Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10. Interpoma u Bolzanu
  • 28.11.2016. 18:00

Interpoma - jabuka za nova tržišta

Na stručnim skupovima na Interpomi raspravljano je kako otvoriti “treća tržišta” nakon uvođenja ruskog embarga, predstavljene su nove tehnologije u cilju dobijanja zdravije jabuke uz smanjenu upotrebu pesticida, mineralnih đubriva i vode kao i inovativna marketinška rješenja stalne komunikacije sa potrošačima.

Foto: www.fierabolzano.it/interpoma/en/
  • 163
  • 14
  • 0

U Bolzanu, u Južnom Tirolu, u Italiji od 24. do 26. novembra održan je 10. INTERPOMA, međunarodni sajam posvećen proizvodnji, čuvanju i marketingu jabuke. Manifestacija je organizovana na 25.000 kvadratnih metara, uz prisustvo 460 izlagača iz SAD, Austrije, Belgije, Hrvatske, Danske, Francuske, Njemačke, Japana, Velike Britanije, Izraela, Italije, Holandije, Poljske, Češke, Rumunije, Rusije, Španije, Švajcarske, Mađarske, Irske, Južne Koreje, Slovenije, Portugala i Srbije.

Organizatori su po zatvaranju sajamske manifestacije saopštili da je na INTERPOMI bilo 20.000 posjetilaca iz više od 70 država. Intenzivnu međunarodnu promociju sajma uradila je italijanska agencija za trgovinu ICE, isto tako uspješno kao na nedavno završenom sajmu EIMA u Bolonji. Njihova angažovanost privukla je više od stotinu velikih kupaca jabuka u Bolcano iz i izvan Evropske unije, kao što su: Južna Amerika, Australija, Kina, Indija, Turska, Bliski istok, Južna Afrika i Rusija. Izuzetno velika zainteresovanost je bila i pripadnika novinara iz cijelog svijeta.

Interpoma - sve u znaku jabuke

Brojne međunarodne delegacije su uz sajam posjetile i agrokooperative i velike proizvođače jabuka u Južnom Tirolu. Naročito je veliko interesovanje bilo za dugoočekivani međunarodni kongres "Jabuka u svijetu" koji je okupio dvadeset renomiranih međunarodnih stručnjaka specijalizovanih za tržište jabuka, navike potrošača, nauku i istraživanje.

Konferencija do konferencije

Uz međunarodni kongres, na INTERPOMI je upriličeno mnoštvo specijalizovanih događaja koji su organizovali izlagači i partneri ove manifestacije. U četvrtak je organizovana konferencija "Sortno testiranje jabuka i krušaka: metode, rezultati i ključni aspekti. Projekat italijanskih sortnih listi". Konferenciju je organizovao čuveni Eksperimentalni centar Laimburg. Konferencija "Održivo voćarstvo danas i sutra. Alati, tehnike i komunikacija" je bila dio Agroinovativnog tura u organizaciji agrarne zajednice Image Line. U petak su upriličeni skupovi "Inovacije u đubrenju", kao i "Kako se zaštititi od neplaćanja" u organizaciji Assoconsult udruženja koje okuplja renomirane konsultantske kuće. U prijepodnevnom programu Bayer je organizovao skup "Sadašnjost i budućnost u odbrani od biljnih ušiju". U popodnevnom programu rasadnik Vivai Mazzoni održao je predavanje nazvano "BIBAUM - inovativni rasadnički sistem koji gleda u budućnost". Na predavanju su upoređivani inovativni sistem bibaum twin leader i sadašnji standard spindle.

Otvaranje sajma

Zadrugari traže "treća tržišta"

Na INTERPOMI su debatirali i zadrugari. Sastali su se predstavnici ACI-Alijanse italijanskih kooperativa i Assomele, asocijacije proizvođača jabuka. Na ovogodišnjem susretu delegati iz Italije, Francuske, Španije, Holandije, Belgije i Poljske su diskutovali na temu "Novi pristup tržištu i promocija u trećim zemljama: glavni prioritet za voćarske i povrtarske zadruge i organizacije proizvođača u kontekstu ruskog embarga". Na skupu je diskutovano o važnosti što bržeg pristupa trećim tržištima nakon uvođenja embarga od strane Rusije prema voću i povrću iz Evropske unije. Skupu su prisustvovali, kao i uostalom cijelom sajmu predstavnici italijanskog Ministarstva poljoprivrede, parlamenta i činovnici iz Evropske komisije.

Inovativni kamp kao novina

Od ove godine, Interpoma, sajam koji se održava svake druge godine, uveo je i takozvani inovativni kamp. Riječ je o platformi namijenjenoj razvoju budućeg tržišta jabuka. U dva dana intenzivnog rada kamp je okupio talente iz različitih oblasti, startape, etablirane kompanije i istraživače koji su, zajedno, kreirali inovativna rješenja u sistemu "od voćnjaka do trpeze" kada je o jabuci riječ. Timovi talenata su radili u pet grupa neposredno pred sajam 22 i 23. novembra. Neke od ideja, koje su se izrodile u ovom kampu su dobijanje ulja iz sjemena jabuke namijenjenog farmakologiji i kozmetici.

Tim "Smart Orchard" iz Francuske, Srbije, Nigerije i Italije je osmislio sistem vještačke inteligencije koja uz pomoć senzora prati klimatske uticaje i život same biljke, a sve u cilju dobijanja većih i zdravijih plodova uz smanjenu upotrebu pesticida, đubriva i vode. U inovativnom centru promovisana je aplikacija koja bi trebalo da omogući kupcima jabuka uvid u cio proizvodni proces sa mogućnošću odgovora na sva pitanja, kao i učestvovanje u različitim nagradnim igrama namijenjenim potrošačima.

Foto: www.fierabolzano.it/interpoma/en/


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Inovacije Italija Interpoma Svjetsko tržište Bolcano


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !