada je svijet pogođen globalnim krizama. U takvim uslovima izuzetno je značajno da se potiče poljoprivredna proizvodnja, pa je tako i općina Velika Kladuša u ovoj godini iz budžeta izdvojila 400.000 maraka, te ih u vidu poticajnih sredstava isplatila poljoprivrednicima", kazala je Tahirović, pišu Nezavisne.


Fotoprilog


Tagovi

Kladuški dani poljoprivrede Poljoprivreda Poljoprivrednici Azra Tahirović Muzna grla Proizvođači


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.